MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptıkları görüşmede kendilerine ‘hayır, parlamenter sistem olmaz’ diye bir tabir kullanmadığını söyledi. Davutoğlu’nun başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini, parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini, bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini, bunun tartışılması gerektiğini ifade ettiğini anlatan Öztürk, “Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. Tartışırız, getirdikleri takdirde her konuyu tartışırız. Ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hele hele Türkiye’nin bugün içerisinde yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın lüks olduğunu ifade ettik.” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler ve yaşananların Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ifade edildiğini belirten Öztürk, “Kendine has lisani ile. Ama asıl konu, anayasa değişikliği ve bununla bağlı olarak 31 Mart’ta neticelenmesi gereken Avrupa Birliği Uyum yasaları ile ilgili reformların konuşulması.” dedi. Bu konular üzerinde fikir teatisinde bulunulduğunu anlatan Öztürk, “Anayasa noktasında kendilerine 2011 yılından itibaren MHP’nin öncülük yaparak teklif ettiği bir anayasa uzlaşma komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon çalışmaları neticesinde 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Şimdi bizim teklifimiz sanki süreç devam ediyormuşçasına mutlaka anayasada değişiklik süreci başlatılmalı. Başlangıçta 2011 yılındaki devam ediyormuş gibi bu 60 madde üzerinde çalışılmış anlaşılmış 61. Madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı.” diye konuştu.
Başbakan tarafından bu teklifin kabul gördüğünü anlatan Öztürk, şunları aktardı: “Elbetteki biz bu noktadaki hassasiyetlerimizi ortaya koyduk. Öteden beri söylediğimiz 21. yüzyılda Türk devletinin Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden anayasanın arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil inisiyatifin sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın olması gerekiyor. Bu noktada hemfikir olduğumuz ortaya çıktı. Bununla birlikte tabii ki, anayasa değişikliği dikkate alınınca iç tüzükteki değişiklikler de gündeme geldi. Biliyorsunuz iç tüzük ile ilgili bir komisyon çalışması vardı. Onun da kaldığı yerden devam etmesi noktasında teklifler oldu. Temennilerde bulunuldu. Parlamenter sistemin süreç içerisinde aksayan tarafları var ise ihtiyaç hissedilmeyen tarafları var ise bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz düşüncesini ortaya koyduk.”
Başbakanın bu noktada ‘hayır, parlamenter sistem olmaz’ diye bir tabir kullanmadığını vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti: “Ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. Tartışırız getirdikleri takdirde her konuyu tartışırız. Ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı hele hele Türkiye’nin bugün içerisinde yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın lüks olduğunu ifade ettik.”
TBMM’de gerçekleşen Davutoğlu ile Bahçeli görüşmesi saat 14.08 başladı ve iki saate yakın sürdü.
Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede; Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Öztürk, İsmet Büyükataman, Semih Yalçın da görüşmede hazır bulundu.