Güncel

1 Mayıs Taksim yürüyüşü tutukluları serbest bırakıldı

1 Mayıs’ta İstanbul-Saraçhane’den Taksim’e yürümek isterken gözaltına alınan 25'i tutuklu 30 kişinin yargılandığı davada tüm tutuklular tahliye edildi. Yine 1 Mayıs Taksim dosyasından tutuklu olan 4 kişinin duruşması ise 4 Eylül’de görülecek.

18 Temmuz 2024 Saat: 11:08
1 Mayıs Taksim yürüyüşü tutukluları serbest bırakıldı
1 Mayıs Taksim yürüyüşü tutukluları serbest bırakıldı

TÜRKER DEMİRCİ


1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isterken engellenen ve polis müdahalelerine maruz kalan, sonrasında ise operasyonlarla evlerinden gözaltına alınanlardan 25'i tutuklu 30 kişi, 3 yıl 9 aydan 17 yıla kadar hapis cezası talebiyle hakim karşısına çıktı. 8 saat süren ilk duruşmada tüm tutuklular tahliye edildi. 

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isterken Saraçhane, Beşiktaş, Beyoğlu gibi semtlerde polisle karşı karşıya gelenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanlardan 77'si tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklananlardan 30'u hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, 1 buçuk yıldan 4 buçuk yıla kadar olmak üzere toplamda 3 yıl 9 aydan 17 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmaya tutuklu sanıklar bağlı bulundukları cezaevinden jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Tutuklular mahkemedeki savunmasında polisin biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiğini belirttiler. 

Devrimci tutuklular, ifadelerinde 1 Mayısa işçilerin ve ezilen halkların taleplerini dile getirmek için katıldıklarını, Taksim'e yürümek isterken önlerine yığınla hukuksuz bir şekilde polislerin çıktığını, yürümek isteyince de plastik mermi ve biber gazıyla müdahale ettiklerini, evlerimizden gözaltına alınırken şiddete uğradıklarını,  söz konusu yere anayasal haklarını kullanmak üzere gittiklerini, Taksim’de 1 Mayıs kutlamak suç değil hak olduğunu dile getirdiler.

 Bir 3 kişi ve yazı görseli olabilir

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde destek için İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Bileşenleri ve Hepsini Alacağız Platformu üyeleri, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın bir hak olduğunu ve Taksim mücadelelerinin süreceğini, 1 mayıs tutsaklarının onurları olduğunu, haklı bir direniş sürdürdüklerini ve derhal serbest bırakılmalarını istedi. Ortak basın açıklamasının yanısıra çeşitli siyasi parti ve kurumlarda serbest bırakılma çağrılarında bulundu. 

Yine duruşmadan 1 gün önce İzmir’de de çok sayıda devrimci kurumda, Konak eski Sümerbank önünde, Taksime, Tutsaklara Özgürlük şiarı ile eylem gerçekleştirerek 1 mayıs tutuklularının serbest bırakılmasını istedi. 

Tahliyeler sonrası tutuklu avukatları tarafından Çağlayan Adliyesi önünde kamuoyuna bilgi de verildi.

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız