Güncel

NATO Zirvesine Dolmabahçe'den ses yükseltiler: Savaş örgütü NATO'ya hayır!

İşçi Emekçi Birliği, ABD) başkenti Washington'da toplanan NATO'nun 75. yıl zirvesini protesto etmek için Dolmabahçe Meydanında eylem gerçekleştirdi. Eylemde, "Emperyalist savaşa, savaş aygıtı NATO'ya dur de" pankartı açıldı.

11 Temmuz 2024 Saat: 13:34
NATO Zirvesine Dolmabahçeden ses yükseltiler: Savaş örgütü NATOya hayır!
NATO Zirvesine Dolmabahçe'den ses yükseltiler: Savaş örgütü NATO'ya hayır!

Her yıl yapılan NATO toplantıları nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye’de protesto eylemleri yapılırken, bu yıl sönük geçmesi dikkat çekti. Türkiye’de bu ses İşçi Emekçi Birliği tarafından, 68 kuşağının 1969 yılında NATO askerlerini denize attığı İstanbul Dolmabahçe’den yükseltildi.

İşçi Hareketi Koordinasyonu, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Kaldıraç, İşçi-Sen, İşçinin Kendi Partisi, Yeni Dünya İçin Çağrı, Proleter Devrimci Duruş, Birleşik İşçi Hareketi, KÖZ, Dostluk ve Kültür Derneği DKDER, Söz ve Eylem’den oluşan devrimci kurumların oluşturduğu İşçi Emekçi Birliği, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Washington'da toplanan NATO'nun 75. yıl zirvesini protesto etmek için Dolmabahçe Meydanında eylem gerçekleştirdi. Eylemde, "Emperyalist savaşa, savaş aygıtı NATO'ya dur de" pankartı açtılar.

Eyleme Devrimci Gençlik Birliği ve DİSK/Limter-İş Sendikası da katılarak destek verdi.

Eylemin amacını açıklandığı açılış konuşmasının ardından, İşçi Emekçi Birliği’ni oluşturan kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Türker Demirci, Washington'da toplanan NATO zirvesinde egemenlerin dünya halklarına, işçi ve emekçilere dönük yeni savaş ve saldırı politikalarını hayata geçirmek, dünyanın yeniden paylaşımı için pazarlık üzere yan yana geldiğini söyledi.

Bir 11 kişi, Brandenburg Kapısı ve yazı görseli olabilir

‘EMPERYALİZM TÜM CANLI HAYATINI YIKIMA SÜRÜKLÜYOR’

"Emperyalistler ve işbirlikçileri kendi çıkarlarını korumak, yeni pazar alanları yaratmak, sınıf ve kitle hareketlerini boğmak için 75 yıldır NATO zeminini kullanıyorlar. Zirve öncesi ve zirvede; dünya genelinde yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal krizin faturasını işçilere, emekçilere halklara ödetmek için kirli hesaplar ve pazarlıklar yapıyorlar" diyen Demirci, tüm canlı hayatını yıkıma sürükleyen emperyalistlere ve savaş örgütü NATO'ya geçit vermeyeceklerini söyledi.

'NATO İÇ SAVAŞ AYGITI OLMA MİSYONUNU DEVAM ETTİRİYOR'

NATO'nun 75 yıl önce halklara karşı savaş ve saldırganlık aygıtı olarak kurulduğunu ifade edilen açıklamada, SSCB ve doğu bloğunun dağılmasının ardından kendini fesh etmesi gereken NATO'nun iç savaş aygıtı olma misyonunu devam ettirdiğini vurgulandı.

NATO'nun kuruluşunun hemen ardından üye ülkelerde kontrgerilla yapıları oluşturduğunu da dikkat çekilen açıklamada, bir dizi katliamlardan örnekler verildi. Yine, 12 Mart, 12 Eylül darbeleri bu saldırı ve organizasyonların en kapsamlıları olarak bu darbelerin  CIA-NATO karargahlarında işbirlikçileriyle birlikte planlandığı ifade edildi.

Bir 7 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

‘KATLİAMLARIN SORUMLUSU EMPERYALİSTLER VE İŞBİRLİKÇİLERİDİR'

Emperyalistlerin NATO aracılığıyla dünyanın her yerinde ulusal kurtuluş mücadelelerini, toplumsal hareketleri boğmak için harekete geçtiği vurgulanan açıklamada, emperyalistlerin hegemonya kavgaları uğruna dünyayı kana boğduğu vurgulandı.

Ortadoğu'dan Afrika'ya halkların yeraltı zenginlikleri başta olmak üzere tüm zenginliklerine el koymak için savaşlar organize edildiği, çete yapılanmalarının örgütlendiği, Filistin'de yaşanan katliamın, Kürt halkının mücadelesinin boğulmaya çalışılmasının sorumlusunun ABD başta olmak üzere emperyalistler, gerici bölge devletleri ve işbirlikçileri olduğu dile getirildi.

Bir 11 kişi ve yazı görseli olabilir

‘KRİZİ VE SORUNLARI YARATANLAR, ÇÖZÜM ÜRETEMEZLER’

Ortak açıklamada, “İktidarın dışarıda savaş ve saldırganlık politikalarını artırırken içeride ise baskı, ekonomik ve sosyal yıkım programlarını devreye sokmaktadır. İşçilere sefalet dayatan politikalar OVP adı altında devreye sokulmaktadır. Sermaye ve AKP-MHP iktidarının yaşanan çok yönlü krize bir çözümleri yoktur. Krizi ve sorunları yaratanlar, çözüm üretemezler.”denildi.

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

'68 KUŞAĞININ MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Emperyalistlere, işbirlikçilerine ve savaş aygıtı NATO'ya karşı işçilerin, emekçilerin, halkların birleşik mücadeleyi büyütmesi gerektiğini ifade edilen açıklamada şu çağrıya yer verildi: "68 Kuşağının Dolmabahçe'de, NATO askerlerini denize döktüğü 15-17 Temmuz 1969 protestolarının 55. yılındayız. NATO'nun halklara, emekçilere karşı kanlı bir aygıt olduğunu gören 68 kuşağı bizlere onurlu bir miras ve mücadele bırakmışlardır. Bizler onların mirasına sahip çıkacağız. Dünyayı büyük bir yıkıma sürükleyen emperyalist-kapitalist düzeni ve onun saldırı, savaş, iç savaş aygıtı NATO'yu parçalayacağız. Dünya halklarının başına musallat olan, kan ve gözyaşından başka bir şey sunmayan emperyalistleri ve işbirlikçileri tarihin çöplüğüne atacağız. Halkların özgür ve eşit olduğu, işçi sınıfı ve emekçilerin baskı ve sömürüden kurtulduğu dünyayı inşa etme mücadelemizi büyüteceğiz."

Eylem boyunca, "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği", "Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. filoyu unutmayın", "Katil NATO, Ortadoğu'dan defol", "Kahrolsun emperyalizm, yaşasın mücadelemiz", "NATO'dan çıkılsın, emperyalist üsler kapatılsın" sloganları atıldı.

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 9 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 6 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız