Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre Ocak ayında 23 kadın cinayeti, 14 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Ocak 2021 kadın cinayetleri raporunu açıkladı.
Raporda Ocak ayı kadın cinayetleri şu ifadelerle anlatıldı:
“Bu ay 23 kadın cinayeti işlenmiş, 14 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 23 kadından 16’sının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik, 5’i de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.”
Raporda kadın cinayetlerinin gerçekleştiği yerler konusunda “Kadınların 16’sı evinde, 2’si sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde, 1’i de otelde öldürülmüştür. 1’inin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü” denildi.
Katledilen kadınların çalışma durumunun hala tespit edilemediği vurgulanan raporda İstanbul Sözleşmesi'nin yaşam bulması ve cezasızlığın ortadan kaldırılması istendi.
“Katiller serbestken mücadele eden kadınlar yargılanıyor”
Kadın katilleri cezasızlıkla korunurken, mücadele eden kadınların yargılanması üzerine raporda şu söylendi:
“İzmir’de arkadaşlarımız Las Tesis performansı nedeniyle yargılandılar. Sorumluları işaret eden kadınları yargılamak yerine, kadınların korunması ve güçlendirilmesi için devletin tüm birimleri seferber edilmelidir. Yapılan yargılamalar kadınları durduramaz. Haklarımız için mücadele etmeye ve sorumluları işaret etmeye devam edeceğiz.”
Raporun devamında “Gülistan Doku nerede?” sorusu bir kez daha sorulurken Aleyna Çakır’ın katili Ümitcan Uygun’un korunmasına değinildi.
Süleyman Soylu'nun kadın cinayetlerinin kendi dönemlerinde düştüğü yalanına karşı “Bakanlığın açıklamasına göre 2020 yılında 266 kadın cinayeti, bizim verilerilerimize göre ise 300 kadın cinayeti ve 171 şüpheli kadın ölümü var.” denilen raporda, bakanlığın attığı adımların yetersiz olduğu belirtildi.
6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinilen raporda, kadınların şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu örnekler sıralandı. Ocak ayında kadınlarla ilgili neler olduğunun anlatıldığı raporda “Ocak ayında öldürülen 23 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri” yer aldı.