CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Ensar Öğüt,yem ve gübrede yapılan KDV indiriminin çiftçiye yansımadığını dile getirip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve çağırdı.
CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi ve Tarım ve hayvancılık konusunda uzmanlığı ile tanınan 21.22.24. dönem Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, hükümet tarafından çiftçi lehine alındığı açıklanan kimi kararların, vergi indirimleri ve destekleme primlerinin çiftçiye ulaşmadan başkaları tarafından gasp edildiğini ileri sürdü. Öğüt, yem ve gübrede yapılan KDV indiriminin çiftçiye yansımadığını dile getirip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını göreve çağırdı.
Çiftçi lehine alınan karar yok
Diğer yandan Öğüt, süt fiyatlarının da iki yıl yerinde saydığını, hükümet tarafından yapılan süt fiyatlarındaki artışında sanayicinin fiyat indirimine gitmesiyle anlamını yitirdiğini dile getirerek, “çiftçi lehine alınan ve uygulanan bir karar yok” dedi.
Vergi indirimi çiftçiye değil, firmalara yarıyor
Ensar Öğüt yaptığı açıklamada, yem ve gübrede KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinin ardından bazı firmaların ürünlerinde fiyat artışlarına gittiğine dikkat çekerek, “ uzmanlar yapılan vergi indiriminden dolayı devletin 2 milyar lira civarında bir vergiden vazgeçtiği ileri sürüyor. Ancak, bu kaynak çiftçiye değil gübre ve yem üreticilerine gidiyor” dedi.
KDV avantajına rağmen sanayici zam yapıyor
Ensar Öğüt, gübre ve yem sanayicilerinin bu KDV indirimini fiyata yansıtmaları durumunda gübre ve yem fiyatlarının artmayabileceğini, çiftçinin avantajına olacağını ancak, kendisini arayan çiftçilerin karar alınmadan ve karar açıklandıktan sonra bazı yem ve gübre firmalarının ürünlerine zam yaptıklarını aktardıklarını söyledi. Öğüt, aracılara yarayan kararların çiftçiye ve tarımsal üretime hiçbir katkısının olmayacağını söyledi.
2 milyar çiftçiye verilmeliydi
Ensar Öğüt, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulunarak bu firmalara çok sıkı denetim yapmasını istedi. Uzmanların açıklamalarına göre yapılan vergi indirimi ile devlet 2 milyar lira düzeyinde bir giden vazgeçtiğinin söylediğine dikkat çeken Öğüt” Bu kaynak çiftçiye değil, gübre ve yem üreticilerine, aracılara giderse çiftçiye ve tarımsal üretime hiçbir katkısı olmayacak.”dedi.
Öğüt açıklamasında şunları söyledi: “Oysa, bir dizi tedbirin yanısıra yapılması gereken doğrudan çiftçiye ödenecek bir destek olmalıydı. Devlet çiftçiye her yıl gübre ve yem desteği veriyor. Çiftçiler yerine sanayiciye yarayan uygulamalar yerine, yani KDV oranı kadar bir destek artışı yapılsaydı çiftçi doğrudan yararlanmış olurdu. Şimdi ki düzenleme ile çiftçinin bundan yararlanması mümkün değil” dedi.
Süt fiyatları iki yıl yerinde saydırıldı
Hükümetin KDV indiriminin çiftçinin girdi fiyatlarının düşmesine bir etkisinin olmamasının yanısıra, süt üreticilerinin de hala büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Ensar Öğüt, yeni yılla birlikte bazı firmaların üreticiye belirlenen fiyatların altında ödeme yaptıklarını söyledi. Öğüt, “Türkiye'de çiğ süt referans fiyatı Ulusal Süt Konseyi tarafından belirleniyor. Bu belirlemede sanayici etkili oluyor”dedi.
Öğüt şunları söyledi: “Temmuz 2014'ten Temmuz ayından itibaren çiğ sütün litre başına referans fiyatı 1 lira 15 kuruştur. Ulusal Süt Konseyi 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde de bu fiyatın korunması yani 1 Temmuz 2016'ya kadar fiyatın 1 lira 15 kuruş olmasını kararlaştırdı" dedi.
Süt fiyatları düşürülmeye devam ediyor
Süt fiyatlarının yerinde saydırılmasına rağmen, buna bile uyulmadığını ifade eden Ensar Öğüt, bazı süt sanayicileri Aralık 2015 ödemelerini yaparken fiyatı 3 kuruş düşürerek ödeme yaptığını, ocak ayı içinde ise bunun daha da düşüreceklerinin anlaşıldığını vurguladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, göreve geldikten sonra sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatının Ekim, Kasım, Aralık dönemi için çiğ süt primini 7 kuruştan 9 kuruşa çıkardıklarını açıkladığını ancak bazı sanayicilerin çiğ süt alım fiyatını 5 kuruş düşürdüğünü söyledi.
Davet
Öğüt, Türkiye'de çiftçi lehine alındığı söylenen kararların gerçekte öyle olmadığını, getirilen vergi indirimleri ve destekleme primlerinin çiftçi yerine aracılara gittiğini vurguladı. Öğüt, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını gerçekte çiftçi lehine kararlar almaya, denetimler yapmaya, bitme noktasına gelen tarım ve süt üreticilerine yönelik gerçek tedbirler almaya davet etti.