ORDU- Meclisten geçen “Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” geri çekilmesi çağrısı yapan Ordu Çevre Derneği, bunun ekolojik yıkıma neden olacağına dikkati çekti.
Ordu Çevre Derneği, “Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” meclisten geri çekilmesi için Fatsa’da siyanürlü altın işlemeciliğinin yapıldığı bölgede ve HES yapımına karşı direnen Korgan Çiftlik Mahallesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaları Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eren Atasoy ve Eylül Ustaoğlu ortak okudu. Açıklamada, yasa teklifinin maden ve enerji şirketlerinin komisyon toplantısına katılımı sağlamasına karşı, toprağına sahip çıkan ekoloji gruplarının ise yalnızca yazılı görüş vermelerine izin verildiğine dikkat çekildi.
‘TORBA YASA DEĞİL, TEMEL BİR KANUN’
Kanun teklifinin torba yasa mantığıyla hazırlandığını ancak enerji piyasasını yeniden düzenleyen temel bir kanun niteliğinde olduğunun altı çizilen açıklamada, teklifin enerji ve maden şirketlerine daha fazla imtiyaz ve teşvik sağladığı, kamu denetimi ve gelirlerini azalttığı ifade edildi. Maden şirketlerinden çeşitli işlemlerinde istenen “borcu yoktur” yazısının istenmeyerek, kamu alacaklarının takibinden vazgeçildiği belirtilen açıklamada, “Havaya bir sürü kimyasal ve zehirli gaz salan, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünleri, orman ürünlerini ve çöpü yakarak elde edilen enerji yenilenebilir sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallarının önü daha da açılıyor” denildi.
‘EKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLACAK’
Şirketlere destek sağlayan ve sermaye aktaran Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması’nın (YEKDEM) kapsamının genişletildiğine işaret edilen açıklamada, bu durumun ise Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının daha da artmasına neden olacağına vurgulandı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı izniyle, BOTAŞ, TPAO gibi kurumlar tarafından daha önce yurtdışında kurulmuş olan şirketlere, T.C. Kanunlarından muaf olmak üzere, yurtdışı için çalışmak amacıyla yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanıyor” diye belirtildi.
‘TEKLİFTE HALK YOK’
Teklifin meclisten geri çekilmesi için birlikte mücadelenin önemine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: “Bir kez daha yineliyoruz. Kanun teklifinde halk yok, enerji demokrasisi yok, enerji tasarrufu yok, enerji verimliliği yok, enerji kooperatiflerine teşvik yok, ekolojik duyarlılık yok. Teklifte, enerji ve maden şirketlerine daha fazla destek, daha fazla kıyak, kamu denetiminin ortadan kaldırılması, tüm yetkilerin tek adamda, Cumhurbaşkanı’nda toplanması, karın şirketlere, zararın halka yıkılması ve ekolojik yıkım var. Tüm muhalefet partilerini, demokratik kitle örgütlerini ve ekoloji örgütlerini ve halkımızı bu yasa teklifine karşı çıkmaya çağırıyoruz.”