Güncel

Özgür Gündem’le dayanışma davasında beraat kararı

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davasında yargılanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin hakkında beraat kararı verildi.

17 Temmuz 2019 Saat: 20:31
Özgür Gündem’le dayanışma davasında beraat kararı
Özgür Gündem’le dayanışma davasında beraat kararı

Özgür Gündem gazetesinde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları için "terör örgütü propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik etme", "suçu ve suçluyu övme" suçlamalarıyla yargılanan Evrensel yazarı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Raportörü Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin beraat etti.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayında 13. Ağır Ceza mahkemesinde görülen karar duruşmasını, aralarında HDP milletvekili Ahmet Şık, TGS Başkanı Gökhan Durmuş, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Müzisyen Şanar Yurdatapan'ın da olduğu çok sayıda kişi ile ulusal ve uluslararası yayın yapan gazeteciler takip etti.

MAHKEME, AYM KARARININ BEKLENMESİ TALEBİNİ REDDETTİ

Karar duruşması, Prof. Dr Şebnem Korur Fincancı'nın savunma konuşmasıyla başladı. İfade özgürlüğü kapsamında yeni yasal düzenlemeler olacağının yasa koyucular tarafından ifade edildiğini ve benzer bir davada AYM'nin karar aşamasında olduğunu hatırlatan Fincancı, mahkeme heyetinden bu gelişmelerin sonucunun beklenmesini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi savunma için erteleme verildiğini ifade ederek reddetti.

Bunun üstüne savunma konuşmasına başlayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Bu sürecin bir değişim içerdiğini ve davanın ise 3 yıl 27 gündür sürdüğünü hatırlattı. "Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığımız için bizler ve ifade özgürlüğünün değerini anlayan 100 sorumlu yurttaş yargılanıyoruz" diyen Fincancı, yayın hayatı boyunca Özgür Gündem gazetesinin ölümler, tutuklamalar, yasaklamalar ve kapatmalarla karşılaştığını vurguladı. "Nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapmak için gazeteye geldiğimde duvarlarında Özgür Gündem'in önceden kapatılan gazetelerinin isimleriyle karşılaştım" diye konuşan Fincancı, gazetenin kapatıldığı için sürekli değişmek zorunda kalan isimleriyle yine de sözünü söylemekte olduğunu vurguladı.

"BEN SORUMLU YURTTAŞLIK GÖREVİMİ YAPTIM"

"Bizim sadece aklımızı kullanmamız yetmez, cesaretle haklarımızı korumamız gerekir" diye belirten Fincancı, sözlerini şöyle sürdürdü: Sorumlu yurttaş tanımı düşünmeyi öngörür. Düşündüğünü ifade etmeden düşüncenin bir önemi olmaz. İnsan hakları savunucusu olarak ben sorumlu yurttaşlık görevimi yaptım, ifade özgürlüğü hakkımı savundum. Suçlamaları kabul etmiyorum.

Şebnem Korur Fincancı'nın savunmasından sonra söz alan müdafi avukatları, ifade özgürlüğüyle ilgili yasal değişikliklerin ve AYM kararının mahkeme heyeti tarafından beklenme talebinin reddedilmesine karşı çıktı. Mahkeme Başkanı, bunun üzerine "mahkumiyet kararı çıkacağı" algısının baskın olduğunu, bu gelişmelere gerek kalmayacak bir karar verme iradelerinin bulunduğunu ve yargılamanın süreceğini belirtti.

"SORUŞTURMA KARARININ KENDİSİ BİLE BASKI OLUŞTURUYOR"

Müdafi avukatlarının, basın kanununda gazetecilerin korunması gerektiğinin vurgulandığını, ifade özgürlüğünün kamuoyunun gerçeği öğrenmesi için bir zorunluluk olduğunu hatırlattığı konuşmalarından sonra Fincancı, "Beraat kararını bile doğru bulmuyorum. Bu soruşturma kararının kendisi bile suçsuz kişiler üzerinde bir baskı oluşturur. Ben öğrencilerime zaman ayırabilirdim, araştırma kalemlerine çalışabilirdim ama üç yıldır bu mahkemelere gelmekle uğraşıyorum" dedi.

Mahkeme heyeti bu sözlerin ardından suç unsuru oluşmamasından ötürü yargılananların hepsinin bütün yargılandıkları suçlardan ayrı ayrı beraatine karar verildiğini açıkladı.

Beraat kararının ardından açıklamada bulunan müdafi avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, "Aslolan bu davaların hiç açılmamasıydı. Beraat olmasına rağmen alınan kararın açıklamasının da ifade özgürlüğünü destekleyici olmayacağını düşünüyoruz" dedi.

Evrensel'e konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise "Biliyoruz ki bir arkadaşımız cezaevine girdi. Bunlar tümüyle haksız fiiller. Yargılama bile kabul edilemezken biz üç aylık bir tutukluluk süreci yaşadık. Arkasından üç yıl da bu yargılama sürdü ve ifade özgürlüğünün ne olduğunu anlatmaya çalıştık yargıya" dedi.

Kaynak: Evrensel

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız