Özlük hakları için Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yapan SES ve Antalya Tabip Odası, mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip odası, özlük hakları için Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
"Özlük haklarımızı istiyoruz" pankartı açan sağlık emekçileri "Pandemi kontrolü bireysel sorumluluğa bırakılamaz", "Covid-19 meslek hastalığıdır", "Salgınla mücadele edin, sağlık emekçileriyle değil" yazılı dövizler taşıdı.
İÇÖZ: MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
Ortak açıklamayı okuyan SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, "Pandemi dahil yağmurda, çamurda hakkımız olanı talep etmekten vazgeçmeyecek ve her yerde görünen ve görünmeyen emeğimizin karşılığını almak için haykıracağız. Artık oyalanmak istemiyoruz. Siyasi iktidar tarafından bize söz verildiği halde halen düzenleme yapılmayan özlük haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
AKP iktidarının sağlık emekçilerine vadettiği ve verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini ifade eden İçöz, "Covid-19 pandemisi sürecinde iş yükümüz arttı, çok tehlikeli olan işyerlerimizde uzun çalışma saatleriyle, korunaksız ve korumasız ortamlardaki mesleki risklerimiz daha da ağırlaştı. Halkın sağlığını korumaya, onları yaşatmaya çalışırken yaşamdan kopan yüzlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisinin tarifsiz acıları hala yüreğimizde... İktidar hiçbir şey yapmasa da hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin geride kalan ailelerine ve çocukları bir vefa borcu olarak sahip çıksın. Bu konudaki görevini yerine getirsin" diye konuştu.
Özlük haklarını istediklerini vurgulayan İçöz, taleplerini şöyle sıraladı:
TALEPLER
■ Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin.
■ Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın.
■ Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın.
■ Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın.
■ EYT sorunu bir an önce çözülsün.
■ Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın.
■ Covid-19 meslek hastalığı sayılsın.
■ Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin.
■ Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın.
■ Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın.
■ Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın.
■ Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün.
■ Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın.
■ Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin.
■ Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.
İZGİ: EK ÖDEMELER ACİLEN EDENMELİ
Şükran İçöz’ün ardından Antalya Tabip Odası adına Dr. Aydan İzgi bir açıklama yaptı. İzgi, "Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi, TTB olarak öncelikli talebimizdir. Salgın sürecindeki ek ödemelerde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağımızı, her arkadaşımız hakkını alana kadar mücadele edeceğimiz, taleplerimiz karşılanana kadar takipçisi olacağımızı kamuoyu bilmelidir" diye belirtti.