Güncel

Rize'de Taş Ocağı’na büyük tepki

Karadeniz’de denizin doldurulmasıyla yapılacak Lojistik için dolgu malzemesi olarak İkizdere Vadisinden Taş Ocağı açılmasına düzenlenen basın açıklamasıyla Hayır denildi.

17 Nisan 2021 Saat: 12:54
Rizede Taş Ocağı’na büyük tepki
Rize'de Taş Ocağı’na büyük tepki

İkizdere Dernekler Federasyonu(İDEF)organizasyonu ile Taş Ocağı yapılmak istenen arazinin girişinde kadınların çoğunlukta olduğu yoğun bir katılım ile Basın açıklaması yapıldı.

Taş Ocağının açılmak istendiği İşkencedere Vadisinde bir süredir çadır kurarak 24 saat nöbet tutan yöre insanına( İDEF) İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından destek verilerek Basın açıklaması yapıldı. Kadınların çoğunlukta olduğu Basın açıklama öncesi bir konuşma yapan İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım ’SİT alanı ve Doğası ile koruma altına alınan vadimizde Taş Ocağı istemiyoruz. Taş Ocağı bölgesi olmak istemiyoruz. Buradan sesimizi yetkililere ulaştırmaktan başka gayemiz yok. Burada yaşayan biz, taşını gelip alacak başkası. Bozulmamış doğamızın bozdurmasını istemiyoruz. Bugün burada Kadınlarımızın çoğunlukta olmasından çok memnunum. Kadınımızın el attığı her konu çözülür. Bu sevinçle Basın açıklamamızı ben değil Kadın arkadaşımız Sibel Baş yapacak ’dedi.

İDEF Çevre Komisyonu Başkanı Osman Baş’da yaptığı konuşmada ’bu vadi dedelerimizden bizlere miras kalan ve koruduğumuz bir yer. Doğanın bozulmasını istemeyiz. Yöre halkı olarak burada Taş Ocağı istemiyoruz’ dedi.

Sibel Baş basın açıklamasında şunları söyledi ’Sayın basın mensupları, İkizdere ilçemizin İşkencedere Vadisinde Taş Ocağı yapılmasın. Son çıkarılan kamulaştırma ilanları ile eşsiz doğaya sahip İşkencedere Vadisi yok olma ile karşı karşıyadır. Doğu Karadeniz Bölgesi, Dünya Doğa Koruma Vakfı(WWF)tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından koruma öncelikli 200 ekolojik alandan bir olarak belirlenmiştir. Bölge bu özelliği veren binlerce bitki örtüsü ve yaban hayata ev sahipliği ve yapar. İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 13.8.2020 tarihli ve 170536 sayılı Olur’u ile kısmen Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve kısmen Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak

tescil edilmiştir. Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren çalışmaları sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisinin bölgenin yeni Turizm destinasyon alanı olması projesi mevcuttur. Buna rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11.Bölge Müdürlüğü tarafından Şimşirli ve Cevizlik Köyü, Gürdere Köyü arasındaki İşkencedere Vadisi için yeni ruhsatlar verilmiştir. Burası İyidere Lojistik için Taş Ocağı kaynağı olarak kullanılmak istenmektedir.2019 yılı sonunda Cevizlik köyü ile Gürdere köyü arasında İşkencedere Vadisinde Taş Ocağı ve Kırma eleme tesisinin kurulması, bölge halkının başvurusu sonucu Mahkeme kararı ile durdurulmuştur. Davamı şu anda bilirkişi tespit sürecindedir. Vadide verilen ve durdurduğumuz Taş Ocağı ruhsatına rağmen 2020 yılı 8.ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeni bir Taş Ocağı ruhsat başvurusu yapılmış v ruhsat alınmıştır. Bir önceki projede yıllık 100.000 Ton taş çıkarılacaktı. Bu yeni ruhsatta yıllık 15.724.800 Ton taş çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlık bununla da kalmamış, vadinin devamında bulunan Şimşirli köyüne de aynı tonajlı taş ocağı ruhsatı almıştır. İki tesiste toplam yılda 31.509.600 ton taş çıkarılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir. İkizdere Vadisinde daha önce açılan 2 taş ocağı ile birlikte İkizdere Turizm Bölgesi ilan edilmişken Taç Ocağı Bölgesi haline gelecektir.

Bölgede yaşayan köylüleri direkt ilgilendiren ve geçim kaynaklarını yaşam alanlarını ortadan kaldıracak, doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi alt üst edecek bu girişimler bölgedeki köylülere danışılmadan yapılmaktadır.

Deli Bal, ve Çay Bahçelerimiz taşocağı ile son bulacaktır. Organik Çay Üretimi özellikle son yıllarda hayvancılığın azalmasıyla köylülerin önemli geçim kaynağı olmuştur. Taş Ocağı ile halkımız yaşam kaynaklarını da kaybetmiş olacaktır. Korunması gereken vadimizin taş ocaklarına kurbana edilmesini istemiyoruz. Geri dönüşümü olmayan yıkım ve talan yapıldığında bunun hiçbir haklı gerekçesi de olamaz ’dedi.

Basın açıklamasına katılan kadınlar ve katılımcılar ellerinde çeşitli dövizler taşıyarak sık sık ‘Taş Ocağı istemiyoruz’ ’TAŞ ocağı değil Çay Fabrikası istiyoruz ’sloganları atarak dağıldı.

Taş Ocağı istemiyoruz diye yapılan basın açıklamasına İkizdere MHP İlçe Başkanı Abdurrezzak Uzun, İkizdere CHP İlçe Başkanı İbrahim Tavukçu, bazı muhtarlar ve vatandaşlar katılırken AKP teşkilatından kimsenin katılmaması dikkat çekti.

Kaynak: http://www.rizevizyon.com/

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız