Kültür

Ruhi Su, Kartal'da anıldı

Halk Müziği yorumcusu, besteci, bas bariton ve şair Ruhi Su, ölümünün 31’inci yılında Kartal Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte anıldı.

26 Eylül 2016 Saat: 15:21
Ruhi Su, Kartal'da anıldı
Ruhi Su, Kartal'da anıldı

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, ölümünün 31’inci yılında Ruhi Su’yu unutmadı. Özellikle 1978’den sonra ürettiği eserlerle Türk Halk Müziği’nin yaygınlaşmasına büyük katkıda bulunan Ruhi Su için Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir anma gecesi düzenlendi. Geceye çok sayıda vatandaş katıldı. 

Anma etkinliği Ruhi Su Belgeseli’nin gösterimiyle başladı ve ardından Ruhi Su Dostlar Korosu sahne aldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde sanatçı Sadık Gürbüz türkülerini Ruhi Su için söyledi. Anma gecesine katılan vatandaşlar Gürbüz’ün söylediği şarkılara uzun süre eşlik etti.Anma gecesine katılan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Feyyaz Kaynak sanatçı Gürbüz’e katılımlarından dolayı plaket vererek“Kartal halkı olarak bu akşam harika bir gece yaşadık. Ruhi Su ustayı hem Dostlar Koro’suyla hem de Sadık Gürbüz ile beraber andık. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Ruhi Su Kimdir?

Mehmet Ruhi Su, 1912 yılında Van'da doğdu. Gençlik yıllarını, yanlarına verildiği yoksul bir aile ve daha sonra da öksüzler yurdunda geçirdi. 1942`de Ankara Devlet Konservatuarı'nın Şan bölümünü bitirdi. Aynı yıllarda sırasıyla Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu`nda sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü`nde müzik öğretmenliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Orkestrası'na seçildi, konservatuarın Opera bölümünde de okudu ve daha sonra da Devlet Operası'nda çalıştı. Devlet Operası sanatçısı olarak 'Bastien Bastienne', 'Satılmış Nişanlı', 'Madame Butterfly', 'Fidelio', 'Tosca', 'Yarasa', 'Aşk İksiri', 'Rigoletto', 'Figaro'nun Düğünü', 'Maskeli Balo' ve 'Konsolos' gibi operalarda rol aldı.

 Ruhi Su, 1952-1957 yılları arasında 1951 Türkiye Komünist Partisi (TKP) tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. 1975'te Dostlar Korosu'nu kurdu. Ruhi Su, ölümüne kadar 16 tane 45'lik plak, 11 uzunçalar çıkardı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız