Güncel

Sağlık emekçileri: Performans adaletsizliğine son, herkese temel ücret

Salgın süresinde en önde mücadele etmelerine rağmen hak gaspları yaşadıklarını dile getiren sağlık emekçileri, alkışlanmak değil haklarını istediklerini kaydetti.

4 Haziran 2020 Saat: 08:32
Sağlık emekçileri: Performans adaletsizliğine son, herkese temel ücret
Sağlık emekçileri: Performans adaletsizliğine son, herkese temel ücret

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şubesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde döner sermaye adaletsizliğinin giderilmesi, 3600 ek gösterge haklarının verilmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi talebiyle basın açıklaması yaptı.

"Performans adaletsizliğine son. Herkese temel ücret, katıl değiştirelim" yazılı pankartın açıldığı eyleme İstanbul Diş Hekimleri Odası, Türk Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, İstanbul Tabip Odası, Dev Sağlık-İş, Güvenlik Sen katıldı.

'SAĞLIK BAKANI BİZİ KANDIRAMAZ'
SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Arslan, Sağlık Bakanlığı'nın "yüzde yüz zam yaptık" açıklamasını hatırlattı ve "Bizi hiç bir şekilde kandıramaz" dedi. Performansın sağlığa zararlı olduğunun altını çizen Arslan, temel maaşın ek ödemelerle tamamlanamayacağını söyledi. Arslan, temel maaşın yoksulluk sınırının üstünde olması çağrısı yaptı.

'BU SAKINCALI VE YIPRATICI UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLSİN'
İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Gölbaşı, pandemi sürecinde tüm halk zor zamanlardan geçerken sağlık emekçilerinin bu zorlukları hak gaspları dahil olmak üzere kat be kat artarak yaşadıklarını dile getirdi. Performans eksikliğinin sağlık çalışanları açısından yıpratıcı olduğunun altını çizen Gölbaşı, "Bizler gibi birçok sağlık çalışanları apar topar görevlendirildi. Bu sakıncalı yaklaşımlardan vazgeçilir, sağlık iş gücü planlaması yapılıp sendikalar ve sağlık çalışanları dahil edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'ADALET YOKSA SAĞLIKTA YOK'
Tüm Radyoloji Teknikerleri ve Teknisyenleri Derneği Genel Başkanı Heybet Arslanoğlu da döner sermayeye ek ödemelerdeki küçük iyileştirmenin pesinde olmadıklarını vurguladı. 10 binin üzerindeki sağlık emekçisinin koronavirüse karşı en önde mücadele ettiğini hatırlatan Arslanoğlu, "Onlarca arkadaşımızı kaybettik. Yapılan iyileştirmeler hiç bir değerli hocamızı ve arkadaşımızı geri getirmeyecek. Sağlık Bakanlığı tarafından vadedildi biz talep etmedik" dedi. Hükümete seslenen Arslanoğlu, "Yeterli kadro açılsın. Bu kadroları açarken de branşlar arasında da adaletin sağlanmasını istiyoruz. Adalet yoksa sağlıkta yok" dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Dev Sağlık-İş Gen Sekreteri Erdoğan Demir ise basın açıklamasına katılamayan sağlık çalışanlarına seslendi. "Sağlık çalışanlarının hakkını, hukukunu, halkın sağlığını düşünen gercek emek ve meslek örgütleri buradadır, bu fotoğraftadır" dedi ve dayanışma çağrısı yaptı.

'SAĞLIK İŞİ EKİP İŞİDİR'
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süheyla Ağkoç, Covid-19'u fırsata çeviren yönetim anlayışına karşı olduklarını kaydetti. Bütün sağlık çalışanları ile sağlık hizmetinin bir bütün olduğunun altını çizdi ve bu sırada" Sağlık işi ekip işidir" sloganı yükseldi ve tüm sağlık çalışanları alkışlandı.

TALEPLER SIRALANDI 
Basın metnini okuyan Türkan Yavuz sağlık emekçilerinin taleplerini sıraladı. Yavuz, taleplerin karşılanması ve ayrıca performans ödemeleri ile yaşanan adaletsizliğin giderilmesi için tüm sağlık emekçilerinin internet sitelerinde yer alan dilekçelerle hastane yönetimi ve sağlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru çağrısı yaptı.

Yavuz, şu talepleri sıraladı:
 Temel ücretlerin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli.
 Üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerinin kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adetsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmeli.
 Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayacak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli.
 Salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmeli.
 Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tazmini için 'mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık' olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı sorununa dair düzenlemeler derhal yapılmalı.
  El gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmeli.
 Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu, güvenceli yapılmalı, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri 4A kadrosuna geçirilmeli.
 Haksız ve hukuksuz görevlendirmeler ve sürgünler derhal durdurulmalıdır.

"Yaşatmak için yaşamalıyız", "Sağlık işi ekip işidir", "Herkese kadrolu güvenceli istihdam" sloganları ve alkışlarla eylem sona erdi.

Kaynak: Etha

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız