İstanbul Tabip Odası, Meclis'te görüşülen torba yasanın özel sektörde yer alan sağlık emekçileri için daha fazla hak gasbına yol açacağını ifade ederek, ilgili maddenin iptali için konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.
İstanbul Tabip Odası, Meclis'te görüşülen torba yasaya ilişkin Cağaloğlu'nda bulunan binalarında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının gerçekleştiği salona "TBMM'de görüşülen torba yasa, hekimlerin vergilendirilmesi ile ilgili neler getiriyor" pankartı asıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, torba yasanın özel sağlık sektöründe çalışan hekimleri doğrudan etkileyeceğini belirterek, torba yasayla birlikte sigortalı sayılan hekimler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin serbest meslek erbabı sayılacağını ve kestikleri faturaların bu doğrultuda işlem göreceğini aktardı.
Özel sağlık sermayesinin iktidarla işbirliği yaparak sağlık emekçilerinin anayasal çalışma biçim ve haklarını ortadan kaldırmak istediğine işaret eden Saip, yasal düzenlemenin doğrudan hekimleri hedef almasını eleştirdi. Torba yasanın esas amacının özel sektörde çalışan sağlık emekçilerinin haklarını gasp etmek olduğunu belirten Saip, "Hekimler, sağlıkta dönüşüm programının sonucu olarak; sağlığın metalaşması ile birlikte giderek emekleri üzerindeki yetkilerini kaybetmekte, ücretlerindeki azalmanın yanı sıra iş sözleşmesi bordrolu-4a yerine hizmet alım sözleşmesi ile çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yönde özel sağlık sektörü tarafından hekimlere yönelik ikna, tehdit, işe son verme dahil her türlü etik ve yasa dışı yöntem uygulanmıştır, uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Sağlık emekçilerinin bu düzenlemelerle çalışma hayatına ilişkin uluslararası yasal korumalardan zorla feragat ettirildiğini kaydeden Saip, "Tüm bu kaotik süreç özel sağlık sektörünün çalışan haklarından kaynaklanan sorumluluktan kaçınma ve dolayısıyla daha fazla kar isteğinden kaynaklanmaktadır. Yasa değişikliği gerçekleştiği takdirde hekimler bugüne dek yaşadıklarından çok daha fazla mağduriyetlerle karşı karşıya kalacaktır" dedi.
Türk Tabipler Birliği olarak söz konusu maddenin iptali için her türlü mücadeleyi yürüteceklerini kaydeden Saip, şöyle devam etti: "Özel sağlık sermayesinin isteği doğrultusunda iyi hekimlik yapma koşullarının ortadan kaldırılmasının hekim göçünü daha da artıracağının bir kez daha altını çiziyoruz. Toplumu, siyasi parti ve milletvekillerini, konunun tarafı meslek örgütlerini bu maddenin yasalaşmasını engellemek üzere TTB ile birlikte yürüttüğümüz çalışmaya katkı sunmaya davet ediyoruz."