Kapatılarak birimleri İstanbul'un farklı bölgelerine dağıtılan Şişli Etfal Hastanesi'nin yeniden ve yerinde faaliyete geçmesi için Nazım Hikmet Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Kitlesel geçen basın toplantısında, bütünsel ve kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti için Şişli Etfal'in önemine dikkat çekildi.
Kapatılıp tasfiye edilmeye çalışılan Şişli Etfal Hastanesinin yeniden ve yerinde faaliyete geçmesi talebiyle Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenlendi. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akbolat, meslek odaları ve sendikaların katıldığı açıklamada salona, "Etfal'i geri istiyoruz", "Etfal'e dokunma", "Rant değil sağlık", "Sağlık hakkıma dokunma, Etfal yerinde kalsın" pankartları asıldı.
'HALKIN BÜTÜNSEL SAĞLIK HİZMETİ ALMA HAKKI GASP EDİLDİ'
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "122 yıllık bir geçmişe sahip olan Şişli Etfal Hastanesi, halkın iradesi yok sayılarak Şişli'den taşınmıştır. Üstelik hastanenin her birimi başka bölgelere taşınarak, halkın bütünsel bir sağlık hizmeti alması olanağı da ortadan kaldırılmıştır. Şişli Etfal'in taşınmasıyla birlikte halka nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir kamusal sağlık hizmeti sağlamak için tek hastane kaldı. Bugün Etfal Hastanesinin taşınmasıyla birlikte ilçemiz ve yakın bölgesindeki sağlık hizmeti çökme durumuna geldi. Çünkü Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi oluşan yükü kaldıramamaktadır. Acil serviste bile bir hastaya ayrılan süre 5 dakikayı geçmemektedir. Seyrantepe ve Büyükdere'ye taşınan yeni Etfal Hastanesine ulaşım da son derece eziyetlidir. Hiç kimse halkın yanı başındaki hastanesini elinden alıp, onları zor durumda bırakma hakkına sahip değildir" dedi.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akbolat, "Deprem riski var diyerek boşaltılmak istenen bir binaya İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü taşınmak istiyor. Bu da neyin amaçladığını çok net olarak ortaya koyan bir durum. Beşiktaş, Şişli Etfal Hastanesinin kapatılmasından en çok etkilenen kentlerden bir tanesi çünkü bizim ilçemizdeki hastanemizin 24 saat acil servisi yok ve acil durumlarda müdahale edemeyen bir hastane niteliğinde" diye konuştu.
'SAĞLIK EMEKÇİLERİ DE DURUMDAN ŞİKAYETÇİ'
SES Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan ise bu taşınmadan sağlık emekçilerinin de etkilendiğine dikkat çekerek şunları aktardı: "Şişli Etfal kapatıldı, Okmeydanı Hastanesinin önceki acil vaka sayıları 2 bin civarındaydı. Şu an 5 bine dayanıyor. Oradaki arkadaşlarımız artık yoruldu, çalışmak istemiyor. Sağlık emekçilerini düşünmeden, onlarla konuşmadan 'Ben bu hastaneyi kapatıyorum, bu hastanenin burada olmaması gerekiyor' demek doğru değil. Herkes lal olup susmuş, kimse bize bir açıklama yapmıyor."
Beşiktaş Kent Konseyi Başkanı Firdevs Koroğlu, Şişli Etfal'in 120 yıllık tarihine dikkat çekerek Şişli ve Beşiktaş halkı için büyük bir sağlık güvencesi olduğunu belirtti. Koroğlu, "Sağlık hizmetini halkın ayağına götürmek devletin göreviyken kentin içindeki, insanların kolayca ulaşabildikleri hastaneyi tasfiye etmenin sosyal devlet anlayışıyla bağdaşır bir yönü olabilir mi" diye sordu.
'ŞİŞLİ ETFAL KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR'
Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu ise "Tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi olan Şişli Etfal, sadece bir hastane olmanın ötesinde olmuştur. Hastane bir kültürel mirasımızdır. Şişli'siz Etfal, Etfal'siz Şişli düşünülemez. Şişli Kent Konseyi olarak halkın sağlık hakkının gaspedilmesine göz yummamız mümkün değildir. Halka ücretsiz ve kolay erişilebilir sağlık hizmeti verilmesi yükümlülüğü yerine getirilsin, hastanemiz depreme dayanıklı hale getirilerek yeniden yerinde hizmet vermeye başlasın" dedi.