SES Şişli Şubesi Kadın Meclisi, İl Sağlık Müdürlüğü’nün kılık kıyafet düzenlemesine tepki göstererek, hastanelerde derinden hissedilen cinsiyetçi tutumlara bir yenisinin eklendiğini vurguladı.
İSTANBUL
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Kadın Meclisi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastanelerde uygulanmak üzere yapılan kılık kıyafet düzenlemesine tepki göstermek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, “Sağlıkta cinsiyetçi tutumları derinleştirmeyin edep, adap, inanca göre değil işin niteliğine göre forma” pankartı asıldı. Açıklamayı yapan SES Şube Kadın Sekreteri İpek Deniz, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yine sorunlar sarmalıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün 31 Aralık 2019 tarihinde sağlık kurumlarına yolladığı kılık kıyafet genelgesinin sağlık emekçilerinin arasında oldukça huzursuzluk yarattığını belirten Deniz, zaten yaşanan derin cinsiyetçi tutum ve davranışlara bir yenisini daha eklediğini dile getirdi. Deniz, “Söz konusu genelgede özellikle ‘edep, adap ve inançlarına uygun şekilde’ ibaresi başta kadınlar olmak üzere biz sağlık çalışanları tarafından kesinlikle kabul görmemektedir. Ahlakı edebi kılık kıyafet ile ölçerek, eril bir dil kullanarak, özellikle kadın sağlık çalışanlarını hedef göstererek yaşanan bunca vahim mevzunun üzerini kapatamazsınız” diye konuştu.
‘İNANCA UYGUN GİYİNMEK NASIL OLUYOR?’
“Edep adap ve inanca uygun giyinmek nasıl oluyor” diye soran Deniz, “Bizim yeni bir kılık kıyafet yönetmeliğinden ziyade, artık kangrenleşen ve acilen çözüme kavuşturulması gereken yığınla sorunumuz var. Sağlık kurumları ne sağlık çalışanları ne de hastaların can güvenliğinin olmadığı yerlere dönüşmüşken bunu mu çok önemli buldunuz? Bizim edep adap ve inancımızdan siz sorumlu değilsiniz hatta kusura bakmayın ama kimsenin diline dolayacağı bir mevzu dahi olamaz. Yapılan işin niteliğini, şiddeti, ne acı ki görmediğiniz ölümleri dilinize dolayın” diye belirtti.
‘KARŞI DURMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Önce eğitimde başlayan, şimdi de sağlık alanına bulaştırılmaya çalışılan, “makul kadın” olmanın dayatılmasına karşı bir cevaplarının olduğunu ifade eden Deniz, “Kadınlar hayatlarına, emeğine sahip çıkmaktan, bedenleri üzerinde yapılacak her türlü kirli politikaya karşı durmaktan vazgeçmeyecekler” diye konuştu.