Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey Mahallesi'ne 200 metre yakınlıkta olan ve Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Salihli Belediyesi işbirliğiyle yapılmak istenen katı atık depolama tesisi için köylülerle jandarma karşı karşıya geldi.
SALİHLİ
Sabahın erken saatlerinde tesisin yapılmak istendiği mera alanına gelen iş makinelerini gören köylüler direnişe geçti. Talana izin vermeyeceklerini söyleyen köylülerin alanda nöbeti sürüyor.
Alana iş makinelerinin geldiğini duyan birçok köylü, katı atık depolama tesisine giden yolu kesti. Bölgeye gelen çok sayıda jandarma ise direnişi engellemeye çalıştı. Ara ara jandarmayla köylüler arasında gerginlikler çıksa da alandan ayrılmayan köylüler iş makinelerini katı atık depolama tesisinin yapılmak istendiği meraya sokmadı.
Caferbey Mahallesi’nde mera alanı üzerine Manisa Büyükşehir belediyesi valilik onayı ile bir katı atık depolama tesisi kurmayı hedefliyor. Proje için seçim zamanında Salihli halkına bu alana yapılmak istenen hiçbir tesise izin vermeyeceğinin söyleyen MHP’li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın tesis için mera alanını valiliğe kendisinin önerdiğini belirten köylüler duruma isyan etti.
“Bu köylü ne yaptı size?”
MHP’li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’ya tepki gösteren bir köylü, “Size güvendik biz. 2018 yılında bize verdiğiniz sözleri unutmayın. Gerçi unuttunuz ama gelin şu köyümüzü bir görün. Biz ne yaptık size? Bu köylü ne yaptı size? Biz sadece oy verdik, sizi destekledik. Ben 2005’ten beri Ülkü Ocakları için koşturdum, ama çok pişmanım. Sen seçilirken gezmediğim köy, asmadığım bayrak kalmadı. Şu kolum da o yüzden kırıldı.Bizim sesimizi duyun. Büyükşehir Belediyesi duysun o da gelsin buraya” dedi.
“Çocuklarımız nasıl sağlıklı kalacak?”
Kayda’ya tepki gösteren başka bir köylü de, “Hani söz vermiştin. Hani yapmayacaktın bu tesisi. 300 tane oy aldın buradan, en çok bu köyden aldın” dedi. Tesisin yapılacağı yerin köye çok yakın olduğunu belirten başka bir köylü ise “İçme suyumuz burada. Köyde kokudan, sinekten nasıl oturacağız? Çocuklarımız nasıl sağlıklı kalacak?” diye sordu.
Proje hiçbir ÇED kararı olmadan işleme konuldu. Bunun üzerine kararın iptali için yaşam savunucuları dava açtı. Dava sonunun dahi beklenmeden harekete geçildiğini belirten Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege, köylülere bilgi verilmediğini, yaklaşık 1 ay önce katı atık depolama tesisinin yapılacağı mera alanı üzerinde çalışmaların başlamasıyla birlikte planın işleme alındığını gördüklerini söyledi.
Av. Seçil Ege : “Halkın değil şirketin hukuksuzluğu”
Şirketin tamamen hukuksuz bir şekilde işlem yapmak istediğini söyleyen Ege, “Buna karşı köy halkının burada pasif bir direnişi söz konusu. Manisa İdare Mahkemesi’nde yargılama henüz devam ediyorken, elinde hiçbir izni olmayan şirketin bu tavrı, asıl olarak halkın değil şirketin hukuksuzluğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Yaşam alanlarına yapılmak istenen tesis için sağlıkların önemli ölçüde tehlikeye gireceğini söyleyen köylüler, projeye hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini vurguladı.
Köylülerin alanda başlattığı nöbet devam ediyor.