Güncel

Samsun'da Necdet Adalı ve katledilen 7 TİP'li anıldı

Ankara Karşıyaka Mezarlığında Necdet Adalı ve 7 TİP’linin faşistler tarafından vurularak, boğularak katledilmesi protesto edilip anılırken, ülkenin birçok yerinde anmalara paralel, bir anmada Samsun’da gerçekleştirildi.

9 Ekim 2024 Saat: 11:33
Samsunda Necdet Adalı ve katledilen 7 TİPli anıldı
Samsun'da Necdet Adalı ve katledilen 7 TİP'li anıldı

 

ÖMÜR EĞRİBEL


Ankara Karşıyaka Mezarlığında Necdet Adalı ve 7 TİP’linin faşistler tarafından vurularak, boğularak katledilmesi protesto edilip anılırken, ülkenin birçok yerinde anmalara paralel, bir anmada Samsun’da gerçekleştirildi.

Samsun Devrimci 78'ler Derneği, idam edilerek katledilişinin 44. yılında Necdet Adalı'yı basın açıklamasıyla andı. Çiftlik'teki dernek binası önünde toplanan grup, "Necdet Adalı ölümsüzdür", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" sloganları attı. Etkinliğe dernek üyeleri, emek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinden çok sayıda temsilciler katıldı.

Açıklama yok.

Açıklamayı Samsun 78'liler Derneği Şube Başkanı Cahit Kolukısa yaptı. Necdet Adalı’nın mücadelesinin devrimciler için bir onur kaynağı olmaya devam ettiğine vurgu yapan Kolukısa, "Adalı, 44 yıl önce faşizme, emperyalizme ve darbecilere karşı bir direniş destanı yazdı"dedi.

Kolu kısa konuşmasında ayrıca Bahçelievler Katliamının 46. yılına dikkat çekerek,  katillerin cezasız bırakıldığını, bunu asla kabul etmediklerini, bu durumun halkın adalet duygusunu zedelediğine değinildi.

Okunan basın açıklamasında, "Ne darbe ne diktatörlük" sloganıyla Türkiye'nin siyasi atmosferine eleştiriler yöneltilirken, günümüz iktidarlarının darbe şartlarını yeniden tahkim ettiği ve halkın iradesini baskı altına aldığı belirtildi. Kolukısa, Necdet Adalı’yı idam ederek susturmak isteyenlerin yanıldığını, onun mücadelesinin bugüne kadar sürdüğünü ve süreceğini vurguladı..

Kolukısa konuşmasını,  Necdet Adalı gibi devrimcilerin mücadelesinin yeni nesillere ilham vermeye devam edeceğini ifade ederek tamamladı.

Açıklama yok.

Açıklama yok.


Anmada okunan metnin tamamı ise şöyle:

İDAMININ 44. YILINDA NECDET ADALI ONURUMUZ OLMAYA DEVAM EDİYOR…

Yoldaşlar; tam 44 yıl önce bugün bir Kurtuluş savaşçısı Necdet Adalı emperyalizme, faşizme, şovenizme, darbecilere karşı bir direniş destanı yazdı. Denizlerden aldığı direniş meşalesini daha da alevlendirerek kendisinden sonra idam edilecek 16 devrimciye onurla devretti. Kavgası, mücadelesi, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz… 

Ekim ayı birçok katliam ve kıyımın ayıdır. Bahçelievler katliamının üzerinden 46 yıl geçti. Katiller AKP hükümetinin yargı düzenlemesi “faşist affı” ile aramızda ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya devam ediyor.  Cezasızlık ve devletin suçluları koruma refleksi gündeme girerek katilleri, tecavüzcüleri toplumun içine salıverdiler.

Şimdiye kadar iş başına gelen tüm iktidarlar darbecilerle hesaplaşmak yerine darbecilerle uzlaşıp darbenin nimetlerinden faydalanmayı seçtiler. Yetmediği yerde darbe şartlarını ve yasalarını yeniden tahkim ettiler. Dahası iyi darbe kötü darbe ayrımı yapıp, senin darben benim darbem yarışına girdiler. Bunların hiç birinin darbecilerle hesaplaşma kaygısı olmadı olmayacak da...

Devrimciler ise darbecilerle hesaplaşma iklimini yaratamadı. Bu hesaplaşma açık duran bir hesap ve henüz kapatamadık. En son AKP eliyle kotarılan darbe bir diktatörlük tesis etti. Devrimciler “Ne darbe Ne Diktatörlük” diyerek demokrasi taleplerini öne çıkardı. Yeni yaratılan darbe şartları savaştan, işgalden, hakların ve özgürlüklerin kısıtlanmasından besleniyor. 

Halklarımızın iradesini temsil eden milletvekilleri, belediye eş başkanları cezaevlerinde rehin tutuluyor. Gazeteciler, bilim insanları, öğrenciler, muhalif kesim gözaltına alınıyor. Mahkemeler ceza yağdırıyor. Yandaşların, siyasilerin ve Kayyumların yaptığı haksızlıklar, yolsuzluklar, hırsızlıklar arşa dayandı. Yandaşlar halkın cebine, sofrasına ve geleceğine dadandılar. Yoksulluk diz boyu... Doğayı, hayvanları ve insanları katleden anlayış sellerle, yangınlarla, deprem felaketleri ile halkımızı bir başına bıraktı. Deniz aşırı ve sınır ötesi savaş, operasyonlar, işgaller sonucunda göç ve mülteci sorunu ülke sorunlarında ilk sıralara yükseldi.

Bu zulümlere, dayatmaya ve haksızlıklar karşısında devrimci olmanın, NECDET olmanın tam zamanı. Devrimcilerin mücadele ve dayanışma ruhunu kuşanarak karşı koymanın mücadele etmenin tam zamanı. 

Devrimciler olarak mücadeleyi, dayanışmayı, karşı durmayı, pes etmemeyi yaşamlarımıza geri çağırıyoruz.

Onlar sandılar ki, devrimcileri öldürdükçe yok olup tükenecekler… Yanıldılar! Göğü fethe çıkan komünarların özgürlük çığlığını Paris surlarının altında boğmaya çalışanlar yanıldı.

CHE GUEVARA'nın ezilen uluslara bayrak olan mücadelesini Bolivya dağlarına gömmek isteyenler yanıldı. Kızıldere’de ON’ları katledenler yanıldı.

ADALI'yı idam ederek susturmak isteyenler yanıldı. Necdet'in "KAHROLSUN SÖMÜRGECİLİK" diyen sesi Botan'da yankılandı, Amed'de isyan oldu! Diyarbakır zindanında kıvılcım oldu.

Dün devrimin sesinden korkanlar, bugün özgürlüğün sesinden korkuyorlar.

12 Eylül Hesabı sorulmadan, işkenceciler cezalandırılmadan, idam edilen ve katledilen yoldaşlarımız aklanmadan, darbe kurumları dağıtılmadan, kirli savaş sona ermeden, savaş suçluları yargılanmadan, Kürt sorunu eşitlikçi bir temelde, Kürt halkının talepleri karşılanarak, siyasi bir çözüme kavuşturulmadan, eşit özgür bir Türkiye hayaldir. 

12 Eylül 1980 darbesinin 44.yılında, 12 Eylül darbecilerinin ilk olarak idam sehpasına gönderdiği Necdet ADALI’nın bizlere miras bıraktığı bayrak, sömürü, ezme ve ezilme ilişkileri yeryüzünden silininceye kadar ateşin ve güneşin çocukları tarafından onurluca taşınmaya devam edecektir.

İnanıyoruz ki; liseli gençlik, üniversiteli gençlik, işçi gençlik hepsi kendi alanlarında mücadele ederek, devrim bayrağını daha yukarı taşıyacaklardır. Hepsi birer Necdet olacaklar...

Kamu çalışanlarımız, işçilerimiz bütün halklarımız faşizme, emperyalizme, şovenizme, gericiliğe karşı tek yumruk olup “faşizme karşı omuz omuza” sloganını hayata geçirecekler. Saldırılara karşı bir direniş barikatı örecekler. Kürt halkı onurlu bir barışı sağlayıp eşit özgür bir gelecek kuracaktır. 

Görülecek bir hesabımız, sorulacak bir sorumuz, kapanacak bir defter var ortada. Bitirmediğimiz bir mücadele sürüyor yaşamımızda. Bugün mücadeleyi kazanmak için Necdet Adalı olacağız. Direnişini ve direniş geleneğini sürdüreceğiz.

Devrim bakışlı mavi gözlü çocuk sen rahat uyu!

 Bahçelievler Katliamı’nda faşist

cellatlar tarafından vahşice “biçilen” 7 TİP li yoldaşlarımızı unutmadık,

unutmayacağız!

 

Faşizme Karşı Omuz omuza

Necdet Adalı ve katedilen 7 devrimci yoldaşımız Onurumuzdur.

Yaşasın Devrim ve Sosyalizm

DEVRİMCİ 78'LİLER FEDERASYONUN

SAMSUN DEVRİMCİ 78'LİLER DERNEĞİ

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız