SES, 112 sağlık emekçileriyle görüşerek sorunlarını dinledi.
112 sağlık emekçilerinin sorunlarının pansuman günübirlik tedbirlerle çözülmek istenmesine tepki gösteren SES, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün randevu taleplerine olumsuz cevap verdiğini aktardı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu, 112 sağlık emekçilerini sorunlarına ilişkin açıklama yaptı.
112 istasyon noktalarına ziyaretler gerçekleştirerek sağlık emekçileriyle görüştüklerini belirten SES Yürütme Kurulu, sağlık emekçilerinin sorunlarının çözümü için görüşmek istedikleri Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün randevu taleplerine olumsuz yanıt verdiğini aktardı.
112 sağlık emekçilerinin güvenlik ve şiddet görme riskinin yüksek olduğuna işaret eden SES, "112 ekipleri vakaya çıkarken tamamen bir bilinmezliğe gidiyor. Ne ile karşılaşacakları belirsiz. Özellikle ateşli silah olayları ve kavgaları içeren vakalarda 112 emekçilerinin öne sürülmesi kolluk kuvvetleri gelmeden vakaya müdahale etmelerinin istenmesi, kolluk kuvvetlerinin olay yerine geldiği zaman 112 ekibiyle koordineli çalışmaması nedeniyle olay yerinde ekipler savunmasız kalmaktadır. Ayrıca hasta yakınlarının telefonla görüştükleri kişilerin gelen ekip olduğunu zannederek özellikle ulaşım süresi uzamış vakalarda sorgusuz sualsiz ekibe saldırmaları sıkça karşılaşılan bir durum halini almıştır" diye belirtti.
Şiddete maruz kalan 112 sağlık emekçilerinin mahkeme sürecinde saldırganlarla yüz yüze gelmekten kaçındığı "Beyaz kod" bildirimi yapmadığını kaydeden SES, şikayetçi olan sağlık emekçilerinin ise tehditlerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
Polisin ambulans personeline askeri disiplindeymiş gibi ast-üst, emir-komuta zinciri uygulamaya çalıştığını vurgulayan SES, 112 sağlık emekçilerinin iş yükü ve angarya oluşturan çalışma sistemine işaret etti.
Asılsız çağrılar ve yeni mezun sağlık emekçilerinin hizmet içi ya da oryantasyon eğitimi verilmeden çalışmaya zorlanması sorunlarına da işaret eden SES, "112'de işe başlayan personelin, en az 1 yıl hastane acillerinde tecrübe kazanmasının planlanması, bu uygulamanın başlatılması, hasta ve çalışan güvenliği açısından bir gereklilik olarak kabul edilmelidir" diye belirtti.
Yeni başlayan ya da tayinle gelen sağlık emekçilerinin iktidara yakın sendikaya üye olmanın dayatıldığına dikkat çeken SES, çalışma sürelerinin uzun olmasına işaret etti. SES açıklamasında şu taleplere yer verildi: "24 saatlik uzun çalışma süresi; iş kazası ve meslek hastalıkları riskini arttırması ve hasta güvenliğine olumsuz etkisi bilinmesine rağmen kreş olmayışı, özel eğitim/bakım gerektiren çocukların bakımı sorun teşkil ettiğinden dolayı tercih edilmektedir. Sağlık emekçilerinin sayısal yetersizliği nedeniyle bu durum yöneticilerin de işini kolaylaştırmaktadır. Çalışan sağlığı ve çocuğun üstün yararına yönelik taraf olduğumuz sözleşmeler ve Anayasamızla da korunan çocuğun bakım hakkının ihlal edilememesi için 7/24 ücretsiz kreşler açılmalı ve bakım sorunu olan sağlık emekçilerine kolaylık ve maddi destek sağlanmalıdır."
Sağlık emekçilerine dağıtılan kıyafetlerinin mevsim koşullarına uygun ve kaliteli olmadığını belirten SES, "Kıyafet dağıtımları her zaman 1 yıl geriden verilmekte, kalıpları dar, yaz ve kış şartlarına uygun olamayan bu kıyafetlerin kışlık olanları çok kalın ve sert kumaştan yapılmakta, bu durum hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Kıyafetler bölge ve iklim farkı gözetilerek, hafif, su geçirmez ve soğuğa dayanıklı kişisel koruyucu ekipman mevzuatına uygun olarak sağlanmalıdır" diye kaydetti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın açıklamasında, mesai ve ek ücretlerinin gecikmeli yapılması, yurtdışı görevlerine yetkili sendika üyesi ya da tanıdık vasıtasıyla karar verilmesi, geçici göreve giden personele eksik ödeme yapılması, adaletsiz atamalar, pandemi döneminde dinlenme hakkının gasp edilmesi, Covid-19 hastalarına ayrı personel ve ambulans tahsisi yapılmamasının yarattığı sorunlara da dikkat çekildi.
112 sağlık emekçilerinin büyük bir çoğunluğunun omurga, omurilik sorunları yaşadığını tespit ettiklerini aktaran SES, kurumlar arası geçişlerin kolaylaştırılması talebini dile getirdi.
Gebe 112 sağlık emekçilerine pozitif ayrımcılık sağlanması çağrısında bulunan SES, sorunların giderilmesi için örgütlenme ve birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.