SES, AKP’nin sağlıkla ilgili kanun teklifinin sağlıkta şiddeti önleyemeyeceğine ve hekimlerin çalışmasının engellediğine dikkat çekti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), AKP’nin Meclise sunduğu Sağlık Torba Kanun Teklifi’nin kamuoyuna ‘sağlıkta şiddet yasası’ şeklinde lanse edilerek kamuoyunun yanıltıldığını belirtti. SES Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, teklifin sağlıkta şiddeti önlemeye dönük bir teklif olmadığı gibi güvenlik soruşturması gerekçesiyle kamuda çalıştırılmayan hekimlerin özelde de çalışmasının yolunun kapatıldığını söyledi.
Kara, ihraç edilen ve güvenlik soruşturması gerekçesiyle ataması yapılmayan hekim ve diş hekimlerine özel sektörde çalışmayı yasaklayan teklifin hekimlere tam bir medeni ölü hali dayatan düzenlemelerden biri olduğunu söyledi.
'TEKLİF ŞİDDETİ ÖNLEYEMEZ'
Sağlıkta şiddete karşı SES ve TTB’nin öneriler sunduğunu hatırlatan Kara “Oysa kanun teklifinde bu öneriler dikkate alınmadığı gibi teklif hazırlanırken örgütlerimize danışma ihtiyacı duyulmamıştır. Yapılan düzenleme sağlıkta şiddet uygulayan şüpheliler hakkındaki yasal prosedürü tekrardan ibarettir” diye konuşarak, bu tip kanun teklifleriyle şiddetin önlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Kanunun genel gerekçesinde aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olduğunun belirtildiğine işaret eden Kara, sağlığa ulaşımda katkı ve katılım paylarının paralı hale getirildiğini, nitelikli sağlık hizmeti sunumunda sorunların arttığına vurgu yaparak “Sağlık hizmetini sunan sağlık emekçilerine yönelik şiddetin önüne geçilememiş, sağlık personelinin özlük ve parasal haklarında gerekli iyileştirmeler yapılmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
HEKİMLERE MEDENİ ÖLÜ HALİ DAYATILIYOR
Teklifte OHAL KHK’ları ile kamudan ihraç edilen hekim ve diş hekimleri ile güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan hekim ve diş hekimlerinin SGK ile sözleşmesi bulunan özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde çalışamayacağına dair hüküm getirildiğini anlatan Kara “Bu kişilerin devlet hizmet yükümlülüğü var ise, devlet hizmet yükümlülüğü süresi kadar (600 gün) mesleklerini hiçbir şekilde yapamayacakları düzenlenmiştir. Hizmet yükümlülük süresi bitenlerin ise sadece SGK ile anlaşması olmayan yerlerde çalışabileceği ibaresi var. SGK ile anlaşma yapmayan özel hastane nerdeyse yoktur. Bu şekilde yapılacak düzenleme ile hekim ve diş hekimlerine medeni ölü hali dayatılmak istenmektedir” dedi.
Teklifle, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliğinin çeşitli yetkilerinde kısıtlamaya gidildiğini, şirketlerin eczane açmasının önündeki engellerin kaldırıldığını, vakıf üniversitelerinin eğitim aile sağlığı merkezi açmalarına izin verildiğini aktaran Kara, bu kanun teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek “Teklife karşı sağlık ve meslek örgütleri ile eylem ve etkinlikler örgütleyeceğiz” dedi.