SES, OHAL Komisyonu kararlarına karşı açılan davaların bekleme sürelerinin uzunluğuna tepki gösterdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), OHAL Komisyonu kararlarına karşı açılan davaların bekleme sürelerinin uzunluğuna tepki gösterdi. SES Genel Başkanı Gönül Erden, "Yargıda Hedef Süre uygulamasıyla sistemin şeffaflığının artılacağı ve makul sürede yargılanma hakkının daha etkin korunacağı belirtilmişti. Fakat bir üyemiz için açılan davada hedef sürenin 955 gün olduğu ifade edildi. Adalat Bakanlığının tutturmayı hedeflediği sürenin anlamı adaletsizliktir” dedi.
Komisyonda incelemesi devam eden başvurusu sayısının 43 bin 300 olduğunu kaydeden Erden, sadece başvuru ve inceleme kararlarının değil, idari yargı süreçlerinin de adalete erişim için etkili olmadığını belirtti. Komisyon kararına karşı yargıya başvuranların davalarının özel görevli idare mahkemelerinde incelendiğini aktaran Erden, “Özel görevli idare mahkemeleri komisyon kararlarına paralel kararlar vermektedir. Bu nedenle komisyon kararlarına ilişkin davaların özel yetkilendirilmiş mahkemelerde görülmesine son verilmelidir” dedi.
"HEDEF SÜREYE GÖRE 955 GÜN BEKLEMEK GEREKİYOR"
Adalete erişimde bir diğer sorunun yargılamaların uzunluğu olduğunu belirten Erden, “Yıllardır mahkemeye erişmek için bekleyen üyelerimiz, açtıkları davaların en az 2 ile 3 yıl arasında sonuçlandırılacağını öğreniyor. ‘Yargıda Hedef Süre' uygulamasıyla sistemin şeffaflığının artılacağı ve makul sürede yargılanma hakkının daha etkin korunacağı belirtilmişti. Fakat bir üyemiz için açılan davada hedef sürenin 955 gün olduğu ifade edildi. Adalat Bakanlığının tutturmayı hedeflediği sürenin anlamı adaletsizliktir ve kamu görevinden ihraç edilen emekçilerin, adalete erişme hakkı olan yurttaşlar olarak görülmediğidir” diye konuştu.
"OHAL YOK, OHAL DÜZENLEMELERİ VAR"
Erden, OHAL kalktıktan sonra rejimin devamının OHAL düzenlemeleri ile devam ettirildiğini vurgulayarak,” Toplumun bir kesiminin temel haklarının ölçüsüzce askıya alındığı bir ülkede hiçbir yurttaşın hakkının güvencede olduğunu söylemek mümkün değildir” dedi. Komisyonun derhal lağvedilmesi gerektiğini belirten Erden, hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilene kadar mücadeleye devam edecekleri söyledi.