Sendikalar,sivil toplum örgütleri Kadıköy Altıyol’da bir araya gelerek ‘’Krize karşı emeğin haklarını savunmak için omuz omuza’’bir basın açıklaması ve ardından bildiri dağıtımı yaptılar.
Açıklamada şunları dile getirdiler:
Enflasyondan işsizliğeyoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatlarımızı her alanda kabusa çeviren kapsamlı bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. En yetkili ağızlar kriz sözcüğünü kullanmaktan özenle kaçınsalar da bizler için krizin anlamı birbiri ardına kapanan dükkanlardır. Marketlerde sürekli yapılan zamlardır.Kabaran elektrik,su,doğalgaz faturalarıdır.Ödenemeyen borçlardır.Evlere gelen hacizlerdir.İşsizliktir,işcinayetleridir.Krizinanlamı,yaşamımızın giderek sürdürülemez hale gelmesidir.
Aslında bu gün temel mesele bu büyük krizin faturasının kime ödetileceğidir. Üçte ikisi özel sektöre ve bankalara ait 467 milyar dolar dış borç ve bu devasa borcun ağır sonuçları 81 milyona ödetilmek istenmektedir.Sendikal örgütlenmenin engellendiği on binlerce kamu emekçisinin ihraç edildiği, grevlerin yasaklandığı hak aramanın bastırıldığı bir ortamda elde edilen yüksek kar oranlarını paylaşamayanlar bu gün zararlarını ve borçlarını halkın sırtına yıkmaktadır.Nimet’e kimseyi ortak etmeyen patronlar külfeti nüfusun yüzde 99’unun üzerine yıkmaya çalışmaktadır.Oysa fatura bu düzen sayesinde küplerini dolduran patronlara kesilmelidir.
Faturayı ödemesi gereken sadece patronlar değil aynı zaman siyasi iktidardır. Ülkemizi büyük bir yıkımın eşiğine getiren politikaları yıllardır kimler hayata geçirdiyse emeğin en temel haklarını kim gasp ettiyse özelleştirmeler ve yerli tarımı bitiren politikalarla ülkeyi kim ithalata mahkum hale getirdiyse ülkenin kaynaklarını kim betona gömdüyse krizin sorumlusu onlardır.
Her ekonomik kriz bir karar aşamasıdır.Bu gün verilecek kararın temel sorusu şudur.Kriz karşısında işçiler kamu emekçileri,işsizler,gençler,kadınlar,emekliler,köylüler,yoksullar mı korunacak yoksa şirketleri,bankalar,patronlar mı korunacak?Krizin bedelini emeğiyle bu ülkenin değerlerini yaratan yüzde 99’mu,yoksa krizi yaratan yüzde 1’mi ödeyecek?Bankaların ve büyük patronların değil bu ülkenin çoğunluğunun krizden korunması için omuz omuza verenler senide aşağıda ki taleplerimiz için mücadeleye çağırıyor.
TÜM ÜCRETLER DERHAL ARTIRILSIN.
Zamlar karşısında eriyen ücretlerimiz yıl sonu beklemeden derhal artırılmalıdır. Asgari ücret ,taşeron işçilerinin,kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaşları başta olmak üzere tüm ücretlerdeki enflasyon kaybı derhal telafi edilmelidir.
TOPLU İŞTEN ÇIKARTMALAR YASAKLANSIN,İŞSİZLİK FONU İŞSİZLER İÇİN KULLANILSIN.
Şirketlerin krizi fırsata çevirerek işçi çıkartmaları yasaklanmalıdır.İşsizlik fonunun amaç dışı biçimde patronlara peşkeş çekilmesine son verilmelidir.İşsizlerin bu fondan faydalanmasının koşulları kolaylaştırılmalı işsizlik ödeneğinin süresi ve miktarı artırılmalıdır.Kamu istihdamı artırılmalı KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri tüm haklarıyla birlikte işlerine dönmelidir.
KAMUSAL MAL VE HİZMETLERE YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINSIN.
Elektriğe,doğalgaza,suya,ulaşıma yapılan zamlar derhal geri alınmalıdır.Krize karşı yüzde 99’ukorumak için kamusal mal ve hizmetler asgari tüketim oranında parasız olarak sağlanmalıdır.
VERGİ ADALETİ SAĞLANSIN:
Elektrik,su,doğalgaz,ulaşım ve iletişim başta olmak üzere halkın yoğun olarak tükettiği mal ve hizmetlerde ki vergiler kaldırılmalıdır.Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan asıl olarak karın faizin ve servetin vergilendirilmesine dayalı bir sistem kurulmalı asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
KREDİ BORÇ FAİZLERİ SİLİNSİN:
Ücretiyle geçinip ödeme güçlüğü içine girenlerin kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının faizleri silinmeli anapara ödemeleri yeniden yapılandırılmalıdır.
KIDEM TAZMİNATIMA DOKUNMA;
Kıdem tazminatı fonu ile işçilerin bu temel hakkı bankaları kurtarmak için kullanılmak istenmektedir.Kıdem tazminatı fonu planları ile tazminat azalacak işten çıkartma durumunda kıdem tazminatı ödeme sorumluluğu işverende olmadığı için iş güvencesi sağlayan yönü ortada kalacaktır.Kıdem tazminatının fona devrine hayır.
Açıklamanı ardından katılımcılar toplu halde bildiri dağıtımı yaptılar.