Günlerdir işçilerin direnişine sahne olan Soda Sanayi A.Ş.’de işveren ve Petrol-İş arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı.
Mersin’in Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde bulunan Soda Sanayi A.Ş'ye bağlı Soda, Kromsan Fabrikaları ve Tuz İşletmesi ile Petrol-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Şirketten Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre; toplu iş sözleşmesi devam etmekte olan 1 Ocak 2018-31 Aralık 2019 dönemini kapsıyor.
Soda Sanayi A.Ş'ye bağlı iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç elde edilemeyince 23 Mayıs’ta kapıya grev yazısı asıldı. Ancak grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Grevi ertelenen işçiler fabrika önünde direnişe geçti. Fabrika önünde halaylar çekip, sloganlar atan işçiler, buradaki eylemlerine son vererek fabrikaya girdi. Direnişe fabrika içerisinde devam eden işçiler, üretimi durdurma kararı aldı. İşçiler daha sonra üretimi başlatırken, sendika ile işveren arasındaki görüşmeler devam etti. 24 Mayıs’taki ikinci görüşmeden de sonuç elde edilemeyince taraflar 4 Haziran’da yeniden bir araya geldi. 4 Haziran’daki görüşmelerde ise işveren, işçilerin taleplerini kabul edince 1 yıllık sözleşme imzalandı.
İŞÇİLER 530 LİRA ZAM ALDI
Günlerdir süren direnişe ve imzalanan sözleşmeye dair gazetemize bilgi veren Petrol-İş Şube Başkanı Erçin Çulcu, işçi ücretlerine aylık 530 lira brüt zam aldıklarını söyledi. Sözleşmeyi hakem heyetine gitmeden masada imzaladıklarının altını çizen Çulcu, “İşçi ücretlerine yüzde 20,5 yani ayda 530 brüt zam, sosyal haklara ise yüzde 19,5 zam aldık. Hakem heyetinin önereceği 250-300 lira aralığındaki rakamın nerdeyse iki zam aldık. Bu yaptığımız grev ve eylemin gücü ile imzalanan bir sözleşme. Görüşmelerin başladığı gün işveren masadan kalkmıştı ve hakem heyetine götürmek istiyordu. Bizim kararlılığımız işvereni yeniden masaya oturttu” dedi.
“90 İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARTILMASINI ÖNLEDİK”
Sözleşmeden genel olarak memnun olmadıklarını ancak sözleşmedeki bir madde ile yaklaşık 90 işçinin işinden edilmesini önlediklerini kaydeden Çulcu, “Sözleşmeden ekonomik olarak çok fazla memnun değiliz ama koşulların bizi sıkıştırdığı noktada şartları maksimuma çıkarttığımız için işçi arkadaşlarımız anlaşmadan memnun. Bizim en büyük hedefimiz vardiya sistemini aynen korumaktı. Vardiyalı çalışanlarımız 6 gün çalışıp 2 gün tatil yapar. İşveren ise bize 6 gün çalışma 1 gün tatili diretiyordu. Hakem heyetine gitseydik bu 1 gün tatilin olma ihtimali çok yüksekti. Dolayısıyla biz hakem heyetine gidilmemesi için mücadele ettik. Çünkü 6’ya 2 vardiya yerine 6’ya 1 vardiya demek 1 vardiyanın işten çıkartılması anlamına geliyor. Bu da yaklaşık 80-90 işçinin işten çıkartılması demek. Bütün mücadele buydu aslında. Para işin diğer kısmıydı. Evet, zamdan memnun değiliz ama işvereni masada tutup bu maddeyi imzalatarak sözleşmenin devamlılığını sağlamış olduk. Bizim en büyük kazanımımız bu. Orada 80-90 işçinin ekmeğinden olmasını engelledik” diye konuştu.
(Kaynak:Soner Aydın/Mersin Haberci)