Güncel

Sosyalist öncü Nurettin Gürateş anıldı

Turgutlu’da, Sosyalist öncülerden Nurettin Gürateş, ölüm yıldönümünde, Dostluk ve Kültür Derneği(DKDER) organizasyonu ile yoldaşları, dostları ve Turgutlular tarafından mezarı başında anıldı.

29 Temmuz 2024 Saat: 10:19
Sosyalist öncü Nurettin Gürateş anıldı
Sosyalist öncü Nurettin Gürateş anıldı

TÜRKER DEMİRCİ


Manisa/Turgutlu’da,  ’70’li yıllarda Ege bölgesinde bir efsaneye dönüşen Sosyalist öncülerden Nurettin Gürateş, ölümünün 46 yılında, Dostluk ve Kültür Derneği(DKDER) organizasyonu ile mezarı başında anıldı. Anmaya, DKDER üyeleri ile dostları ve bölge halkından insanlar katıldı.

Anmada, yoldaşları ve dostları Nurettin Gürateş’in yaşam öyküsün ve, mücadelesini anlatarak, ona olan sevgi ve saygılarını vurguladılar.

1972 Kızıldere sonrası, devrimci mücadelenin 1975’li yıllara kadar suskunluğuna ve düşüklüğüne dikkat çekilerek, bu süreçten sonra THKPC çizgisi doğrultusunda mücadele ve örgütlenmenin yükselişinde Nurettin Gürateş’in öncülerden biri olarak oynadığı tarihsel role vurgu yapıldı.

Nurettin Gürateş’in, 12 Mart sonrası, grupçuluktan uzak, THKP-C’nin yeniden toparlanması ve Kızıldere sonrası mücadelenin kaldığı yerden devam ettirilmesi mücadelesini omuzlayanlardan biri olduğu vurgulandı.

Bir 11 kişi, anıt ve yazı görseli olabilir

Nurettin Gürateş öncülüğünde Turgutlu’dan Çukurova’ya, Diyarbakır'a uzanan örgütlenme ve yükseltilen mücadelenin anlatıldığı konuşmalarda, Devrimci Kurtuluş ile bütünleşilmesinin tarihsel önemine vurgu yapıldı.

Teorik birikimi, araştırmacı özelliği, paylaşımcı yanı ile devrimci öncülerde olması gereken özellikleri ile örnek bir devrimci olduğu hatırlatıldı.

Öncülerin masa başında değil, mücadele alanlarında öncü olabildiklerinin örneğine uygun olarak Adana’da katledildiğine dikkat çekildi.

Açıklamalarda, “Nurettin Gürateş sevgi insanıydı. Adaletli olmayı çok seviyordu. Bunlar, özel bir meziyet olmayabilir ama onun kimliğinin bir parçasıydı . Örneğin, hep aynı çizgideki yapıların birliğini ve kolektif önderliği savundu. Yüzlerce sosyalisti ve binlerce kitleyi ekileme ve yönlendirme konumuna erişmesine rağmen, birlik düşüncesinden ve kolektivizmden hiç vazgeçmedi. Sosyalist insan tipinin güzel bir örneğidir” denildi.

Ayrıca, anmalardan anladıklarının Nurettin Gürateş ve devrim yolunda yaşamını yitirenlerin ideali olan devrim ve sosyalizm yolunda kararlılıkla mücadeleye devam etmek olduğu ifade edildi.

Bir 9 kişi, anıt ve yazı görseli olabilir

……….. 

Nürettin Gürateş, bir öğretmen ailesinin oğlu olarak Turgutlu'da dünyaya gelmişti. İlk ve Ortaöğrenimini Turgutlu'da tamamlamış, Diyarbakır’da Öğretmen okulunu bitirmişti. Bir süre Sivrihisar’da öğretmenlik de yapmıştı. Gürateş, Lise yıllarında sosyalist düşüncelerle tanışmış, Turgutlu’dan sonra Çukurova’ya, Diyarbakır'a ve oradan her yere yayılan bir değerin simgesi olmuştur. 28 Temmuz 1978’de Çukurova’nın kalbinde, Adana’da katledildi.

Turgutlu’da kilometrelerce binlerce halkın omuzunda sonsuzluğa uğurlanırken, Nurettin Gürateş gerçeğinin altını da çizer gibiydi.

Bir 13 kişi ve anıt görseli olabilir

.........

Öte yandan, Nurettin Gürateş anmasından sonra, 3 yıl önce yaşamlarını yitiren Nalan Şınnak, Mustafa Adak ile Turgutlu'da kontrgerilla ve sivil faşistler tarafındn Fırın baskını yapılarak katledilen 4 devrimci fırın işçisinin de mezarı ziyaret edilerek anıldı.

Bir 9 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 8 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Bir 8 kişi, skeet atıcılığı yapan insanlar, ağaç ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız