Şubat ayı gazetecilerin basına yönelik baskının boyutunu en net gösteren ay oldu. Gazetecilere verilen hapis cezaları ise ön plana çıktı.
Gazetecilere yönelik baskı Şubat ayında da sürdü. Şubat ayında, 24 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı. Geride kalan ay içinde basın yayın kuruluşlarında çalışan toplam 120 gazeteci hakim karşısına çıktı, 13 gazeteci ise hapis cezasına çarptırıldı.
Evrensel'in haberine göre, basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskı Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde hız kesmeden devam ediyor. Evrensel'e ve diğer medya kuruluşlarına yansıyan haberlere göre Şubat ayında 24 gazeteci gözaltına alındı. 5 gazetecinin tutuklandığı bu ayda, Çağdaş Erdoğan ve Deniz Yücel ile 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan BirGün Gazetesi Eski Editörü Burak Ekici, tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak, tahliye edildi.
6 KİŞİYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZASI
Şubat ayı gazetecilerin basına yönelik baskının boyutunu en net gösteren ise gazetecilere verilen hapis cezaları oldu. Gazeteciler Gazeteci-Yazar ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6 isme “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ceza Türkiye ve dünya kamuoyunda büyük tepki topladı.
Tutuklu yargılandığı davada 6 kişi ile birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Altan’a, “Örgüt propagandası” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı davada, 5 yıl 11 ay hapis cezası verildi.
İnternete sansür olarak değerlendirilen İnternet yayınlarına RTÜK denetimi getiren düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
RTÜK, düzenlemenin yasalaşması durumunda internetten yayın yapan kanalların lisans başvurusunu değerlendirecek ve tıpkı televizyonlar gibi “uygunsuz içerik” halinde lisansı iptal edebilecek.
RTÜK YASA ÇIKMADAN CEZA KESTİ
Şubat ayından kitap yasakları, sansür ve cezalar da hız kesmedi. İnternete denetim öngören yasa çıkmadan ilk cezayı Show TV’de yayınlanan Çukur dizisine verdi.
RTÜK, dizinin internet versiyonunda ‘sansürsüz’ halde yer alan küfürlerin ekranda da izleyici tarafından ‘Dudak hareketlerinden anlaşılabileceği’ savunmuş ve kanala “Dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanılması” iddia ederek diziye 1 milyonluk ceza kesti. RTÜK, ayrıca aynı diziye öpüşme sahnelerinin, ‘gençlerin ahlakını bozduğunu’ savunarak, 260 bin lira para cezası kesti.