Suudi Arabistan'da göçmen işçi olarak çalışan Ahmet Hizmetçi'nin 13 yıllık tazminat hakkı gasp ediliyor. Hataylı bir depremzede olan Hizmetçi şirket tarafından oyalanırken, tüm iletişim kanalları da kapatıldı.
Emeğin Gücü Derneği, Hizmetçi'nin emeğini gasp ettirmeyeceğini kaydetti.
Emeğin Gücü Derneği, Suudi Arabistan'da Al Jeri Şirketinde çalışan depremzede işçi Ahmet Hizmetçi'nin gasp edilen 13 yıllık tazminat hakkının ödenmesi talebiyle Levent'te bulunan Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.
'AHMET HİZMETÇİ'NİN TAZMİNATI KENDİSİNE ÖDENMİYOR'
"İşçi düşmanı Al Jeri hak gasbına son ver!" pankartının açıldığı eylemin metnini okuyan Muhammed Hizmetçi, "30 yılı aşkın bir süre Arabistan'da çalışmış olan arkadaşımız son olarak 2009-2022 yılları arasında Al Jeri uluslararası taşımacılık şirketinde oto elektrikçi olarak çalışmıştır. Birçok zorlu koşulda çalışmasına ve özelde göçmen bir işçi olmasına rağmen, işini onuruyla ve alnının teriyle yerine getirmiştir. Geçtiğimiz yıl Al Jeri şirketinin ve THY'nin dönüş biletlerini karşılıklı olarak hatalı kesmesinden dolayı ülkeye geri dönemediği için çalışma izninin süresi dolmuş ve çalışma izni yeniden çıkarılmamıştır. 13 yıl boyunca çalışarak hak ettiği ve iş yeri ile arasında düzenlenen sözleşmede geçen maddelerde de belirtildiği gibi tazminatı (oranın deyimiyle yıpranma parası) kendi tarafına 1 yıldır çeşitli bahanelerle ödenmemektedir" dedi.
'ŞİRKET ARKADAŞIMIZI OYALADI'
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad ve sanayi kenti olan Dammam'da merkezleri bulunan Al Jeri taşımacılık şirketinin yaptığının kabul edilemez olduğunu belirten Hizmetçi, "Geçtiğimiz yaz ayından bu yana şirket yetkilileri, muhasebe birimleri ile iletişim kurmaya çalışan arkadaşımıza doğru düzgün cevaplar vermemiş, arkadaşımız bu süre zarfında oyalanarak hakkı gasp edilmiştir. Kısmi olarak kurabildiği iletişimde, bu sorunun çözülmesi için, öncelikle paranın hesaplanıp kendisine yatırılacağı söylenerek kendisinden banka hesabı açarak bilgileri şirkete ulaştırması istenmiştir. Bunu gerçekleştirip daha sonrasında bilgileri şirkete ulaştıran arkadaşımıza, Al Jeri şirketi yetkilileri ülkelerinin hukukundan kaynaklı ödemenin böyle gerçekleştirilemeyeceğini belirtmiştir. Ahmet arkadaşımıza şirket bünyesinde çalışan bir başka Türkiyeli personeline vekaletname çıkararak tazminatın yatırılabileceğini belirtmiş, belli bir masrafla çıkartılan vekaletin şirkete iletilmesine rağmen, tazminat vekaletname verilen Türkiyeli personele yatırılmamıştır. Hatta şirketin muhasebesine kendi çabalarıyla ulaşan Ahmet arkadaşımıza tazminat ederinin hesaplandığı ve banka hesabına yatırılmak üzere hazır tutulduğu ileri sürülmüştür, ancak bu 1 yıllık süreçte bunun da bir oyalama taktiği olduğu görülmüştür" ifadelerini kullandı.
'ŞİRKET TÜM İLETİŞİM KANALLARINI KAPATTI'
Bu süreçte Suudi Arabistanlı şirketin bütün iletişim kanallarını kapattığını, şirkete, Suudi Arabistan'ın Türkiye konsolosluklarına atılan maillerin cevapsız bırakıldığını kaydeden Hizmetçi, "Aynı zamanda Riyad'ta bulunan Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna attığımız bilgilendirme mailiyle gerçek anlamda ilgilenilmemiş, sadece Suudi Arabistan'da avukata başvurun denerek konsolosluk yetkilileri Türkiyeli göçmen işçilerin haklarını savunma sorumluluğunu üzerinden atmıştır. Suudi Arabistan'ın iş hukuku tıpkı burada yaşadığımız örneklerde olduğu gibi patronların ihtiyaçlarına göre şekillenmiş ve işçilerin iş davalarında herhangi bir hak kazanımı elde etmesi, hele de hak gasbına uğrayan göçmen bir işçiyse, imkansız hale getirilmiştir. Bundan dolayı bu hukuk sistemine basitçe başvurun demek, hakkını asla alamamak anlamına gelmektedir" dedi.
'HATAYLI BİR DEPREMZEDE, AİLESİYLE HAYATTA TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR'
Ahmet Hizmetçinin aynı zamanda Hataylı bir depremzede olarak da ailesiyle bu dönemde ciddi zorluklarla hayata tutunmaya çalıştığını aktaran Hizmetçi, şöyle devam etti: "Yurt dışında çalışan Türkiyeli işçilerin haklarını güvence altına alması gerekirken böylesi işçi düşmanı ülkelerin yönetimleriyle ters düşmemek için sessizliğini koruyan ve kılını kıpırdatmayan yetkilileri de teşhir ediyoruz. Dernek olarak yurt içinde ve yurt dışında Türkiyeli işçilerin haklarını her koşulda savunmakta ve hak gasplarına karşı tüm gücümüzle mücadele etmekteyiz. Burada faaliyet göstermediği için bu meselenin hasır altı edilip kapanacağını düşünen Al Jeri şirketini de buradan uyarıyoruz. Çok sevinmeyiniz! Dünyanın neresinde olursa olsun Türkiyeli göçmen işçi arkadaşlarımızın haklarını her koşulda emek düşmanlarına karşı savunacağız. Arkadaşımızın yıllarca emek edip, her türlü zorlu koşulda göçmen işçi olarak çalıştığı ve alın teri ile hak ettiği paranın gasp edilmesine izin vermeyeceğimizi belirtiriz. Yapılan bu hukuksuzluğun en kısa süre içerisinde çözülmesini, şirketin arkadaşımızın hak edişini hesabına yatırmasını talep ediyoruz. Çözülmediği takdirde her gün kapınıza gelecek, emeğin gücünün sermayeden güçlü olduğunu daha önceki emek düşmanlarına gösterdiğimiz gibi sizlere de göstereceğiz. Arkadaşımızın tek başına olmadığını ve milyonlarca işçi gibi haksızlığa asla boyun eğmeyeceğini yineliyoruz."
'ŞİRKETE UYARIMIZDIR, SORUNU ÇÖZÜN'
Hizmetçi, şu uyarıda bulundu: "Buradan tekrardan Al Jeri şirketine ve Suudi Arabistan Türkiye temsilciliklerine bu hak gasbını hızla çözmelerini salık veriyoruz. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu bir yurttaşı olan arkadaşımızın bu sorunuyla ilgilenmeleri için Türkiyeli yetkilileri göreve çağırdığımızı hatırlatmak istiyoruz."
Eylem, sloganlarla sona erdi.