Haklarını almak için gittikleri Ankara yürüyüşü dönüşü geçirdikleri trafik kazasında yaşamlarını yitiren Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter için Soma'da tören düzenlendi.
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter için Soma'da uğurlama töreni düzenlendi.
Anmaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu ve Zeynel Özen, CHP Milletvekili Özgür Özel, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, TOMİS, DEV TEKSTİL, BDSP, Ege İşçi Birliği, DİSK Basın-İş, Nakliyat-İş, Limter-İş, Dev Yapı-İş, Genel-İş, Umut-Sen, DGD-Sen, İnşaat-İş, TÖP, TKP üye ve yöneticileri katıldı.
Soma Uyar Madencilik'te işçiler yıllardır ödenmeyen tazminatları için mücadele yürütüyorlar. Taleplerini iletmek için Ankara'ya giden madenciler girişte engellenmişti, 4 gün boyunca Ankara girişinde bekleyen madenciler ödeme sözü almalarının ardından Soma'ya geri dönme kararı aldı. Sabaha karşı Soma girişinde trafik kazası geçiren Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter yaşamını yitirdi.
Manisa Soma'da bulunan Bağımsız Maden-İş Sendikası önünde toplanan binlerce kişi yapılan anma töreninde "Unutmayacağız" diye haykırdı.
Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Merkezi önünde toplanan kitle "Tahir Çetin ölümsüzdür", "Ali Faik ölümsüzdür", "Kaza değil bu bir cinayet" sloganlarıyla Madenci Anıtı önüne yürüdü. Tahir Çetin ve Ali Faik şahsında yaşamını yiteren işçiler anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Emekli Maden işçisi Sami Yavuz, "Diğer başkanlar gibi altında son model arabası yoktu. Ama dürüst ve onurlu bir arkadaşımızdı" diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Bağımsız Maden İş Yöneticisi Erdoğan Çapaklı ise, "Bugün çok zor bir anı yaşıyoruz. Onunla omuz omuza aç, yollarda, betonların üzerinde mücadele ettik. Onların kişilikleri her daim önderimiz olacaktır. Onlar bu sendikanın ilk emekçi şehitleridir. Ali Faik babasının tazminatını alabilmek için 'ben hiçbir şey istemiyorum, bu onurlu mücadele olmak istiyorum' dedi. Sonuna kadar onunla gurur ve onur duyacağız" diye konuştu.
Tazminat hakkı için Ankara'ya giden Uyar Maden işçilerinden Adem Danış da "Yola çıktığımızda genel başkanımız ve Ali Faik kardeşimizle ölmek var dönmek yok diye yola çıktık. Ama bizi hep oyaladılar, kandırdılar. Bize bugün git yarın gel dediler. 3 defa gittik. Affedersiniz hayvan muamelesi gördük. Bir bayram hediyesi verelim dedik arkadaşlarımıza ama vermediler. 5 gün taşın üzerinde yatarak uykusuz, yemeksiz bir halde 880 uyar maden işçisi için şehit oldular. Tüm dünyaya ve Türkiye’ye sesleniyorum, sesimizi duyun artık" dedi.
'CENAZE KORTEJLERİNDE DEĞİL EMEK MÜCADELESİ KORTEJLERİNDE KALABALIK OLALIM'
Ardından söz alan CHP Milletvekili Özgür Özel "Cenaze kortejlerini değil emek mücadelesinin kortejlerinde kalabalık olalım. O zaman emekçinin sesini kesemezler. Yas tutmamak için mücadeleye destek vermek gerekir" dedi. "Ölmek var dönmek yok" diyen Özel şunları belirtti: "Onlar onurları için misafirhaneleri reddetti. 'Polisin önümüzde dikildiği yerde kalacağız. Ölmek var dönmek yok' dediler 4 gün uykusuz kaldılar. 4 gün boyunca meclis koridorlarında koşturdular, geceleri soğukta yattılar. Bu cinayetin sorumlusu hâkim sınıflar, meclisler, yandaş medyadır."
'TÜRKİYE'Yİ BİR İŞÇİ CEHENNEMİNE ÇEVİRDİLER'
Ardından söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise "İktidarın, patronların sorumlusu olduğu bir işçi cinayeti yüzünden buradayız. Türkiye'yi bir işçi cehennemine çevirdiler. Her yıl 2000'den fazla işçi ekmeğini kazanmak için gittiği iş cinayetlerinde katlediliyor. İşçiler kazanılmış haklarını korumak ve almak için dövüşmek ve ölmek zorunda kalıyorlar. İktidar her seferinde patrona kalkan işçiye barikat oluyor" diye belirtti.
'ONLAR HEM PATRONLARA HEM SARI SENDİKACILIĞA KARŞI MÜCADELE VERDİ'
DİSK Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Osmanoğlu da "Çetin ve İnter'in ölümü cinayettir. Hem para babalarının kar hırsına karşı hem sarı sendikaya karşı mücadele ettiler. Bağımsız Maden-İş Sendikası çok kısa sürede olağanüstü bir fedakarlılıkla, kararlılıkla, inatla işçi sınıfı mücadelesinde yerini almıştır" diye kaydetti.
Soma'daki kararlı mücadelenin Meclis'te yasa çıkardığını hatırlatan Osmanoğlu "Onların mücadele bayrağını sarı sendikacılığa karşı taşımak hepimizin görevidir" ifadelerini kullandı.
'BU DEVLET BİR PATRONDAN HESAP SORMAYI BECEREMEDİ'
Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal konuşmasında "Biz bundan aylar önce Salihli'de sözümüzü söylemiş, Türkiye'ye ne yapılması gerektiğini ilan etmiş, bize verilen namus ve şeref sözü üzerine Soma'ya dönmüştük. Gene Ankara'da aynı sözü verdiler. Bize namus sözü verenler bu iki devrimci maden işçilerinin yüzü suyu hürmetine bu sözlerinin arkasında dursunlar. Durmuyorlarsa namussuzlar. Bu devlet bir patrondan hesap sormayı beceremedi. Bu siyasal iktidarı tarihin çöplüğüne gönderecek, sarı sendikadan da siyasak iktidardan da hesap soracağız, kardeşlerimizin anısını yaşatacağız" dedi.
Yapılan törenin ardından Tahir Çetin'in annesinin evinin bulunduğu Kınık'a doğru yola çıkıldı.
Kaynak: Etha