"Kuşadası merkezinde Kasım Yaman Parkı dışında yeşil alan kalmamıştır. Bizler Kuşadası’nda yaşayan insanlar “TARİŞ ALANINDA YAPILAŞMASIZ YEŞİL ALAN” istiyoruz."
KUŞADASI
Kuşadası Kent Parlamentosu, Kuşadası'nın sahildeki Tariş alanın, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 yıllığına “yap-işlet-devret” yöntemi ile 14 Ocak 2020’de yapmak istediği ihale ile, Tariş alanıyla ilgili imar plan değişikliğinin iptali için direnişini sürdürüyor.
Kuşadası Kent Parlamentosu, Tariş alanında yapılaşmasız yeşil alan istediklerini dile getirerek, yaptıkları basın açıklamasında taleplerini şöyle dile getirdiler:
Kuşadası Kent Parlamentosu, açıklamalarında şu görüşlere yer verdiler:
"Yıllardır yapılaşmasız yeşil alan olması için mücadele ettiğimiz, Kuşadası'nın sahilde en değerli arazisi Tariş alanı, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 yıllığına “yap-işlet-devret” yöntemi ile 14 Ocak 2020’de ihaleye çıkartılacak. Tariş alanıyla ilgili imar plan değişikliğinin iptali istemiyle açtığımız dava sürerken rant hırsıyla betona boğulmuş, yoğun bir inşaat projesi, yeşile hasret kalmış Kuşadası halkına dayatılıyor. Trafik keşmekeşi içinde olan, sahil şeridinde rahatça yürümenin bile mümkün olmadığı şehrin merkezine otopark yaparak mevcut trafik yoğunluğunun bir kaç kat artmasına sebep olmak şehircilik ilkelerine aykırıdır.
Aydın Büyükşehir Belediyesi yönetimi; kamulaştırma yoluyla satın aldığı Kuşadası Tariş arsasında kamulaştırma amacına aykırı yaptığı imar plan değişikliği ile yaklaşık 10.000 metrekarelik alanı yoğun yapılaşmayla boğmaya çalışıyor. Tariş alanına ticari üniteler, otopark, 5 katlı büyük bir bina yapmak istiyor. Oysa Kuşadası halkı Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı eğilim yoklamasında, bu arsanın yeşil alan olarak düzenlenmesini istemiştir. Şimdi yapılmak istenilen bu proje ile Kuşadalıların yeşil alan isteğine ve kararına ihanet ediliyor. Kuşadası halkı Tariş arsasında yapılaşmasız yeşil alan istiyor. Kentimizde, özellikle Tariş arsasının bulunduğu merkezde yapı yoğunluğu üst düzeydedir. Kişi başına düşen yeşil alan yüzölçümü bilimsel verilerde belirtilen miktarın yanına dahi yaklaşamıyor. Kentlinin nefes alacağı bir alan olarak Tariş arsasında bulunan koruma altındaki tarihi yapılar dışında, yerin altına veya üstüne tek bir metreküp beton dökülmesini istemiyoruz. Kent merkezinin sakin ve huzurlu hale getirilmesi için trafikten arındırılması gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Tariş arsası ve yanındaki eski Futbol Sahası ile birlikte yeni bir sahil düzenlemesi planlanmalıdır. Konunun uzmanları, kentliler ve belediyelerin yapacağı ortak çalışmalar sonucu bu bölge kente yeniden kazandırılmalıdır.
Kamu gücüne sahip Aydın Büyükşehir Belediyesi, “ben yaptım oldu” dayatmasından, Tariş alanı için özelleştirme ihalesi uygulamasından derhal vazgeçmelidir. Kuşadası Tariş arsasının katledilmesine hayır diyoruz. Bu karar uygulanırsa halkın parası ödenerek 24,5 milyon TL bedelle satın alınan, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin tapulu malı olan Kuşadası Tariş Alanı 29 yıllığına özelleştirilmiş olacak. Özelleştirme sonucu Tariş alanı halkın ortak kullanımından çıkartılacak. Özelleştirme uygulamaları beraberinde yolsuzluk getirecek. Türkiye’deki geçmiş özelleştirme örneklerinde tam bir yağma, talan yaşanmıştır. İhalenin yapılması yağma ve talan politikasına onay vermektir.
Aydın Büyükşehir Belediyesi, bireysel yarar ve zenginlik sağlayan “yap-işlet- devret” özelleştirme ihalesi kararından derhal vazgeçmelidir. Aydın Büyükşehir, Aydın merkezinde bulunan tarihi Sulapark’ı “kent meydanı” adı altında beton yığınına dönüştürdüğü gibi, Kuşadası Tariş arsasını da mahvetmeye çalışıyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası Salı Pazarı’nda yaptığı viyadük ile kente en büyük kötülüğü yapmıştır. Bundan kat kat büyük bir kötülüğü Tariş arsasında yapmamalıdır. Türkiye genelinde merkezi iktidar kentlerde rant amaçlı korkunç saldırıları gündeme getiriyor. Kanal İstanbul bunun son örneği. Bu saldırının aynı türünü Kuşadası’nda yaşıyoruz. Zihniyet hep aynı, halka rağmen ve halka karşı yapılması isteği de bu algının ortaya çıkmasını sağlıyor.
Kuşadası merkezinde Kasım Yaman Parkı dışında yeşil alan kalmamıştır. Bizler Kuşadası’nda yaşayan insanlar “TARİŞ ALANINDA YAPILAŞMASIZ YEŞİL ALAN” istiyoruz.
Tariş alanı halkın ortak yararı ve ortak zenginliği için yeşil alan olarak planlanmalıdır, diyoruz.
Aydın Büyükşehir Belediyesi sosyal demokrat değerlere uygun karar alsın istiyoruz. Kamu gücüne sahip Aydın Büyükşehir Belediyesi “ben yaptım oldu” dayatmasından, Tariş alanı için özelleştirme uygulamasından vazgeçsin istiyoruz.
14 Ocak 2020 de yapılacak ihalenin durdurulmasını istiyoruz. Kuşadası’nda nefes alan, gelecek nesillere yeşil alan bırakılmasını isteyen, çevreye duyarlı herkesi Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne karşı bu talebimize katılmaya, Kuşadası’na sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Kuşadası’nda dönüşüm; toprağı canlandıran bitkiyi, ağacı, yeşil alanı çoğaltmakla mümkün.
Başka bir Kuşadası mümkün.
Dayanışma yaşatır. KUŞADASI KENT PARLAMENTOSU"