Mersin'in Tarsus ilçesi Yanıkışla, Yamaçlı, Çokak, Karaharnuplu, Çavuşlu, Durak, Koçmarlı mahallesinde Nutri Gıda A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesine köylülerin direnişi sürüyor.
Tarsus'ta 7 mahalleyi kapsayacak, bölgede tarım ve hayvancılığı bitirecek, doğayı ve orman ekosistemini geri dönülmez şekilde tehlikeye atacak Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesine karşı açıklama yapan köylüler, " Bu 7 mahallenin ve coğrafyanın sakinleri olarak, zeytinlerimizle, hayvanlarımızla, tarlalarımızla ve diğer doğal yaşam varlıklarımızla uyum içinde huzurlu bir hayat sürdürmek istiyoruz" dedi.
Mersin'in Tarsus ilçesi Yanıkışla, Yamaçlı, Çokak, Karaharnuplu, Çavuşlu, Durak, Koçmarlı mahallesinde Nutri Gıda A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesine köylülerin direnişi sürüyor.
'DOĞAYI VE ORMAN EKOSİSTEMİNİ GERİ DÖNDÜREMEZ ŞEKİLDE TEHLİKEYE ATACAK'
Geçimin tarım ve hayvancılıktan karşılandığı bölgede söz konusu proje, hammadde üretimi sürecinden başlayarak son ürün olan çimento hammaddesi klinker üretimine kadar bütün aşamalarında sağlık açısından tüm canlıları, gıda zincirinin bozulması açısından tarımı etkiliyor. Proje dinamit patlatma, kazı sırasında toz oluşumu, yer altı su kaynaklarının kullanılması açısından doğayı ve orman ekosistemini geri dönülmez bir şekilde tehlikeye atacak.
'AKCİĞER KANSERİYLE UĞRAŞMAK İSTEMİYORUZ'
7 mahallenin sakinleri "Köyümüz için çok geç olmadan, yaşam alanlarına dokunma" pankartıyla eylem yaptı. "Proje sahasında bırakın 3 km mesafeyi, kil alınacak alanın bile üzerinde zeytinlikler bulunmaktadır. Bu yüzden proje mevcut yasaları ihlal etmektedir. Hepimizi bağlayan yasalara uygun davranılmalı ve proje gerçekleşmemelidir" diyen köylüler, Çimento fabrikası bacasından PM100- PM10 -PM5 ve PM2.5 emisyonları olduğunu hatırlattı ve devam etti: "Bu çimento üretim sistemi açısından kaçınılmaz bir durumdur. Her ne kadar bahsi geçen emisyonların engellenmesi için elektrostatik filtreler konulacağı taahhüt edilse bile bu sistemler, yüksek miktarda elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğu için işletilmez. Bir çok yerde örneği vardır. Özellikle PM2.5'in yayılımının çok uzak yerlere kadar olduğu bilinmektedir. Ayrıca akciğer kanseri vakalarının en büyük sebebi olan bu çaptaki partiküler maddelerin çimento fabrikası bacalarında yüksek verimde tutulamadığı ve yayılmasının engellenemediği bir gerçekliktir. Bu durum Türk Tabipleri Birliği raporlarında da mevcuttur. Kısaca birileri para kazanacak diye akciğer kanseri ile uğraşmak istemiyoruz."
'ÇİMENTO KLİNKLER HAMMADDESİ ÜRETİMİNE DE ÇİMENTO ÜRETİMİ TESİSİNE DE HAYIR'
Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağladıklarını kaydeden köylüler, "Hammadde üretimi sırasında yılda 104 defa dinamit patlatılacağı belirtilmiş. Hayvanlarımızın her gün dinamit patlatmanın yaratacağı sarsıntı ve gürültü ile strese girmesine karşıyız. Her gün evlerimizin dibinde acaba bu gün kafamıza taş düşecek mi diye korku ile yaşamak istemiyoruz. Ayrıca, ÇED ön araştırma dosyası içinde birçok eksiklik bulunmaktadır. Biz yaşam alanlarımız içinde doğaya ve insan hayatına zararı olacak uygulamalarla bilinen böylesi bir tesisi, sırf iş kapısı imkanı sunuyoruz yalanlarının arkasına saklanarak yapılmasını istemiyoruz. Bu 7 mahallenin ve coğrafyanın sakinleri olarak, zeytinlerimizle, hayvanlarımızla, tarlalarımızla ve diğer doğal yaşam varlıklarımızla uyum içinde huzurlu bir hayat sürdürmek istiyoruz. Bu nedenle çimento klinkler hammaddesi üretimine de çimento üretimi tesisine de hayır diyoruz. Bu itirazlarımızın virgülüne dahi dokunulmadan kayda geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.