Hastane önünde toplanan işçiler yaptıkları yürüyüşle hastane yönetimi ve kamu hastaneleri birliğini TİS’e uymaya çağırdı.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan Genel-İş üyesi taşeron işçiler, Ankara Kamu Hastaneleri Birliği arasında imzalanan toplusözleşmeye uyulmaması üzerine eyleme başladı. Hastane önünde toplanan işçiler yaptıkları yürüyüşle hastane yönetimi ve kamu hastaneleri birliğini TİS’e uymaya çağırdı.
TİS’ten kaynaklanan hakların bir an önce verilmesini talep eden işçiler adına DİSK Genel-İş İşyeri Baş Temsilcisi Fatma Deringöl konuştu. Uzun bir mücadelenin ardından Yüksek Hakem Kurulu Başkanlığının toplu iş sözleşmesini karar altına aldığını ifade eden Deringöl, “Hem işveren hem de hükümet kurumları bir bütün olarak haklarımızı kullanmamıza engel olmaya çalışmaktadır. Anayasal hakkımız olan sendika ve toplusözleşme hakkımız işçinin en temel haklarındandır ve uygulanmak zorundadır” dedi. Deringöl, “Hastane yönetimi ve ilgili kurumlar toplu iş sözleşmesini uygulamadığı gibi var olan haklarımızı da gasp etmeye çalışmaktadır. Bu fiili engellemeler devam ettiği sürece örgütlü mücadeleden gelen gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.
‘ARKADAŞ SELAM VERDİĞİ ZAMAN İNSAN KORKUYOR’
Gazetemize konuşan bir taşeron işçi ise, taşeron işçilerin ek iş yapmadan geçinemediğini, 8 lira veremediği için işe yürüyerek gidip geldiğini belirterek şunları söyledi: “Sorunumuz olduğu zaman yöneticilere çıkamıyoruz. Çünkü herkes korkuyor. Bugün eylemi mecburi yaptık. İnsanlar yaya gidip gelmeye başladı. Günde 8 lira veremediğim için 40 dakika yürüyorum. Kira vermiyorum. Ek iş çıkarsa, nöbet dışında hasta bakıyorum. Arkadaşların çoğu bankalara, evlere temizliğe gidiyor. Herkes ay başı borçlu. Bir arkadaş selam verdiği zaman insan korkuyor. Çünkü borç isteyecek. O parayı da verdiğin zaman geri dönüş yok yani. Basın açıklaması yaptık orada söyledik bir hastane yöneticisi gelip hayır siz yalan söylüyorsunuz diyebildi mi? Müdürün kapısına kadar gittik pencereden bile bakmadılar. Taşeron sistemi böyle.”
SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak ise, işçilerin ücretlerinin ödenmemesinin sorumlusunun hastane yönetimi olduğunu ifade ederken, işçilere verilen kadro sözünün de tutulmadığını kaydetti.İ