Güncel

‘Temiz hava birincisi Ardahan’da Kura nehri bırakın yerinde kalsın”

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre 2018'de Türkiye'deki 81 ilin 56'sı uluslararası standartlar açısından kirli hava soludu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre tek temiz havalı il ise Ardahan.

21 Eylül 2019 Saat: 00:56
‘Temiz hava birincisi Ardahan’da Kura nehri bırakın yerinde kalsın”
‘Temiz hava birincisi Ardahan’da Kura nehri bırakın yerinde kalsın”

Türk Hava Hakkı Platformu ve Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de en temiz havası olan ili olarak,  1900 rakımlı Ardahan’ ı seçtiler. Ardahan’ nın bitki örtüsü, platoları, ovaları,akarsuları, ormanları, Ardahan’ nın nefesi olan Kura Nehri , tabiat varlıkları ile arı poleni Ardahan’ ın havası en temiz il olmasını sağladı.

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre 2018'de Türkiye'deki 81 ilin 56'sı uluslararası standartlar açısından kirli hava soludu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre tek temiz havalı il ise Ardahan.

Ardahan’ın havası en temiz il olmasından duydukları mutluluğu dile getiren Kura Nehri Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Öğüt, temiz havanın oluşmasında en büyük nimetlerden birinin de Kura nehri olduğuna dikkat çekerek, Kura nehrinin Karadeniz’e aktarılmak istenmesine karşı bir kez daha yanlış yapıldığını ile getirdi.

‘Kura, canlıların ve insanların sağlıklı yaşamasını sağlayan bir tabiat varlığıdır’

Kura Nehri’nin boğazı kesilerek Karadeniz’ e aktarılması sağlık örgütleri tarafından en temiz şehri olan Ardahan’ ımıza verilmiş en büyük ceza olduğuna dikkat çeken Öğüt, “Dünyanın en temiz illerinden biri olan Ardahan’ımızın nefesi olan Kura Nehri’ mizin bölgedeki tarım ve hayvancılığın can damarı olduğu gibi dünyaca ünlü Endemik bitki örtüsünün yaşaması, arıların dünyanın en kaliteli balı üretmesinin yanı sıra arıların polen üretip diğer canlıların ve insanların sağlıklı yaşamasını sağlayan bir tabiat varlığıdır.Bu nedenle Kura Nehri’nin Karadeniz’ e akıtılması cinayettir. Ardahan’ın havasını kirletip ekonomisini ve yaşamını durdurup insanlarını fakirleştirip göçe zorlanması Ardahan’ın boşatılması demektir.”dedi.

Stratejik anlamda önemli olan Ardahan’ ımızın var olması için devletin başta İl ve İlçe Belediyelerine özel desteklerle yardım etmesi ile birlikte bölgedeki arıcılık, tarım ve hayvancılığı geliştirecek işletmelere destekler verilmesi gerektiğini dile getiren Öğüt, “Sonuç olarak ülkemizin enerji sorunu HES’lerde (Hidro Elektrik Santrali) doğayı mehvetmemiz yerine güneş ve rüzgar enerjisinin sistemlerini geliştirerek bölgemizin en temiz ili olan Ardahan ve çevresini örnek göstererek turizmi artırarak Ardahan’ın kalkınmasının sağlanması hepimizin ve insanlığın tarihi görevidir. Kura Nehri’ nin çevresini doğal tabiat haline getirerek turizmi geliştireceğimize inanmaktayız.”diye konuştu.

“Kura nehri ile oynamak çevre düşmanlığı olur”

Kura Nehri’ni Karadeniz’e bağlamak isteyen yetkililere seslenen Öğüt, “ 11.Mart.1927’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği (SSCB) ile yapılan su antlaşmasında Kura Nehri’nin uluslararası bir su olduğunun, hiçbir şekilde başka bir yere aktarılmasının yapılamayacağı anlaşması vardır.Devletler arasındaki anlaşmalar kendi iç hukuklarında geçerli olduğu kadar uluslararası hukuk kurumlarında da geçerlidir. Herhangi bir yanlışlık yapıp bu kuralı göz önünde tutmayıp, Kura Nehri’nin Karadeniz veya başka bir alana aktarılması durumunda başta Ardahan halkı ve duyarlı çevreci dostlarımızla uluslararası mahkemelere giderek hakkımızı arayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”dedi.

Öğüt,  Kura nehrinin Ardahan’ın can damarı olduğunu vurgulayıp “Kura nehrine dokunmak, tarıma ve hayvancılığa darbe, çevre kirliliğine davetiye çıkarmak olur”şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız