200 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yazar, yönetici ve çalışanları için İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı.
13 yönetici ve çalışanı tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonun 200. gününde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bir araya gelen gazeteciler ve mahpusların aileleri 'Hakikate özgürlük' diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
Adliye önündeki açıklamaya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS), DİSK'e bağlı Basın İş'le çok sayıda gazeteci ve tutuklu bulunan gazetecilerin aileleri katıldı.
"Gazetecilere özgürlük" pankartı açan kitle tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yazar, yönetici ve çalışanlarının fotoğraflarını taşıdı.
'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR'
Adliye önünde yapılan açıklamada ilk sözü DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren aldı. Eren, Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve çalışanlarının evlerinin basılarak gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlattı. Gazetecilerin 200 gündür özgürlüklerinden yoksun olduklarının altını çizen Eren, "Biz buna adaletin iki yüzü diyoruz. Biz gazeteciler burada açıklama yapıyoruz çünkü hapishanedeki gazetecilerin sayısı giderek artıyor" diye konuştu. 160'a yakın gazetecinin tutuklu olduğuna dikkat çeken Eren, "Gazetecilik suç değildir" diyerek gazetecilere özgürlük istedi.
'VİCDANINI, AKLINI, KALEMİNİ KİRALAMAMIŞ GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN'
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, hükümet kanadından yapılan ve her türlü ifade aracının anayasal koruma altında olduğunu öne süren konuşmaları hatırlattı. Güneş, "Kendimizi ifade edemiyoruz. İfade edenler de cezaevinde. Vicdanını, aklını, kalemini kimseye kiralamamış yalnızca halkın haber alma hakkı için görev yapan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.
'TUTUKLAMALAR YARGISIZ İNFAZ HALİNE GELDİ'
Tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Avukatı Akın Atalay'ın eşi Adalet Dinamit, tutuklu gazetecilerin aileleri adına konuştu. Dinamit, yaptığı konuşmada, "Bugün yakınlarımızın haksız tutukluluğunun 200. günü. 9 ay sonra ilk kez yargı karşısına çıkacaklar" ifadesini kullandı. Tutuklamaların yargısız infaz aracı haline getirildiği anlamı taşıdığını vurgulayan Dinamit, "Bu yargısız infazlar kamuoyunun vicdanında onarılamaz yaralar açmaktadır" vurgusu yaptı.
'SÖZÜN BİTTİĞİ YER'
Tutuklu gazeteciler adına söz alan Ertuğrul Mavioğlu ise Gazeteci Oğuz Güven'in 55 saniye Twitter'da duran bir başlık yüzünden tutuklanmasının gülünç ve sözün bittiği yer olduğunu söyledi. 200 gündür meslektaşlarının hapishanede her türlü özgürlüklerinden yoksun bırakıldığına dikkat çeken Mavioğlu, "Arkadaşlarımızı mektup almaktan ve kitap okumaktan bile mahrum bırakılıyorlar. Onlara bu zulmü yapanlardan elbet bir gün hesap sorulacak. Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet" dedi. Açıklama sloganlarla son buldu. (Kaynak Evrensel)