İZMİR - Türkiye İnsan Hakları Vakfı 3-7 Ekim tarihleri arasında “Yeni Bir İnsan Hakları Hareketine Doğru: Küresel İnsan Hakları Krizi Karşısında Ne Yapmalı?” konulu uluslararası sempozyum düzenleyecek.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 3-7 Ekim tarihleri arasında “Yeni Bir İnsan Hakları Hareketine Doğru: Küresel İnsan Hakları Krizi Karşısında Ne Yapmalı?” konulu uluslararası sempozyum düzenleyecek. TİHV, sempozyuma ilişkin yazılı metin yayınladı.
Metinde, insan haklarının içerik ve kapsamı uygulamalarla varlık ve anlam kazandığının ve korunması için yurttaşların müdahilliğine ihtiyaç duyan bir pratiği gerektirdiği ifade edilerek, "İnsan haklarının yazılı bir ilkeler manzumesinin ötesinde, neden bir hareket ve mücadele olduğunun cevabı da belki burada saklı: İnsan hakları hareketi, bugüne dek hem insan haysiyetini korumanın sorumluluğunu taşımak hem de farklı kimliklerin, aidiyetlerin ve toplulukların kendilerini gerçekleştirme mücadelesinde etik bir politiği temin etmek açısından demokratik bir kamusal alanın işleyişinde kurucu rol oynuyor" denildi.
Sempozyumun bununla ilişkili bir diğer amacının ise, insan hakları gündeminde aciliyet teşkil eden ve alarm veren meseleler için hak savunucularının, akademisyenlerin, sivil toplum gönüllüleri ve sivil toplum bileşenlerinin bir araya gelebileceği bir ortak düşünme alanı oluşturmak olduğu belirtildi.
YÜZLEŞMEK MÜMKÜN MÜ?
Beş gün boyunca sürecek sempozyum, ön kayıtla online olarak gerçekleştirilecek. 3 Ekim'de Aslı Davas ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Şebnem Korur Fincancı’nın açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyum, Nilgün Toker'in sunacağı , "Düzenleyicilikten Dönüştürücülüğe: İnsan Haklarının Siyasal Ufkunu Unutmak/Hatırlamak" konulu konferansla başlayacak. Ardından moderatörlüğünü Feride Aksu'nun yapacağı etkinlikte ilk olarak Şebnem Korur Fincancı’nın anlatımıyla "Türkiye'de Yüzleşemediklerimiz: Hakikat İnşası Ne kadar Mümkün?" sorusuna cevap aranacak. Aynı gün Zimbabwenin Bulawayo şehrinde barış inşası ve tedavi üzerine çalışan Grace to Heal (GTH) kuruluşunun ortak kurucusu ve yöneticisi olan Dr. Dumisani Maqeda Ngwenya, "Organiza Şiddetin Neden Olduğu Travmayı Ele Almak İçin Bir Araç Eylem Araştırması" konulu sunumunu gerçekleştirecek.
İNSAN HAKLARI, İNSANİYETÇİLİK VE DAYANIŞMA
Sempozyumun 4 Ekim günü sürecek olan programında "Ulusal ve Uluslararası İnsan Hakları Mekanizmalarının Tahribatı" konuşulacak. Moderatörlüğünü Serdar Tekin'in yapacağı etkinlikte insan hakları örgütleriyle çok sayıda projede rol alan akademisyen Kerem Altıparmak ve Hafıza Merkezi’nin kurucularından akademisyen Özgür Sevgi Göral konuşmacı olarak yer alacak.
Aynı gün "İnsan Haklarını Savunurken İnsaniyetçiliğin Sınırlılıkları", Zeynep Özen moderatörlüğünde tartışılacak. Etkinlikte Westminster Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk, Kalkınma ve Çatışma Çalışmaları alanında profesör olarak çalışan Radha DSouza, "İnsancılık ve Dayanışma arasında İnsan Hakları Nerede Duruyor?" başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir temsilciliğinde araştırmacı olarak çalışan akademisyen Lülüfer Korkmaz ise "İnsani Krizler Çağında İnsan Hakları" konusunu işleyecek.
SAVUNUCULUK PRATİKLERİ
Sempozyumun 5 Eylül günü programı Felsefe profesörü Nilgün Toker'in moderatörlüğünde "Baskı Yönetimi Altında İnsan Hakları Alanında Savunuculuk Pratikleri" tartışılacak. Etkinlikte 2018den beri İnsan Hakları Okulunun proje koordinatörlüğünü yürüten akademisyen Elçin Aktoprak ile Hafıza Merkezi’nin yöneticilerinden gazeteci Murat Çelikkan konuşmacı olarak yer alacak.
6 Ekim’de sempozyum, "Otoriter Rejimlerde İnsan Haklarını Savunmak" çerçevesinde Kongo'nun çocukları vakası işlenecek. İnsan Hakları için Hekimlerin (Physicians for Human Rights-PHR) politika direktörü ve danışmanı Susannah Sirkin ve Feride Aksu söyleşinin katılımcıları olacak.
İNSAN HAKLARINDA ETKİLİ MÜCADELE ÖRNEKLERİ
Sempozyum, Güldem Özatağan moderatörlüğünde "Küresel İnsan Hakları Krizine Yanıtlar: Etkili mücadele örnekleri" başlıklı sunumla son bulacak. Bu bölümde Barselona Otonom Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Hukuku Bölümü’nde doçent ve aynı üniversitede Hükümet ve Kamu Politikaları Enstitüsü’nde yönetici olarak görev yapan Ismael Blanco ve Umut Kocagöz konuşmacı olarak yer alacak.