ANKARA - TMMOB, "Meslek kuruluşları yasalarının değiştirilmesi" yönündeki hazırlıklara ilişkin milletvekillerine gönderdiği mektupta, “Meslek alanlarımızdaki dinamik süreçlere darbe vuracak, sonuçta kaybeden ülkemiz olacaktır” uyarısında bulundu.
ANKARA
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Meclis gündemine getirilmek istenen “Meslek kuruluşları yasalarının değiştirilmesi” yönündeki tekliflere ilişkin milletvekillerine mektup gönderdi.
Mektupta, TMMOB'un kuruluş yılı ve amacına değinilerek, “Birliğimiz kurulduğu günden bu yana, ülkemizin, mesleğimizin, meslektaşlarımızın ve halkımızın ortak çıkarlarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Birlik bünyesindeki 24 odaya kayıtlı 107 farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden 600 bine yakın üyesi ile ülkemizin en büyük meslek örgütlerinden birisi olan TMMOB’nin yönetim organları, yargı gözetiminde seçimle göreve gelmektedir. TMMOB ve bağlı odaları, merkezi bütçeden hiçbir biçimde pay almamakta, bütçesi TMMOB kanununda da sayılan sınırlı gelirlerden oluşmaktadır” ifadeleri yer aldı.
ÇALIŞMALAR SEKTEYE UĞRATILDI
TMMOB Kanunu’nda değişiklik girişimlerinin 2011 ve 2018 yılları arasında da gündeme getirildiğini anımsatılan mektupta, “O dönemlerde de TMMOB’nin bilgisi dışında, dışarıdan dayatılan bu değişiklik gündemleri nedeniyle programımızdaki çalışmalarımızın sağlıklı bir ortamda yürütülmesi sekteye uğratılmıştır. Birliğimiz, TMMOB’nin bilgisi ve onayı dışında kanunumuzda değişiklik yapmayı amaçlayan her türlü girişime olumsuz bakmaktadır. Anayasa’nın 135. Maddesi ve 6235 sayılı TMMOB Kanunu ile düzenlenmiş olan kamusal mesleki denetim yetkimizin ortadan kaldırılması, seçim sistemimizin değiştirilmesi ve bakanlıkların hiyerarşik vesayeti altına sokulma doğrultusundaki, Anayasamıza aykırı bazı değişiklik girişimlerini anlamak mümkün değildir” denildi.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ DEMOKRASİYE DARBE
Mektubun devamında, şu ifadelere yer verildi: “Yasa değişikliğinin hedeflerinden biri olan, Birliğimizin mesleki denetim süreci dışına çıkarılmasıyla, kamu ve çevre sağlığı, doğal kaynaklarımız, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimiz, tarihi ve kültürel mirasımız, kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde piyasa koşullarına terk edilecektir. Anayasa Mahkemesi kararlarına ve 135. Madde başta olmak üzere, Anayasa’ya aykırılık taşıyan kanun değişikliği teklifleri, hem demokrasimize hem de meslek alanlarımızdaki dinamik süreçlere darbe vuracak, sonuçta kaybeden ülkemiz olacaktır. TMMOB sadece bir meslek kuruluşu değil, bileşimi, yapısı, görev ve sorumlulukları ile aynı zamanda memleketimizin de geleceğidir. Siz değerli milletvekillerimizin TMMOB Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliğe karşı kamu ve toplum yararından, bilim ve teknikten yana olan sesimize ses olacağınıza inanıyor ve desteklerinizi bekliyoruz.”