TÖB-DER genel başkanı Haydar Orhan’ın cenazesi bugün Kartal Adnan Kahveci Camii’nden kaldırılarak, Sultanbeyli Orhangazi Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren, TÖB-DER'in kurucu genel başkanı, eğitimci Haydar ORHAN Orhan’ın cenazesi bugün Kartal Uğur Mumcu Mahallesi Adnan Kahveci Camii’nden kaldırılarak, Sultanbeyli Orhangazi Mezarlığı’nda toprağa verildi.
89 yaşındaki Haydar Hoca’nın cenaze törenine, yakınları, komşuları, eski ADD başkanı Turgut Ünlü, Maltepe Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ayvataş, Belediye İş Sendikası genel başkan danışmanı Hüseyin Durmaz, Maltepe Gülensu Mahallesi kurucu muhtarı Ali Rıza Satar, Emekli Sen Kartal Şube Başkanı Süleyman Şahin, eski sendikacı Süleyman Dolaşık, TÜKODER İstanbul Şube Başkanı Kazım Özgenç, Emekli Sen kurucu genel başkanı İbrahim Şahin, CHP parti meclisi üyesi Hüsnü Süslü, eski Kars TÖB-DER Başkanı ve şimdiki Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Anadolu Yakası Şube Başkanı Zübeyit Çelik, eski CHP Kartal Belediyesi Meclis Üyesi İmkan Demirci’nin de aralarında olduğu çok sayıda eğitim emekçisi katıldı.
Alt katında market bulunan Kartal, Uğur Mumcu Mahallesi Adnan Kahveci Camii bahçesi çelenklerle renklendi. Crif ailesinin TEV bağış çelengi yanında; Eğitim- İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Eğitim- İş 2 nolu Şube Başkanı Mehmet Yeşildağ ve Eğitim- Sen İstanbul 5 nolu Şube’nin çelenkleri dikkat çekti.
Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra; Ankara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde öğrenimini sürdürdü. Hükümetin Köy Enstitülerini kapatma kararının ardından Nevşehir’in değişik ilçe ve köylerinde öğretmenlik yaptı.1960 yılında eşinin uzun sürecek olan tedavisi nedeniyle Ankara’ya tayin oldu.
12 Mart 1970 askeri darbesinin ilan edilmesiyle birlikte ülkede sendika ve derneklerin neredeyse tamamı kapatıldı ve faaliyetleri yasaklanmıştı. Haydar ORHAN’ın da üyesi olduğu TÖS kapatılmış Genel Başkanı Fakir BAYKURT tutuklanmıştı. Sıkıyönetim TÖS’ün tüm malvarlığına el konulması için kayyum atamıştı.
Tam da bu esnada öne çıkarak Ankara merkez ve şubeleri de dahil olmak üzere tüm yurt sathında TÖS şube temsilcileriyle görüşen Haydar ORHAN, birlikte hareket ettiği diğer arkadaşları ile beraber 3 Eylül 1971’de Türkiye Öğretmenler Birliği’ni (TÖB) kurdular.
Örgütün kurucu genel başkanlığına da Haydar ORHAN getirildi. Yasal sorunlar nedeniyle TÖB’den, 1972 yılında TÖB-DER’i kurma kararı aldılar. Sıkıyönetim koşullarında tutuklanan binlerce öğretmenin sıkıyönetim mahkemelerinde görülen dava savunmaları TÖB-DER avukatlarınca yürütüldü. Sıkıyönetim mahkemeleri tarafından düşünceleri nedeniyle tutuklanmış ve açığa alınmış binlerce öğretmen ve ailesi TÖB-DER tarafından finanse edilmiştir.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ayrıca tutuklu bulunan pek çok yurtsever devrimci ve aydının davaları Halit ÇELENK gibi TÖB-DER’li avukatlar tarafından sonuna kadar yürütülmüştür.
Haydar ORHAN; kamu çalışanlarının haklı mücadelesinin dışında, pahalılığa karşı etkin mücadele verdi. Üreticinin emeğinin aracılara kaptırılmaması için HALKKOP şubelerini açarak üreticiden tüketiciye aracısız, tefecisiz kaliteli tüketim ürünlerinin yoksul emekçilerin sofralarına ulaşmasını sağladı.
Haydar ORHAN’ın bu çabaları da karşılıksız kalmamış 12 Eylül askeri darbesi tarafından halkı örgütlü mücadeleye teşvik etmek ve kominizim propagandası yapmak suçlamasıyla tutuklanmasına neden olmuş.
1972 yılında emekli olan Haydar ORHAN, mücadele adamı olmanın yanında iyi bir öğretmen olarak çocuklarına, öğrencilerine ve topluma örnek olmuştur.(Kaynak Marmara Çağdaş Gazetesi)