TTB’nin “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarına göre, filyasyon yükü yüklenen aile hekimleri yeterince korunamadı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarını, online platformda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.
TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel, TTB’nin emek harcayarak salgınla ilgili gelişmelere eğildiğini, komisyonları aracılığıyla sahada bulunduğunu söyledi. Aile hekimleriyle yapılan çalışmayla, “Kovid-19 salgını ne durumda? Aile hekimlerinin izlediği kaç vaka var? Salgın yönetiminde aile hekimlerinin tecrübeleri nelerdir?” sorularına cevap aradıklarını belirten Yüksel, “Pandemide sağlık çalışanları kan ter içinde emek verdiler. Gözükmeyen bir taraf daha var, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) toplum sağlığını korumaya çalışıyorlardı ama koruyucu ekipmanlar olmadığı için zor bir süreç yaşadı. Filyasyon çalışmalarının yükü ASM’lerin omuzuna yüklendi” diye konuştu.
TTB Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, TTB’nin büyük bir örgüt olduğunu vurguladı. Örgütün kollar arasında Aile Hekimliği Kolu’nun aktif olduğunu belirten Eroğulları, salgın döneminde sıkıntıların giderilmediğini, sağlık hakkının devletin borcu olduğu dile getirdi. Koronavirüs üzerine mevsim gribinin de görüldüğünü ifade eden Eroğulları, gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğinin altını çizdi.
"BİLGİ KARMAŞASI VAR"
“Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarına ilişkin sunum yapan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı, anket sonuçlarını şöyle aktardı: “Bilgi karmaşası var, işyerleri testi negatifse kişiyi işe çağırıyor, ilçe sağlık izolasyonda evde kalması gerekiyor diyor. Kişi ne yapacağını bilemiyor. Aynı durumdaki bir hasta izleme alınıyor diğeri alınmıyor. Neye göre yapılıyor, bu ayrım belli değil. Hastaneden, hastalara evde kalmaları gerektiği bilgisi verilmiyor, hasta hastaneden çıkıp bize geliyor. Genelde rapor almak için geliyorlar. Evde temas nedeniyle takip edilen kişide semptom gelişince, hastaneye kendi imkânlarıyla gidenlere ceza kesileceği söyleniyor.”
KARANTİNA 10 GÜNE DÜŞÜRÜLDÜ
Eylül ayında yapılan anket çalışmasında Kovid-19 rehberinde iki önemli değişiklik olduğuna dikkat çeken Kırımlı, “PCR+ hastaların izlem süreleri 14 günden 10 güne düşürüldü ve BT pozitif hastalar filyasyon çalışmasından çıkarıldı. Bu iki değişiklikle aile hekimlerinin izlem listelerindeki PCR+ hasta sayıları, yüzde 40 azaltıldı ve toplam izlem sayılarında belirsiz bir düşüş gerçekleşti. Bu nedenle Ekim ayındaki toplam izlem sayıları ve PCR+ hasta ortalamaları daha düşük olmuştur. Bu nedenle iki ayı kıyaslarken, toplam sayılardan ziyade gün başına düşen hasta sayısı göz önüne alınmalıdır” diye belirtti.
İZLEM LİSTESİNE GÜNLÜK 13 BİN 341 PCR+
Kırımlı, anket sonucuna ilişkin yaptıkları çıkarımlara dair şu bilgileri paylaştı: “7-14 Eylül tarihlerinde 14 günlük geriye dönük hesaplamamızda, aile hekimlerinin izlem listelerine günlük 13 bin 341 PCR+ hasta düşmektedir. Eylül ayında bu sayı ortalama 8,49 ve toplamda günlük 13 bin 341 olarak belirlenmiştir. Türkiye genelinde yaklaşık 461 bin kişi evde izolasyondadır. Eylül ayında bu oran 26,2 ve toplamda yaklaşık 600 bin kişi olarak tespit edilmiştir. Telefonla izlem oranları arttı. Aile hekimlerine söz verilen ek ödeme yapılmadı. Aile Sağlığı Merkezlerinin yüzde 41’inde en az 1 sağlık çalışanı Kovid-19 geçirdi. Hastalar iş görmezlik raporları için halen aile hekimlerine yönlendiriliyor. Salgın merkezi Ankara’dan İstanbul’a geçti. İstanbul’da acilen enfeksiyon kontrol tedbirleri alınmalıdır.”
Kırımlı, devamında ankete katılan hekimlerin kendilerine gönderdiği sorunlara değindi.
"SALGINLA BİRLİKTE MÜCADELE"
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “TTB hepimizin, bu emeği görünür kıldığı için Aile Hekimleri Kolumuza teşekkür ediyorum. Paylaşılan sonuçlar her anlamda ürkütücü. Hem toplumda yaşanılan yalnızlaşma, pandemiyle birlikte izolasyonun getirdiği kaygılar hem de aile hekimlerimizin zaman zaman yaşadığı çaresizlik duygusu yalnız başına bu salgınla mücadele etmek zorunda bırakılması ciddi boyutlara vardı. Karadeniz’de hekimleri ziyaret ediyoruz ve bu ziyaret bu tabloyu yerinde görme imkanı verdi bize. ASM’ler çok sorun yaşıyor, izolasyonda olması gereken vakalar takip edilemiyor. Sahaya tümüyle hakim olma sıkıntısı yaşıyorlar. Salgınla birlikte mücadelede ederek, yalnızlaşmayı ortadan kaldırarak başarı elde edebiliriz” şeklinde konuştu. (MA)