TTB, koronavirüs süreciyle ilgili yaptığı basın toplantısında enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısını vererek “Bize yük oldular” gibi skandal açıklamalarda bulunan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'a yanıt verdi.
TTB, koronavirüs süreciyle ilgili yaptığı basın toplantısında enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısını vererek “Bize yük oldular” gibi skandal açıklamalarda bulunan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'a yanıt verdi. TTB'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada " Hastalanıp Covid-19 tedavisi gören sağlık çalışanları suçlu, öyle mi?" denildi.
TTB, skandal ifadelerinin ardından tepki üzerine geri adım atarak özür dileyen Vali Bektaş'a şu sözlerle yanıt verdi:
"Zonguldak Valisi; 567 Covid-19 vakasının 137'sinin sağlık çalışanı olduğunu ve bu kişilerin kendilerini korumayarak salgınla mücadeleye zarar verdiklerini açıkladı!
Zonguldak'ta zamanında; hasta verilerini açıklamayan, nitelikli ekipmanı ve uzman hekim desteğini sağlamayan, koordinasyonu iyi yapmayan, sağlıkçılara gerektiğinde yaygın test uygulamayanların kabahati yok; hastalanıp tedavi gören sağlık çalışanları suçlu öyle mi?
Sağlık çalışanları en önde salgınla mücadele ederken onları koruma sorumluluğu olanlar bunu bir yük olarak göremez. Zonguldak Valisini salgın mücadelesinde kabahatli aramayı bırakıp sağlık çalışanlarından özür dilemeye, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanını üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz."
TürkTabipleriBirliği
✔@ttborgtr
Zonguldak'ta, hastalanıp Covıd-19 tedavisi gören sağlık çalışanları suçlu, öyle mi? YaşamakVeYaşatmakİstiyoruz
YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ
Günlerdir yaşamsal sorularına yanıt bile vermeyenlerin “yurt verdik-yemek verdik” diyerek sağlık çalışanlarını aşağılamaya haklarının olmadığını vurgulayan TTB, "Sağlık çalışanlarını koruyamayan toplumu hiç koruyamaz, kahramanlık sizin olsun, biz sadece #YaşamakVeYaşatmakİstiyoruz" dedi.
TTB, daha önce Sağlık Bakanlığı'na yönelttiği ve yanıt istediği 21 sorudan bazılarını da sosyal medya hesabından tekrar sordu:
* Tanısı doğrulanmış kaç sağlık çalışanı bulunmaktadır?
* Bunların meslek (hekim, hemşire, sağlık teknisyeni vb), kurum (ASM, 2. basamak ve 3. basamak hastane) ve il dağılımı nedir?
* SARS CoV-2 pozitif sağlık çalışanlarının saptanamaması hastalığın diğer sağlık çalışanlarına, hastalara ve sağlık çalışanlarının sosyal çevresine yayılmasını kolaylaştıracaktır. Bugüne kadar kaç sağlık çalışanına test yapılmıştır? Hastalarla temas halinde bulunan ve enfekte olma olasılığı yüksek olan sağlık çalışanlarının tamamına ne kadar sürede test yapılması öngörülmektedir?
* Kişisel koruyucu malzeme stoğumuz ve üretim kapasitemiz öngördüğünüz ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde midir? Bu malzemelerin hastanelere dağıtılmasında yeterli organizasyon sağlanabilmekte midir? Bakanlığınıza bağlı hastaneler dışında üniversite hastanelerine de dağıtım yapılmakta mıdır?
* Salgının yayılma hızı ve salgına karşı yürütülen savaşımın zaman içerisindeki başarısını ölçmek ve değerlendirmek amacıyla kullanılan göstergelerden birisi Temel Üreme Katsayısı olarak bilinen (R0) değeridir. Sağlık Bakanlığı bugüne kadar bilimsel bir R0 değeri açıklamamıştır. Ülkemizde Mart ayının ilk haftalarından bu yana R0 değeri ve bu değerdeki değişim nedir? TTB, daha önce Sağlık Bakanlığı'na yönelttiği ve yanıt istediği 21 sorudan bazılarını da sosyal medya hesabından tekrar sordu:
TürkTabipleriBirliği
✔@ttborgtr
Sadece #YaşamakVeYaşatmakİstiyoruz
TürkTabipleriBirliği
✔@ttborgtr
Günlerdir aşağıdaki yaşamsal sorularımıza yanıt bile vermeyenlerin, “yurt verdik-yemek verdik” diyerek sağlık çalışanlarını aşağılamaya hakları yoktur.
"Sağlık çalışanlarını koruyamayan toplumu hiç koruyamaz"
Kahramanlık sizin olsun, biz sadece #YaşamakVeYaşatmakİstiyoruz