Anadolu kültüründe kadın başlıkları çok özel bir yer tutar. Bir kadının doğumundan ölümüne kadar değiştirdiği başlıklar sanki onun hayat hikayesini anlatır. Çocukluk,nişanlılık,evlilik,kocası ölen..her birini anlatan başlıklar vardır ve hatta saç örgülerinin tekli çiftli örülmesi bile bir anlam içerir. Tekli örgüleri bekar, çiftli örgüleri evli olan kadınlar kullanır.
Bu süslemelerle kadın,sanki hayat ile sessice konuşur. Çocuğu olup olmadığı,olan çocuk evlimi? Torunu varmı? Yoksa oğlu askerdemi? Kısacası yaşamını anlatır koyduğu her desen de, süslediği her aksesuar da.
Şamanizm'de evren , bir rahimin içinde oluşur işte bu yüzden her evlilik "yeniden doğuş" un başlangıcıdır. Başlıklarda ki renklerin anlamları ve işaretlerin anlattıkları çok önemlidir ve tabii ki onları kötülüklerden koruyan işaretler ve objeler de... Bütün bunlar yörelere göre değişse de temelinde kadını kutsayan, ana tanrıça kütünü betimleyen başlıklardır ve ayrıca kadının süsüdür. Kadın olduğunu saklamak değil ne kadar da bilge olduğunu göstermektir.