Doğanın estetiğinin en güzel,en gizemli meyvesi. Bütününe baktığında ki güzelliğe hayran oldum derken...
TÜLAY SÖNMEZ
İçini açtığınızda sürpriz muhteşemdir. Tanelerin arasındaki bal peteğinin boyutlu görüntüsünü andıran geometrik dizilişi ve bütün tanelerinin hepsinin yerinin ayrı bir uyumu insanı kendine hayran bırakır. O tanelerin arasından Hera, Afrodit, Persophone dökülüverir önüne ve daha şaşkınlıkla karışık hayranlığın geçmeden akan suyundan Dionysos veya Side, gelecek kuşaklara şaraplar, şerbetler sunarlar. Tutuluverirsin ona, mitolojinin derinliklerinde bu güzeller güzeli meyveyi keşfe çıkarsın.
İnsanlığın bilinen en eski meyvelerinden NAR;Nar'ın bilimsel adındaki "Punica" cinsi Fenike anlamına,Side antik ilçemizin mitolojideki anlamının nar olması ve tanrıça Hera'ya adanıp Afrodit'in kutsal meyvesi olması, Demeter'in kızı Perseohone'yi nar ile kandıran Hades'in kurnazlığı, Kıbele tapınmalarında kurban olarak nar sunulması, çok kültürlü bu meyvenin bereketin ve döl verimliliğinin sembolü ve çok güzel çok estetik bir meyve olması,ilaç olarak kullanılması...
Ve daha çok NAR için mitoloji, sağlık, estetik, bereket...
Yazacak o kadar çok şey var ki ama ben anlatırken de çizmeyi sevenlerden olduğum için bu güzeller güzeli meyvayı sıkça çiziyorum.
Anadolu'nun en eski kültürlerinden Hitit'ler bu meyvaya "nuurmu" veya "narma" demişler. Bu kadim uygarlık nar’dan ilaç elde edip tanelerinden yemek yaparlarmış.
Mısır'lılar da aşk şiirlerine konu edilip resmedilmiş ve "shedeh" denilen meyve şarapları yapılarak tüketilmiş, çiçekleri sevgiliye buketlerle sunulmuş.
Antik Mısır'da da bazı mezarlarda nar veya nar formunda süsler konularak gömülen kişilerin ölümsüz olacağına inanılmıştır. Tutankhamon mezarındaki nar formu verilen çanak gibi.
Nar'ın üvey annesinin kışkırtmaları ile öldürülen Dionysos'un kanından filizlendiği de söylenir veya Afrodit kadar güzel bir kız olan Side 'nin babasından gördüğü eziyet sonunda annesinin mezarı başında canına kıymasıyla, tanrıların çok üzülerek toprağa akan kanından nar ağacını filizlendirdiği ve babasını da çaylak kuşuna çevirdikleri efsane bu ya bu kuş asla nar ağacına konamadığı rivayet edilir
Her dönem mitolojisin de yer bulan bu kadim meyve ile ilgili yazacak ve çizecek çok şey bulursunuz.
Resimler: Tülay Sönmez