Güncel

TÜMRAD-DER İzmir: İş yükünü azaltacak istihdam sağlansın

Radyasyon çalışanlarının sorunlarına dikkat çeken TÜMRAD-DER İzmir Temsilciği, yasal mevzuatla haklarının korunmasını talep ederken, iş yükünü azaltacak istihdamın sağlanmasını istedi.

9 Kasım 2021 Saat: 08:22
TÜMRAD-DER İzmir: İş yükünü azaltacak istihdam sağlansın
TÜMRAD-DER İzmir: İş yükünü azaltacak istihdam sağlansın

İZMİR


Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) İzmir Temsilciliği, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü kapsamında basın açıklaması düzenleyerek, radyasyon çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti.

Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan açıklamaya radyasyon çalışanlarının yanı sıra İzmir Tabip Odası, SES, Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş Sendikası da destek verdi. Açıklamayı okuyan TÜMRAD-DER İzmir Temsilcisi Ertuğrul Özarslan, pandemiyle birlikte iş yüklerinin arttığını söyleyerek, çalışma koşullarında iyileştirme beklerken çıkarılan kanunlarla haklarının ellerinden alındığını söyledi.

“RADYOLOJİ TEKNİSYENLERİ 5 BİN İLE 40 BİN TL ARASINDA BORÇLANDIRILDI”

Radyoloji teknisyenlerinin personel (istihdam) eksikliğinden dolayı acil servislerde fazla nöbet tutmak zorunda kaldığını aktaran Özarslan, “Sağlık Bakanlığı, Danıştay’ın nihai kararını beklemeden 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istiyor. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin TL arasında borçlar çıkarıldı. Bir ay içerinde ödeme yapılmadığı takdirde icra ve hacizlerle karşı karşıya kalacaklar. Bu durum hukuksuz bir uygulama olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur.” dedi.

25 Haziran'da yürürlükte kaldırılan Radyoloji Nizamnamesi’ne değinen Özarslan, “60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine henüz bir mevzuat konulmamış olması kaotik bir durum oluşmasına sebep olmuştur” diye ekledi.

“HAKLARIMIN KORUNMASINI TALEP EDİYORUZ”

“TÜMRAD-DER olarak sağlık çalışanlarının çalışma hayatını etkileyecek, haklarını kısıtlayacak her türlü mevzuat düzenlemesini takip ettiğimizi ve bununla ilgili tutum alarak yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtmek istiyoruz” diyen Özarslan, taleplerini şu şekilde sıraladı:

Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tip uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin) görüşlerini alarak ülkemiz gerçeklerine uygun yeni bir düzenleme yapmasını,

Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, filli hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmasını,

Tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını,

Radyoloji, nükleer tip ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını talep ediyoruz.

“NE SAĞLIĞIMIZDAN NE DE HAKLARIMIZDAN VAZGEÇECEĞİZ”

Açıklamada söz alan TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, “Radyoloji Teknisyenleri ve diğer meslek gruplarının kazanılmış hakları var. Şua izinleri, fiili hizmet hakları var. Şu anda bakanlıkta bir yönetmelik söz konusu, kaldırılması ya da kısıtlanması söz konusu bizler kesinlikle ne sağlığımızdan nede haklarımızdan vazgeçeceğiz. Fiili mücadelemizi sonuna kadar yürüyeceğimiz.” dedi.

“FİİLİ HİZMET VE ŞUA İZİNLERİNİN GASBINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise, radyoloji çalışanlarının mevcut haklarının geri alınmak istendiğini söyledi. Çamlı, “Radyoloji alanında çalışan sağlık emekçilerinin fiili hizmet haklarının ve Şua izinlerinin gasbedilmesine izin vermeyeceğiz. Sağlık emekçilerinin sağlıkların, güvenli çalışma koşullarına, haklarına sahip çıkacağız. Tüm sağlık emekçilerini dayanışmayı yükselterek bu mücadeleye katılmaya çağırıyorum” dedi.

Çamlı, TTB’nin başlattığı “Emek Bizim Söz Bizim” eylem sürecinde 27 Kasım’da Ankara’da yapılacak olan "Beyaz Forum"a da katılım çağrısı yaptı.  

SES İzmir Şube Eş Sözcüsü Nursel Yücesoy da “Piyasalaştırılan sağlık hizmetinin sonuçlarını iliklerimize dek hissediyoruz. Özellikle pandemiyle daha da açığa çıktı. Radyoloji çalışanlarının haklarını, çalışma koşullarına iyileştirecek herhangi bir yönetmelik yerine getirilmedi” diyerek mücadele vurgusu yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız