Kollektif çalışma, işbölümü ve ortak akılla çalışmayı elden bırakmayan dernek, başarılı çalışmalara imza atıyor.
2015 yılında 27 kurucu üye ile Manisa’nın Turgutlu ilçesinde kurulan Turgutlu’da Doğa Kültür ve Yaşam Derneği’nin(Yaşam-Der), yaptığı çok yönlü çalışmaları ile adete Turgutlu'nun ve belki de bölgenin kültür merkezi, sosyal ve kültürel yaşam enerjisi olarak öne çıkıyor.Yaptığı sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler ile adından sıkça söz ettiriyor. Özellikle kadınların yoğun ilgisi, çalışmalara katılması ve desteği Yaşam-Der’i etkin bir demokratik kuruluş olarak öne çıkarıyor. Kollektif çalışma, işbölümü ve ortak akılla çalışmayı elden bırakmayan dernek, başarılı çalışmalara imza atıyor.
Bu kapsamda, derneğin çalışmalarını, dernek başkanı Turgay Tunç şöyle anlatıyor.
Turgutlu’da Doğa Kültür ve Yaşam Derneği’nin(Yaşam-Der) amacı nedir?
Yerel, ulusal ve evrensel değerler dikkate alınarak; çağdaş bir yaşamı var etme anlamında; yaşadığımız çevrenin korunması, kültürel, tarihsel, sanatsal, sportif, turistik, mimari ve sosyal özellikleri koruyup geliştirmek, bu çalışmaları toplumla birlikte toplumun yararına kullanmak, toplumda birlik, dayanışma, sevgi, hoşgörü, insan hakları, demokrasi, barış, eşitlik gibi insani ve toplumsal değerleri geliştirmek amacı ile kurulmuştur.
Yaşam-Der'in işleyişi nasıldır?
Yaşamder çalışmalarını komisyonlar üzerinden sürdürür. Komisyonlar deneğimizin bel kemiğidir. Komisyonlarımız kendi alanlarında çalışmaları yapar planlar yönetime sunar ve yönetim ile birlikte çalışma faaliyeti olarak önüne koyar.
Ne gibi komisyonlarınız var? Çalışmalarınız hakkında bilgiler verir misiniz?
Başlıca komisyonlarımıza gelince.Ekoleji komisyonumuz, çevremizdeki sermaye odaklı insan sağlığına zararlı Madencilik faaliyetine karşı mücadele sürdürüyor.
İnsanlarımızın daha sağlıklı beslenmeleri için Yerel Tohum takas etkinlikleri düzenliyor Bu yıl 2. Sini gerçekleştirdik.
Çevremizdeki çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla gıda egemenliği ve kullanılan kimyasalların insan sağlığına etkileri başlıklı sunumlar gerçekleştirdik.
Baz istasyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri konulu bilgilendirmeler ve çevrede insanların sağlığını tehdit eden faaliyetleri durdurma çalışmaları yürüttük ve yürütüyoruz.
Kültür Komisyonumuz bünyesinde, Müzik Komisyonu var. Yaşam-Der korosu olarak ustalara saygı serisi niteliğinde toplumun bağrından çıkmış sanatçılarımızın türkülerinden derlediğimiz şarkıları etkinliler düzenleyip halka unutturmamak için çalışmaktadır.
Bu çerçevede Sivas katliamı çerçevesinde Yaşam-Der korosu olarak katliamı lanetlemek ve ölen canları anmak amacıyla Sivas katliamı anma etkinlikleri düzenledik.
Yine, çalışan emekçi kadınlarımız için 8 Mart emekçi kadınlar gününde koromuzla birlikte andık.
RESİM ATÖLYESİ
Yine Resim Komisyonu var. Resime merak duyan üyelerimizle birlikte derneğimizde resim çalışmaları yapmaktayız. Yapılan resimleri açık alanda insanların yoğun geçişler yaptığı yerlerde resim sergileri düzenliyoruz. Bu yıl 3 Resim Sergimizi gerçekleştireceğiz.
ÖYKÜ ATÖLYESİ
Ayrıca, Öykü Atölyesi sözkonusu. üyelerimizden öykü yazmaya ilgili olanlarla öykü atölyesinde yazmaya teşvik etmek çalışmaları kitaplaştırmak yeni öykücüler kazandırmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Bunların yanı sıra, şiir etkinlikleri başka bir güzel etkinliğimizdir. Şairlerimizin ölüm yıl dönümlerinde başta Nazım Hikmet olmak üzere şiir etkinlikleri düzenliyoruz..
Yine, eğitim çalışmalarımız kapsamında kitap okuma.etkinliklerimiz olmaktadır. Yazarların belli kitaplarını ayda bir hep beraber okuyarak üzerinde değerlendirmeler yapıyoruz.
Felsefe çalışmalarını önemsiyoruz.Felsefe üzerine tartışmalar yapıyor, felsefi görüşleri değerlendiriyoruz.
TARİH KOMİSYONU
Tarih Komisyonu’muzdan da bahsedelim..Türkiye içindeki belli tarihi yerlere geziler düzenleyerek geçmiş tarih ile ilgili değerlendirmeler yapıyoruz.
EMEK KOMİSYONU
Çalışan işçi ve emekçi arkadaşlarımıza hukuksal ve sendikalaşma konularında yardımcı olmak işçi ve emekçileri örgütlü bir hale getirebilmek amacıyla, derneğimiz bünyesinde bir Emek Komisyonu çalışmalarını sürdürmektedir.
Komisyonlar halinde çalışmalarımızı sürdürürken, elbette Dernek olarak üyelerimizle düzenli toplantılar yapmayı ihmal etmiyoruz. Her Çarşamba üyelerimizle toplantılar düzenleyerek bilgi alışverişinde bulunuyor, dostluk yemekleri ve kahvaltılar düzenleyerek, her fırsatta ortak aklı ve dayanışmayı pekiştirmeye çalışıyoruz. Kısacası hedefimiz ve çalışmalarımız yaşamın var olduğu her yerde olabilmektir.
YAŞAM -DER ETKİNLİKLERİNDEN...
Yaşam-Der'in ilk kuruluş açıklaması