BM binası önünde son beş yıl içerisinde düzenlenen eylemlerin fotoğraflarından oluşan sergiye Türkiye, Berkin Elvan ve Öcalan ile ilgili fotoğraflara itiraz etti.
Cenevre'de bulunan Birleşmiş Milletler binası önünde son beş yıl içerisinde düzenlenen eylemlerin fotoğraflarından oluşan sergiye Türkiye, Gezi Direnişi sürerken İstanbul'da polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan ve Öcalan ile ilgili fotoğraflara itiraz etti. Cenevre Belediyesi'ne bir yazı yazan Türkiye'nin Cenevre Konsolosluğu, sergide bulunan iki fotoğrafın kaldırılmasını istedi.
Diha'dan Rüştü Demirkaya'nın haberine göre, fotoğraf sanatçısı Demir Sönmez, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde son 5 yılda yapılmış protesto eylemlerinin fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Açılışa, çok sayıda milletvekili, belediye başkanları, sendikacı, gazeteci ve yazar da katıldı. Dünyanın farklı yerlerinden halkların gerçekleştirdiği eylemleri konu edinen ve 50 fotoğraftan oluşan sergi, 1 Mayıs tarihine kadar açık kalacak. Serginin sponsorları arasında ise Cenevre Kantonu'nda bulunan 4 belediye, çok sayıda sendika, Sınır Tanımayan Gazeteciler ile ulusal kurum ve kuruluşlar da yer alıyor.
Yoğun ilgi gören sergiye itiraz Türkiye'den geldi. İtiraz gerekçesi ise, 2013 yılında Taksim Gezi Direnişi esnasında polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan ile ilgi bir protesto eyleminin fotoğrafı. Söz konusu fotoğrafta, eylemciler BM binası önünde üzerinde "Benim adım Berkin Elvan, polis beni Başbakan'ın emri ile öldürdü" yazılı bir pankartı meydanda bulunan ve adaleti simgeleyen kırık sandalyeye asmış.
Öcalan'a da itiraz edildi
Türkiye'nin itiraz ettiği bir diğer fotoğraf ise, Abdullah Öcalan için Cenevre'den Strasbourg'a yapılan "Uzun Yürüyüş"ün fotoğrafı. Söz konusu fotoğrafta da, bir grup eylemci üzerinde Öcalan'ın fotoğrafının olduğu bir pankart taşıyor.
Konsolosluk fotoğrafların çıkarılmasını istedi
Cenevre Belediyesi'ne bir mektup gönderen Türkiye'nin Cenevre Konsolosluğu, söz konusu fotoğrafların sergiden çıkarılmasını istedi. Fotoğrafın kaldırılıp kaldırılmayacağı ise önümüzdeki Salı günü yapılacak olan Belediye Konsey toplantısında alınacak karara bağlı.
Sönmez: Fotoğraflar kaldırılmayacak
Konuyu büyük bir şaşkınlıkla karşılayan fotoğraf sanatçısı Demir Sönmez ise, fotoğrafların kaldırılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Türkiye'nin İsviçre'de ikinci bir Merkel bulamayacağını kaydeden Sönmez, "Ben burada son beş yıl içerisinde çevre konularından tutalım LGBT'li bireylere ilişkin yapılan eylemlere ve yine dünyanın birçok yerinde mücadele eden halkların yaptıklarını eylemlerin fotoğraflarını sergiledim. İlk olarak 160 civarında fotoğraf seçtik ama daha sonra alana sığmayacağı için 50 tane tek sergiledik. Söz konusu fotoğraflarda burada yapılan eylemlerden oluşuyor" dedi.(BirGün)