Güncel

UAÖ dünya çapında "Gazetecilik Suç Değildir" kampanyası yürütüyor

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında yürüttüğü "Gazetecilik Suç Değildir" kampanyası (yurt dışında Free Turkey Media adıyla yürütülüyor) kapsamında bilgi paylaşımında bulundu..

5 Mayıs 2017 Saat: 15:07
UAÖ dünya çapında "Gazetecilik Suç Değildir" kampanyası yürütüyor
UAÖ dünya çapında "Gazetecilik Suç Değildir" kampanyası yürütüyor

Uluslararası Af Örgütü,  dünya çapında yürüttüğü "Gazetecilik Suç Değildir" kampanyası (yurt dışında Free Turkey Media adıyla yürütülüyor) kapsamında  3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'nde ve öncesinde birçok ülkede faaliyetler yürüttü.

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri tarafından çalışmalar hakkında basın ile paylaşılan bilgilendirme notundaözetle  şu bilgilere yer verildi:Dünya genelinde 250 binden fazla kişi, önde gelen gazeteciler, karikatüristler ve dünyaca ünlü sanatçılar ile birlikte darbe girişimi sonrası tutuklanan 120'den fazla gazetecinin serbest bırakılması ve ülkede ifade özgürlüğüne yönelik baskıların durdurulması için başlatılan kampanyaya  katıldı. Belçika, İsviçre, İspanya, Güney Kore, Güney Afrika (bölgesel ofis), İtalya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Almanya, Fransa, Avusturya'da şubeler ve aktivistler fotoğraf eylemi gerçekleştirdi ve imza topladı. Bu fotoğraflar Twitter'da @FreeTurkeyMedia hesabında paylaşılıyor. Fotoğraf eylemine Mısır'da 400 günden uzun süre gözaltında kalan El Cezire gazetecileri Peter Greste, Mohamed Fahmy ve Baher Mohamed de aktif bir şekilde destek verdi. Greste ve Fahmy ayrıca bir de makale yayımladı birçok gazetede. Türkiye'de Deutsche Welle de yayımladı makaleyi.

Ayrıca "Gazetecilik Suç Değildir: Türkiye'de Medya Özgürlüğü Üzerindeki Baskılar" adlı bilgi notumuzun da yayınlandığı Basın Özgürlüğü Günü'nde Şubeler Berlin, Lahey, Londra ve Brüksel'de eylemler gerçekleştirildi. Eylemler ile dünyanın tutuklu gazetecileri ve basın çalışanlarını unutmadığını gösterdi ve Türkiye'ye tutuklu gazetecilerin ve basın çalışanlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Hollanda'da Basın Özgürlüğü Günü arifesinde Lahey'de Türkiye Büyükelçiliği'ne tutuklu gazetecilerin ve basın çalışanlarının fotoğraflarını yansıttı ve "Gazetecilik Suç Değildir" dedi. Bir yandan da dünyaca ünlü karikatüristler tutuklu meslektaşları için karikatürler çizdi ve yayınladı.

Türkiye şubesi olarak, sosyal medyada fotoğraf eylemi yürütmenin yanı sıra, geçen hafta ve 2 Mayıs'ta sosyal medyada Son Tweetler çalışması gerçekleştirdik ve tutuklu gazetecilerden Ahmet Şık ve Kadri Gürsel'in son tweetlerine dikkat çektik.  Ahmet Şık ve Kadri Gürsel'in gözaltına alınmadan önce paylaştığı son tweetlerinin yer aldığı görseller 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'nde Şişli Belediyesi'ne ait iki billboarda ve Evrensel, Birgün ve Cumhuriyet gazetelerinde de yerini aldı. Beşiktaş Belediyesi'ne ait iki billboard'da daha yer alacak. Aynı gün tutuklu gazetecilerin sözlerinin yer aldığı "İçeriden" gazetesi de kampanya sitemizde yayımlandı. 

Bunun yanı sıra, İstanbul, Ankara ve İzmir grupları da çeşitli etkinlikler yürüttü 3 Mayıs'ta. İzmir'de İşçi Filmleri Festivali'nde stant açıldı. Ankara'da fotoğraf eylemi gerçekleştirildi. Ve İstanbul'da mekanlara ve kamusal alanlara kampanyayı tanıtan broşürler ve kartlar dağıtıldı.  Kampanyamız bütün hızıyla sürüyor."(E.M)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız