Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.
Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen isimler hakkında gazetede çıkan haberler nedeniyle 'örgüt propagandası' yaptıkları iddiası ile Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne giden, TİHV Başkanı ve Evrensel gazetesi yazarı Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu, Cengiz Baysoy, İhsan Eliaçık, Beyza Üstün, Kemal Can savcılıkta ifade verdi. Savcılık, Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun örgüt propagandasını yaptığını iddia ederek tutuklanmaları talebi ile mahkeme sevk etti.
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE DESTEK
Savcılık sorgusunda Önderoğlu, 20 yıllık gazetecilik yaptığını ve mesleki dayanışma yaptığını belirterek, herhangi bir siyasi ayrım yapmaksızın herkesimden gazeteci ile dayanıştığını belirtti. Ahmet Nesin de, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında destek olmaya gittiğini belirtti.
Şebnem Korur Fincancı da gazete ile her zaman dayanıştığını belirterek, gazetede yayımlanan haberlerden ve içeriklerden haberdar olduğunu söyledi. Beyza Üstün de, halkın haber alma hakkı kapsamında tüm haber içeriklerine katıldığını belirterek, gazetecilik dayanışmasına her zaman katılacağını söyledi. İhsan Eliaçık ve Cengiz Boysoy da, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında dayanışma nöbnetine katıldıklarını beyan etti.
Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun “örgüt propagandası” yaptığını iddia eden savcı, bu kişileri tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk etti. Duruşmada Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu savunmalarını yaptı. Yapılan savunmalardan sonra mahkeme karar için ara verdi.
Gazeteciler ifadeye girmeden önce adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, gazetecilerin gazetecilik yapmaktan çok adliyede ifade vermeye geldiklerini belirterek bu baskı sürecinin derhal sona ermesi gerektiğini söyledi. Şebnem Korur Fincancı, baskının özellikle Kürt gazeteciler üzerinden devam ettiğini belirterek, baskıya karşı dayanışmayı yükseltmekten başka çözüm olmadığını söyledi. Beyza Üstün de özgür basının özgür toplum anlamına geldiğini belirtti. Son olarak konuşan İhsan Eliçık da, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kim olursa olsun kimliklere bakmadan herkesin hakkını savunmak gerektiği vurgusu yaptı. Savcı 3 nöbetçi genel yayın yönetmeni için tutuklama talep edildi.
Nöbetçi İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde sorguları yapılan Rasime Şebnem Korur, Ahmet Aziz Nesin ve Erol Önderoğlu'nun tutuklanmalarına karar verildi.
Mahkeme, gazetecilerin üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı, yüklenen suçun yasada öngörülen cezanın üst sınırı, basın yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle arttırım sebebinin bulunmasını dikkate alarak tüm şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.
GAZETENİN YAZI VE İÇERİK VE GÖRSELLERİNDEN SORUMLU TUTULDULAR
Gazetenin 30 Mayıs tarihli sayısında nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen TİHV Başkanı Rasime Şebnem Korur 8 ve 9'uncu sayfalarıyla ekinde yer alan 3 yazı ve içeriklerine yer alan görseller ;
7 Haziran'daki sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Ahmet Aziz Nesin 1, 8, 10 ve 11'inci sayfalarında yer alan yazı ve görseller;
18 Mayıs tarihli sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Gazeteci Erol Önderoğlu da 9. sayfasında yer alan yazı, içerikler ve yanlarında yer alan görsellerden sorumlu tutuldu.
KORİDORLARDA ALKIŞLI PROTESTO
Gazetecilerin tutuklanması üzerine dayanışma için adliyede bulunanlar kararın alkışlayarak protesto etti.