Manisa Termokar işyerinde sendikal örgütlülüğü kırmak için hukuksuz şekilde işten atılan ve ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya kalan üyelerle Genel Başkan Adnan SERDAROĞLU’nun katılımı ile basın açıklaması yapıldı
Birleşik Metal-İş Sendikası, mahkeme kararına rağmen işçileri işe almayan Terkomar patronunun direnişi kırmak için göçmen işçileri kullandığını belirtti. Genel Başkan Serdaroğlu, "Birlikte sömürülüyorsak birlikte örgütlenmeliyiz" diyerek, göçmen işçileri Türkiye işçi sınıfının parçası olduğunu söyledi.
Birleşik Metal-İş Sendikası, Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş.'de işten atma saldırına ilişkin Manisa Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş.'de çalışan 30 işçi, sendikalı oldukları gerekçesiyle 2018 yılında işten çıkarılmıştı. Aylarca fabrika önünde direniş yapan işçiler, açtıkları işe iade davasını kazanmalarına rağmen, işe alınmadı.
Birleşik Metal-İş Sendikası, metal işçilerinin katılımı ile yaptığı açıklamada, işçilerin işe alınma talebini yineledi. Açıklamaya DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da katıldı.
'ÜCRETSİZ İZİN SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜĞÜ KIRMAK İÇİN KULLANILIYOR'
Sendikaya üye oldukları için işçilere baskı uygulayan patronun, son olarak da sendikalaşma faaliyetini kırmak için ücretsiz izin uygulamasına başvurduğunu söyleyen Serdaroğlu, "Bu girişim hukuksuzdur. Ücretsiz izin, pandemiden olumsuz etkilenip üretimi önemli ölçüde azalmış, işini neredeyse kaybetmiş işyerlerinde işçi çıkışlarını önlemek için gündeme gelmiştir. İşler durma noktasına gelmemişse ücretsiz izin uygulanamaz. Termokar'da uygulanan ücretsiz izin işçilerin sendikal örgütlülüğüne karşı yapılmıştır. Yasaya aykırı olarak gündeme getirilen ücretsiz izin uygulaması hakkında İşkur İş Teftiş Kuruluna şikayetimizi gerçekleştirdik. Devletin bu konuyla ilgili derhal harekete geçmesini bekliyoruz" dedi.
'ÇIKARILAN İŞÇİLERİN YERİNE GÖÇMEN İŞÇİLER ALINDI, SÖMÜRÜLÜYOR'
Patronun bir de ücretsiz izne çıkardığı işçilerin yerine göçmen işçileri işe aldığını belirten Serdaroğlu, göçmen işçilerin de son derece güvencesiz, korumasız durumda olduğunu, örgütlenmemeleri ve sendikaya üye olmamaları konusunda büyük bir baskı uygulandığını ifade etti.
Göçmen işçilerin sendikasızlaştırmanın aracı olarak kullanılmasının hem insanlık dışı bir uygulama olduğunu hem de yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, Manisa Valiliği Göç İdaresi Başkanlığı'na gerekli başvuruları yaptıklarını söyledi: Serdaroğlu, devlet kurumlarını patronların istismarlarına ortay olmamaya, önüne geçmeye çağırdı.
'GÖÇMEN İŞÇİLER DE TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ PARÇASIDIR'
Göçmen işçilerin sendikalaşmasının önünün açılmasını da isteyen Serdaroğlu, "Birleşik Metal-İş Sendikası göçmen işçileri de Türkiye işçi sınıfının parçası olarak görmektedir. Birlikte sömürülüyorsak birlikte örgütlenmeliyiz" dedi.
Birleşik Metal-İş olarak, Termokar işçileri olmak üzere, Manisa'da metal işkolunda çalışan ve benzer uygulamalara maruz kalan tüm işçilerin mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdüreceklerinin altını çizen Serdaroğlu, "Manisa, işverenlerin yasa tanımadan faaliyet gösterdiği bir kent olmayacak" diyerek, konuşmasını sonlandırdı.