Çevre

Urla Ovacık köylüleri yaşam nöbetinde

Urla Ovacık Köylüleri ormanlarını katlederek dikilmek istenen 6 RES direğine karşı nöbete devam ediyorlar.

28 Ocak 2016 Saat: 23:44
Urla Ovacık köylüleri yaşam nöbetinde
Urla Ovacık köylüleri yaşam nöbetinde

1300 ağacın kesilmesinin ardından mahkemeden çıkan yürütmeyi durdurma kararına sevinemediklerini söyleyen köylüler, kesilen ağaçların alınmaması ve bir oldu bitti ile yeniden ağaçlarının kesilmemesi için direnişe devam edeceklerini söylüyorlar. 

‘KATLİAM ORMANI!’

Geçtiğimiz hafta binin üzerinden ağacın kesiminin ardından Urla ve İzmir'den gelenlerle birlikte geri kalan ağaçların kesimine engel olabilen Urla Ovacık köylüleri kendilerine desteğe gelen EGEÇEP yürütme kurulu üyelerini ağırladı. "Katliam ormanı" adını verdikleri ormanın hemen kıyısındaki açıklık, rüzgar tutmayan bir yere direniş ateşlerini yakan köylüler, kadın erkek, genç yaşlı nöbetleşe olarak ormanlarını beklemeye devam ediyorlar. EGEÇEP'lilere kesim yapılan ormanlık alanın bir bölümünü gezdiren köy muhtarı Veysel Erköse, Osmanlı döneminde Rum'lar tarafından bağ olarak kullanılan arazinin Rumların göçmesinin ardından ormanlık haline geldiğini anlattı. 6 RES direği için ilk etapta kesileceği söylenen 1800 ağacın, 1300 kadarının geçtiğimiz hafta içerisinde şirket ve orman genel müdürlüğü görevlilerince kesildiğini belirten Erköse; "Biz bıçkı seslerini duyup gelinceye kadar jandarma yolları çevirmişti. Bizi ormana sokmayıp resmen kıyım yaptılar. Hiçbir kurala uymadan kesmişler. Kesip kaçmayı planlamışlar sanki" dedi. 

Erköse, numaralanmış ağacın yanında, herhangi bir işaret olmamasına rağmen kesilen onlarcasını göstererek kesilecek ağacın, planda belirtiler 1800'ün çok üzerine olduğunu söylüyor. "Ormanı tamamen yok edecekler engel olamazsak. Davamız halen sürüyor ama sonuçlanmasını bile beklemeden ağaçları katlediyorlar" diye konuştu. 

'KAMUNUN ORMANINI DEVLETTEN KORUYORUZ'

Nöbet yerinde görüştüğümüz Ovacık köylülerinden Kemal Mutluer, devlete ait olan ormanlık alanı devletten ve şirketten korumaya çalıştıklarını söyleyerek; "Bu orman kamunun, hepimizin. biz sahip çıkıp, yeşilinin yok edilmesini önlemeye çalışıyoruz" dedi. Yaşadıkları sürecin hukuksuzluğuna dikkat çeken Mutluer, "Hukuk olsa zaten bizden yana olurdu. Hukuk düzgün çalışmadığı için ormanlar katlediliyor" dedi. Nöbete gelen kızı Sibel Mutluer'de, ormanın nefes alabildikleri tek yer olduğunu belirterek, "İlk günler hiç istemediğim bir şeyle karşılaştık. Tam gözümün önünde çam ağacını devirdiler. Bizlerin çocuklarının geleceği burası. Yürütmeyi durdurma kararı çıktı ama yine de nöbete devam edeceğiz". 

'ODUN BAKANI!'

Köylülere desteğe gelen Urla Kent Konseyi Yönetim kurulu üyesi Ali Yanar, ormanı koruması gereken ormancının ağaçları keserken halkın korumaya çalıştığını belirterek, "Kamu yararı diye ormanı yok ediyorlar. Bu ormanın ürettiği oksijen kamu yararı değil mi? Bunların kamu dedikleri kendileri ve yandaşları sadece" diye konuştu. Urla'da esnaflık yapan ve bir yürüyüş gurubu ile nöbet yerine geldiğini söyleyen Mustafa Bertan, bölgeyi çok iyi bildiğini aktararak RES'lerle ilgili farklı bir gözlemini ortaya koydu. "burası Urla'nın son ormanı. Urla son yıllarda ülkenin tüm zenginlerinin gözdesi olan bir yer haline geldi. Bu RES'lerin ilerde sökülerek yerlerinin imara açılabileceğini düşünüyorum. Geniş geniş yollar imar için altyapı işlevini de görecektir".

'BİZİ DİNLEYEN YOK'

Ovacık Köylüsü Mehmet Gölcük, yarımadayı RES tirübünleri ile çevirdikleri belirterek, "Yazık olacak bu doğaya. Bizler korumaya çalışıyoruz. Ama bizi dinleyen yok" dedi. 

Urla Kent Konseyi yönetiminden Av. Ferda Gürsoy, RES'lerin doğaya, canlı yaşamına olumsuz etkilerinin birçok bilimsel çalışma ile ortaya konduğunu belirterek; "Davalarda bu durumu çok iyi bir şekilde ortaya serdik. Biz dersimizi çok iyi çalıştık. Bu tür projeler yapılmasının önüne geçilmesini istiyoruz".

DOĞAYLA SAVAŞ

Ovacık Köylülerinin avukatı, EGEÇEP hukuk komisyonu üyesi Hande Atay, Türkiye'deki RES projelerinin %27 lik bir bölümünün İzmir ve çevresinde yoğunlaştığını belirterek, bu yüzden Karaburun, Çeşme, Urla gibi birçok yerde halkın yaşam alanlarını koruma mücadelesi verdiğini söyledi. Devletin koruması gereken ormanı 8 Ovacık köylüsünün açtıkları dava ile korumaya çalıştığını hatırlatan Atay, "Köylülerin tamamı tarımla geçimini sağlıyor. Bölge organik tarımın teşvik edildiği bir yer. Ormanların yok edilmesi köylülerin geçim kaynaklarının da yok edilmesi anlamına gelecek" dedi. EGEÇEP Yürütme kurulu üyesi Turgut İnel ise kesilen ormanlık bölgeyi gördükten sonra kendisini bir savaş alanındaymış gibi hissettiğini söyledi. İnel, "Bir katliam bölgesi gibi orman. Sistemin insanla olduğu kadar doğayla da savaşımı var" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız