Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Üzümlü Mahallesinde yetiştirilen üzüm bahçelerinde yaprak hasadı başladı.
Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Üzümlü Mahallesi’nde yetiştirilen üzüm bahçelerinde yaprak hasadı başladı. Kilosu 2 TL’den alıcı bulan üzüm yaprakları çiftçilerin yüzünü güldürürken, evlilik hazırlığı yapan genç kızların da çeyiz masraflarını karşılıyor.
Erdemli’de 2 bin dönüm arazide üzüm yetiştirildiğini ve en çok üretimin Üzümlü ile Şahna mahallelerinde yapıldığını belirten Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç, “Erdemli’de 2 bin dönüm civarında üzüm bağı vardır. İlçemizde birinci sırada Şahna Mahallesi, ikinci sırayı ise Üzümlü Mahallesi alır. Üzüm bağlarında yaprak hasatlarımız başlamıştır. Sezon boyunca bin ton civarında yaprak toplanır. Şu anda üreticilerimiz bu yaprakları kilosu 2 lira civarında satmaktadır. Fiyatların yüksek olmasından dolayı da üreticilerimizin yüzü gülmektedir. Burada hasat edilen yapraklar genelde Adana’ya gidiyor. Adana’dan da yurdun değişik yerlerine dağıtılıyor” dedi.
Mahallede üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçilerin yaprak satışından yılda yaklaşık 2 milyon TL kazanç elde ettiğini belirten Üzümlü Muhtarı Mustafa Başbilen de, “Yaprağını 2 liradan satıyoruz. O yönden yaprak satışları bizim için çok avantajlı. Asma yetiştiriciliğini üzümden çok yaprak yetiştirmek için tutmaya başladık. Yıldan yıla hasadımız değerlenmeye başladı. İnşallah üzümümüzü de 1 TL’ye satabilirsek geçen yıl dolu yağışlarından kaynaklanan zararları kapatacağız. Geçen yıl mahallemizde 700 ton üzüm hasadı yaptık. 70 kuruştan alıcı buldu. Bu yıl bunun artacağını düşünüyoruz. Bin 500 ton mal çıkacağını düşünüyoruz. Üreticimizin yüzü bu yıl gülecek. Her eve yapraklardan gelir geliyor. Yapraklar peşin satıldığı için de çiftçilerimiz daha çok kazanç sağlıyor” diye konuştu.
Türkiye’de kış aylarında hasat yapılan tek üzüm çeşidinin bu bölgede yetiştiğini de ifade eden Muhtar Başbilen, “Türkiye genelinde en geç biten üzüm bizim köyümüzde yetişiyor. Bizim burasının kendi ürettiği bir üzümdür. Üzüm hasadımız kasım ayı haftalarında başlar aralık ayının sonunda biter. Geç olduğu için çiftçiye avantaj sağlamaktadır. İhracatçı ve iç piyasa tedarikçilerine buraya gelerek bu üzümü almalarını tavsiye ederiz. Üzümlerimiz yatağa da alınabiliyor. Kendimiz yemek için yataklama denemeleri yapıyoruz. Bahar aylarına kadar üzümlerimiz kalabiliyor. Kabuğu kalın ve dayanıklı bir üzüm” şeklinde konuştu.
Satılan üzüm yapraklarının genç kızlar için ise çeyiz parası olduğunu söyleyen Senem Uysal ise, “Evlilik yaşına gelen kızlarımız üzüm yaprağından gelen paralarla çeyizlerini hazırlarlar. Ben de kazandığım paralar ile çeyizimdeki eksikleri tamamlayacağım. Bu yıl çok iyi kazandırıyor. Yapraklardan sezonun başından sonuna kadar 4-5 bin TL para kazanıyoruz” dedi.