Eko yaşam toplantısında konuşan Tunç Soyer:
DOĞA BİZİ DİNLİYOR AMA BİZ DOĞAYI DİNLEMİYORUZ
Türkiye Yerel Tohum Derneği tarafından Seferhisar’da düzenlenen eko yaşam ve eko köy projeleri ile ilgili toplantıda konuşan, Seferhisar belediye Başkanı Tunç Soyer, kendilerinin eko yaşam ve eko köyler konusundaki projelere destek olmak istediklerini ifade ederek, ülkede insanların mutlu yaşamaları ve gelecek kuşaklara doğayı tahripsiz bırakmak için doğayla uyumlu yaşamaları gerektiğini söyledi.
Çağan Irmak Kültür Merkezi’nde eko yaşam ile ilgili toplantı düzenlendi. Toplantıda Prof. Dr. Jale Akmel, Doç.Dr. Çetin Göksu, mimar Hakan Baş ve Dr. Zerrin Çelik sunum yapıp açıklamalarda bulundular. Eko köy ile ilgili sunumlarının ardından eko yaşama destek ve çevreci projeleri ile tanınan Seferhisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, eko yaşamın önemi, nasıl olması gerektiği ve belediye olarak yaklaşımları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
DOĞA BİZİ DİNLİYOR AMA BİZ DOĞAYI DİNLEMİYORUZ
Soyer konuşmasına bir örnekle başladı ve şunları söyledi: “Doğa küçükken benim gözümde bir manzara, peyzajdı. Daha sonra doğa sevenlerle karşılaştığımda durum değişti. Bir gün bir arkadaşım çocuklardan ağaç resmi çizmesini istedi ve çocuklarda bildiğimiz ağaç resmini çizdiler. O da ağaçlara köklerini çizdi. O an düşündüm. Aslında doğa bizim gördüğümüzün dışında konuşan, dinleyen, anlayan ve yaşayan birşey olduğunu farkettim. Aslında doğa sizsiniz, doğa biziz. İşte doğa böyle bir şey. Biz doğayı bilmiyoruz. Dahası doğayı dinlemiyoruz. Doğa ile bizim gibi konuşan yok. Biz sürekli konuşuyoruz, dinlemiyoruz doğayı. Oysa doğa sürekli dinliyor.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMA ÇOK İHTİYAÇ VAR
California Üniversitesi’nde bir araştırma yapıldığını, insanların stres seviyesinin doğada zaman geçirdikçe azaldığının tesbit edildiğini, insanlarda doğaya ne kadar yakın duruyorsa o kadar mutluluk hormonlarının arttığını anlatan Soyer, “ En önemli şey doğa ile uyumlu yaşamaktır. Projesinde, eğitiminde, üretiminde ve herşeyinde. Doğa ile ne kadar uyumlu olursanız o kadar eko köy olursunuz. Zira turnusol kağıdınız doğa ile ne kadar uyumlusunuz. Emisyonda, üretimde, eğitimde ve kültürde doğa ile ne kadar uyumlusunuz. Proje guruplarına tavsiyem, önce doğa ile ne kadar uyumluyuz sorunu sormalarıdır. Çünkü vereceğiniz cevaplar size rehber olacaktır. Mesala, kendi içinde sulama gerektirmeden kendi ihtiyacını karşılayan sisteme perma sistem deniyor. Yani sürdürülebilir tarım. Gerçekten buna çok ihtiyaç var. Sürdürülebilir tarım sistemini kurmaya çok ihtiyaç var. Elbette güneş sistemlerinden de daha çok yararlanmalısınız. Çünkü güneş doğanın bir parçası, kendisi. Doğayla uyumlu olacaksanız güneşi kullanmak zorundasınız.”dedi.
İMECE SİSTEMİ ANADOLU’NUN İNSANLIĞA ARMAĞANIDIR
16 bin köyün bir yasa çıkararak bir gecede kapatıldığını, köylerin mahallelere dönüştürüldüğünü, geleneksel köy sistemini istenmediğini, küçük üreticiler yerine tarımın büyük firmalar tarafından yapılmasının istendiğini dile getiren Soyer, "Bu durumda biz çocuklarımıza, torunlarımıza köyü masal olarak anlatacağız. Yani o köy sofrasını, yumurtasını ve herşeyi…Oysa eko köy ile bunu yaşatabiliriz. Oto finans, kendi içinde üretimini sürdürmek, Anadolu kültüründen yararlanmak çok önemli. Anadolu kültürü denilince, imece aklıma geliyor. İmeceyi başarmak zorundasınız. Anadolu kültürünün insanlığa hediye ettiği en güzel değerlerden biri imecedir. Biyoçeşitlilik doğada ne kadar zenginlik üretiyorsa, eko yaşam içinde yer alan insanlarda farklılıklarla birarada yaşamayı başarabilirse o kadar başarlı olur ve zenginlik üretir. Barış içinde yaşama, tahammül, birkilte üretim, imecenin yaşama geçiirilmesi çok önemli. Bunu başarısak, eko yaşamı da başarmışız demektir. Eko yaşam hem insanlığa, hem doğaya, hem bölgemize hem de kendimize büyük bir hizmettir. Ülkemizde eko yaşam köyleri kurulmalı, yaygınlaşmalıdır. Buna destek olmak herkesin görevidir. Biz de tüm projelere desteği bir görev biliyoruz.”dedi.
NHA/Türker DEMİRCİ
VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ:
https://www.youtube.com/watch?v=LCe847u0nnM