Güncel

'Yeni yönetmelik zeytinliklerin ölüm fermanıdır'

Meslek örgütleri ve sendikalar, maden yönetmeliğinde değişiklik yapılarak zeytinliklerin talana açılmasına Ankara, Adana ve Mersin'de tepki gösterdi.

5 Mart 2022 Saat: 10:34
Yeni yönetmelik zeytinliklerin ölüm fermanıdır
'Yeni yönetmelik zeytinliklerin ölüm fermanıdır'

Doğayı ve tarımı korumaya yönelik çalışmalar yürüten meslek örgütleri ve sendikalar, "Maden yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik" ile ilgili basın toplantıları düzenleyerek, zeytinliklerin talana açılmasına tepki gösterdi.

Ankara Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) konferans salonunda gerçekleşen basın toplantısına, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAY-KOOP), Tarım Orkam-Sen, Kırsal Çevre, Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Proje Danışmanlığı (TARGEV), Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Tüketici Hakları Derneği, TÜM KÖY-SEN, Türkiye Biyologlar Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) ve Veteriner Hekimleri Derneği katıldı.

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, asırlık zeytinlerin belli şirketlerin karı için taşınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Suiçmez, "Anayasa ve de yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişiklikleri, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durduruldu" ifadelerini kullanan Suiçmez, yönetmeliğin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunu belirtti.

1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliğiyle ülkenin her yerinde zeytinliklerin talanına yeni bir yasal kılıf hazırlandığını belirten Suiçmez, tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri ve ormanları korumak yerine enerji şirketlerine yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Suiçmez, zeytinlikleri ve doğayı talan eden uygulamalara karşı ülke düzeyinde her alandan mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

ADANA
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Adana Şubesi ve Adana Veteriner Hekimler Derneği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası da (Eğitim Sen), "Maden yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik" ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Tarım Orkam-Sen Adana Şube Başkanı Yılmaz Demir, "Tam da şimdi zeytinliklerimizi korumak zamanıdır. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin karı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez" dedi.

MERSİN
Tarım Orkam-Sen, Mersin Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Mersin şubelerinin oluşturduğu Tarım ve Çevre Platformu da yönetmeliğe ilişkin Mersin Ziraat Odası önünde açıklama yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, "Zeytinliklerimizi korumak zamanıdır" dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adı Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı olurken, herhalde bu iklim kelimesinin ne demek olduğu şu son yönetmelikle anlaşılmamış olsa gerek. Bu doğanın bozulmasına tabii ki karşı olacağız. Elbette ki yeraltı madenlerin, rezervlerin çıkması önemli ülke ekonomisi için. Bizler bunlara karşı değiliz ama doğayı bozarak, ağaçları, ormanları, zeytinlikleri katlederek böyle bir girişimin doğru olmadığını söylüyoruz. Elbette ki sanayi de olmalı bu ülkede, tarım da olmalı ama çevreye ve insana da değer vererek olmalı" dedi.

Tarım Orkam-Sen Genel Sekreteri Gazi Düz ise, "Doğa talanına artık dur denilmesi gerekiyor. Bugün doğayı yok edecek şekilde yöntemleri kullanarak geleceğimizi yaratamayız. Geleceğimizi ancak doğayla beraber, doğaya kendimizi adapte ederek kurabiliriz" ifadelerini kullandı.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, "Tarım topraklarımızın ne maden alanlarına, taş ocağı alanlarına, ne beton bloklara hibe edilmesini asla istemiyoruz. Varlık sebebimiz budur. Bir tane zeytin ağacımızın dahi kaybolmasını, istemiyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız