İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yıl önce başlattığı "Yerelde Tarımsal Kalkınma Modeli" meyvelerini vermeye başladı.
Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yıl önce başlattığı "Yerelde Tarımsal Kalkınma Modeli" meyvelerini vermeye başladı.
Tarımdaki büyüme rakamları, ülke ortalamasının çok üzerine çıktı. Türkiye'de tarımsal istihdam oranı düşerken İzmir'de yükseldi. Desteklenen kooperatiflerin üye ve personel sayıları ile cirolarında patlama yaşandı. İzmir'de "köyden kente göç" durduruldu; kırsal nüfusun artışı, kent merkezindeki nüfus artışını geçti.
Temel hedeflerinden biri "köyden kente göçün önlenmesi" olan "Yerelde Tarımsal Kalkınma Modeli" sayesinde İzmir'in "kırsal" olarak tanımlanan 19 ilçesindeki nüfus, 2016 yılında önceki yıla göre yüzde 1.59 oranında arttı.
Aynı dönemde İzmir'deki genel nüfus artış oranı yüzde 1.32, Türkiye'deki nüfus artış oranı ise yüzde 1.35'de kaldı. Kısaca İzmir’de ‘köyden kente göç’ durduruldu; 10 yıl önce İzmir nüfusunun yüzde 29,14'ü kırsalda yaşıyorken, 2016 yılında bu oran yüzde 30,70'e yükseldi.
Sözleşmeli üretim modeli
Kırsalda üretim yapan küçük ölçekli aile işletmelerinin üretime devam etmesini sağlamak amacıyla tarımsal kalkınma kooperatiflerini ve üretici birliklerini destekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda da önemli bir başarı sağladı. İzmir'in yerel yönetimi "Süt Kuzusu" projesi ile dağıttığı sütü, ihtiyaçlı ailelere dağıtılan gıda paketlerine konulan ürünleri (peynir, lor, kaşar, zeytinyağı, bal v.b.), park ve bahçeler için fidan, fide, çiçek ihtiyacını ve kırsalda üreticiye dağıttığı meyve fidanlarını 2007 yılından beri üretici kooperatiflerinden karşılıyor. İlk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı “Sözleşmeli Üretim” modeli üreticinin ürününe alım garantisi sağlarken, kooperatiflerin alt yapılarını ve üretim tekniklerini geliştirip üretim kapasitelerini de arttırdı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2007 yılından bugüne kadar sözleşmeli üretimle alım yaptığı Tire Süt, Bayındır Çiçekçilik, Bademli Fidancılık, İğdeli ve Bademler tarımsal kalkınma kooperatiflerine toplamda 263 milyon 400 bin TL ödeme yaptı.
Türkiye'de tarım sektörü 2002-2014 yılları arasında yüzde 2,1 oranında büyürken, İzmir'de bu büyüme yüzde 5,3 olarak gerçekleşti.
Son 10 yılda İzmir'deki üretici kooperatiflerinin üye sayılarında yüzde 161 oranında artış yaşanırken, kooperatiflerdeki çalışan sayısı ise yüzde 616 oranında arttı.
Son 10 yılda Türkiye'deki süt üretimi yüzde 150 artarken, bu rakam İzmir'de yüzde 240'a, sadece Tire ilçesi özelinde ise yüzde 440’a ulaştı.
Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği kooperatiflerin toplam ürün yelpazesinde yüzde 225 büyüme sağlandı.
Sözleşmeli alım yapılan kooperatiflerin 2007 yılı toplam cirosu ile 2016 yılı toplam cirosu arasındaki artış oranı ise yüzde 658 olarak gerçekleşti.
Bayındır’da süs bitkileri üretimine başlayan işletme sayılarına baktığımızda, 1990 öncesi ile 2010 yılları arasında 20 yıldan fazla sürede 419 işletme faaliyete geçti. 2010-2015 yılları arasındaki 5 yılda ise 314 yeni işletme kuruldu.
Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yıl önce başlattığı "Yerelde Tarımsal Kalkınma Modeli" meyvelerini vermeye başladı.