Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy’de Maren Enerji’nin kurmayı planladığı Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) ilişkin mahalle sakinlerinin, hukuki zeminde itirazları devam ediyor
Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy’de Maren Enerji’nin kurmayı planladığı Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) ilişkin mahalle sakinlerinin, hukuki zeminde itirazları devam ediyor.
Geçen yıl projeyle ilgili alınan ÇED’in usulüne uygun olmadığı yönündeki rapora itiraz eden firmanın yetkili mercilere talebi doğrultusunda yeniden görevlendirilen 7 üyeli bilirkişi heyetinin keşfi öncesinde santral önünde toplanan mahalle sakinleri, heyetten santralin kaldırılmasını istediler.
“SONUÇ YİNE DEĞİŞMEYECEK”
Keşif öncesinde açıklamada bulunan mahalle sakinlerinin avukatı Hüseyin Yıldız, “ÇED’e ilişkin davacıların lehine gelen bir rapor söz konusu. Bu rapor, projeyle ilgili alınan ÇED’in usulüne uygun olmadığını ortaya koyan bir rapordu. Ancak yapılan itirazlar sonucu mahkeme yeniden keşif yaparak daha geniş bir bilirkişi heyetiyle rapor alınması yönünde karar verdi. Şimdi yeniden 7 üyeli bilirkişi heyetiyle bir keşif icra edilecek. Bizler sonucun değişmeyeceğini düşünüyoruz çünkü ortada emsal raporlar da var. Jeotermal santraller, doğaya, çevreye çok büyük zararlar veriyor. Bunlar raporlarda da dile getirildi. Ekosistemin, doğanın ve zeytin ağaçlarının ne denli zarar göreceği ve zarar görmekte olduğu bilirkişi raporlarıyla ortaya çıktı. Bunda da aynı sonucun çıkacağını ümit ediyoruz” dedi.
“FİRMANIN İTİRAZI ÜZERİNE YENİDEN KEŞİF GERÇEKLEŞİYOR”
Daha önce açtıkları emsal davalarda çıkan raporların kendilerinin lehine olduğunu söyleyen Yıldız, ”Burada da daha önce alınan rapor lehimize ancak heyet yetersizliği gerekçe gösterilerek yeniden bir keşif ve bilirkişi raporu alınması yönüne gidildi. Heyetin incelemesinin ardından projenin iptal edileceğini düşünüyoruz. Bugün burada yapılacak olan keşif, daha önce lehimize gelen rapora, karşı tarafın itirazı üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Aydın Valiliği’nin tekrardan rapor alınması yönündeki kararı üzerine gerçekleşiyor. Firma yeni oluşturulan bilirkişi heyetini de kabul etmediler ama mahkeme bu itirazlarını reddetti. Çünkü bilimsel, bilimden yana olan bilirkişiler, buradaki Teksas Çölü’nde çamura benzeyen oluşumu gördüklerinde de bilime ve gerçeğe uygun rapor verdiklerinde yine lehimize karar alınacaktır” diye konuştu.
“2.5 YILDIR MÜCADELE VERİYORUZ”
Santral yapılmak istenen alanda zeytin ağaçlarının söküldüğünü söyleyen Yıldız, “ Burada 25 Mayıs 2016’da yapılmış bir keşif var. O keşifte bulunan zeytin ağaçları bile şu anda sökülmüş durumda. O zamanlar bu inşaat ve borular da yoktu. Göz önünde olan bu boruların ilgili belediye tarafından kaldırılmasına karar verildi. Ancak henüz şirket hiçbir şey yapmadı. Bu boruların diplerinde insan yaşamını tehlikeye atacak çukurlar var. O çukurlarda halen doldurulmadı. Bu boruların sökülmesi için gerek Cumhuriyet Savcılığı’na gerekse her iki belediyeye de yaptığımız başvurular var. Bunların da sökülmesini istiyoruz. Biz bu davaya gerek köylülerimiz gerekse Aydın’daki çevreciler adına müdahiliz. Bu bizim açtığımız dördüncü davadır. 2015 Ocak ayından itibaren mücadele veriyoruz. Yaklaşık 2.5 yıl geride kaldı” dedi.
“AMACIMIZ GELECEĞE YAŞANABİLİR BİR AYDIN BIRAKMAK”
Lisans iptali ve kamulaştırmaların iptali için de davalar açtıklarını söyleyen Yıldız, “Kamulaştırmanın iptali için açtığımız davayı kazandık. Şu anda Danıştay’da incelemede. Lisans iptali için açtığımız dava da Danıştay’da görülüyor. Buradaki projenin ÇED raporlarının usulüne uygun alınmaması nedeniyle açtığımız davalar var. Bunlar devam ediyor. İptal ettirdiğimiz ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları var. Bunları karşı taraf yasal olarak temyize başvurdu. Danıştay’da incelemeler devam ediyor. Biz hepsini kazanacağımızı biliyoruz, çünkü hukuk bizden yana. Çünkü doğanın katledilmesine hukuk kurallarımız cevaz vermiyor. Bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Bizim amacımız, çocuklarımıza, geleceğimize, insanlığa ve Türkiye’ye yaşanabilir bir Aydın bırakmaktır. Enerji her şey değil. İnsan yaşamı daha önemlidir. Bu santrallerin çevreye verdiği zararlar, bilirkişi raporlarıyla ortadadır. Artık buradan da olumlu bir sonuç çıkmasını bekliyoruz. Bu arazi toplam 31 bin metrekaredir. Buradaki 15 bin metrekarelik zeytin ağacı varlığı katledildi” diye konuştu.
Santrale jandarma eşliğinde gelen bilirkişi heyeti, Hüseyin Yıldız ve köylüleri de dinledikten sonra alanda keşifte bulundu. Heyet adına konuşan Hakim Tuğba Sürücü, “Keşfin ardından heyetin alacağı karar, daha sonra sizlerle paylaşılacak” dedi. (Kaynak: Aydın DENGE/MURAT TAN)