Güncel

Zini Gediği’nde katledilen 97 kişi anıldı

Zini Gediği’nde katledilen 97 kişi katliamın ve sürgünlerin 86. yılında Erzincan’ın Kılıçkaya Köyü’nde anıldı.

9 Ağustos 2024 Saat: 09:38
Zini Gediği’nde katledilen 97 kişi anıldı
Zini Gediği’nde katledilen 97 kişi anıldı

SULTAN ESEN 


Zini Gediği’nde katledilen 97 kişi katliamın ve sürgünlerin 86. yılında Erzincan’ın Kılıçkaya Köyü’nde anıldı.

Açıklama yok.

Anma ve kınama programına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, Dersim Belediye Eş Başkanı Cevdet Konak, DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, Zini Gediği İnisiyatifi, Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Kılıçkaya, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama yok.

Anma ilk olarak çerağların uyandırılmasının ardından yaşamını yitirenler için tutulan saygı duruşuyla başladı.

Açıklama yok.

“BİZE YAŞATILAN KATLİAMLARI UNUTTURMAYACAĞIZ”

Dersim Belediye Eş Başkanı Cevdet Konak, 1924 Anayasası ile Kürtler ve Alevilerle ilgili soykırım kararı verildiğini ifade ederek, “Zini Gediği’nde ve Dersim’de katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz. Biz kimliğimizi, dilimizi, inancımızı, kültürümüzü koruduğumuz zaman toprağa düşenlere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Bize yaşatılan katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız” şeklinde konuştu.

Açıklama yok.

“DERSİM, GAZİ VE MARAŞ KATLİAMLARINDAN FARKLI DEĞİL”

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ise konuşmasında “ Zini Gediği Katliamı’nın Dersim, Gazi ve Maraş Katliamlarından farklı değil. Acılarımız ortak ama iktidarlar bize yaşatılan katliamları unutmamızı istiyor. Katliamcı zihniyete karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Kaç yıl geçerse geçsin katliamları unutmayacağız” dedi.

Açıklama yok.

“ZİNİ KATLİAMLARDAN SADECE BİRİSİ”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği( PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe ise, Zini Gediği Katliamı’nın Cumhuriyet döneminde yaşanan katliamlardan sadece birisi olduğuna dikkat çekerek,  “Bugün burada olmak ve hafızayı tekrarlamak çok önemli. Bugün Alevilerin inancına saldıranlar bir taraftan Kürtlerin diline saldırıyor. O yüzden ezilenlerin hep birlikte mücadele etmekten başka şansı yok” diye belirtti.

Açıklama yok.

DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Bizlerin örgütlenerek bir olmamız gerekiyor. Aksi halde geçmişte yapılanlar gelecekte de yapılacaktır” dedi.

Açıklama yok.

“DERSİM KATLİAMI İÇİN ANIT”

Dersim Dernekleri Federasyonu(DEDEF) Genel Başkanı Ali Rıza Bilir ise,  “Bize yaşatılan katliamlara karşı şimdiye kadar diz çökmedik bundan sonra da diz çökmeyeceğiz. Biz Dersim Dernekleri Federasyonu olarak hem Türkiye hem de Avrupa’daki Alevi kurumlarıyla bir araya gelerek Dersim Katliamı’yla ilgili bir anıt yapmak istiyoruz.”dedi.

Anma, konuşmaların ardından lokmalar pay edildikten sonra sona erdi.

Açıklama yok.

ZİNİ GEDİĞİ KATLİAMI NEDİR?

6 Ağustos Tarih 1938’de, Erzincan’ın Munzur’a bakan dağlık bir köyünde, Surbahan ve çevre köylerden toplanan 97 köylü hiç bilmedikleri “suç”larının cezasını, iki gün Eyüp Ağa’nın ahırında tutulduktan sonra, Zini Gediği’inde kurşuna dizildiler. Bedenleri orada bırakıldı ve Mezarları hiç olmadı; Ayrıca uzun yıllar boyunca Zini Gediği bölgesine gidilmesi yasaklandı, geride kalanlar yakınlarının kemiklerine sahip çıkamadı. Geride kalan aileler köyleri boşaltmak zorunda bırakıldı; Balıkesir ve Edirne başta olmak üzere hiç bilmedikleri, tanımadıkları batı illerine 10 yıl geri dönmemek şartı ile sürgüne gönderildiler.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız